14 °C Budapest
Business meeting. Business team brainstorming about startup new project in office.

Egyre nagyobb bajban vannak a magyar cégek: ez lehet az egyetlen kiút a katasztrófából?

2023. január 31. 17:04

Akár a pénzügyeink kezeléséről, akár egy számlakifizetésről van szó, hozzászoktunk a gyorsasághoz, a hatékonysághoz, a kényelemhez és a biztonsághoz. Ugyanez nem mindig mondható el a kisvállalkozások mindennapjairól, pedig a pénz gyors és biztonságos kezelésének képessége elengedhetetlen a sikerhez. Szerencsére a digitális innováció egyre inkább csökkenti ezt a problémát.

A kis- és középvállalkozások számára a digitalizáció gyorsabb és biztonságosabb fizetéskezelést eredményez, egyben jelentősen átformálja a vállalkozások üzleti tevékenységének felépítését és működését. A globális színtérhez hasonlóan a magyargazdaság gerincét is kisvállalkozások alkotják – az összes vállalkozás 99,9%-át, illetve a foglalkoztatás több mint 70%-át teszik ki világszerte. Magyarországon is hasonló arányt képviselnek, az összes vállalkozás 99,9%-a kkv, a foglalkoztatás 72 %-ért felelnek. A Visának pedig az egyik fontos célja, hogy sokrétűen támogassa ezt a vállalkozói szegmenst.

A kisvállalkozásoknak 2023-ban a bizonytalan gazdasági környezet veszélyeinek és lehetőségeinek sűrűjében kell kiigazodniuk, ebben segítheti őket, hogy az üzleti pénzügyek területén egyre több, a lakossági ügyfeleknél már működő technológia válik elérhetővé. Az év elején öt olyan trendre szeretnék felhívni a figyelmet a Visa szakértői, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a kisvállalkozások számára 2023-ban.

A rugalmasság lesz a kulcs a bizonytalanság (újabb) évében

2022-hez hasonlóan 2023-ban is kihívást jelent majd a magas infláció, a munkaerőhiány és az ellátási lánc minden vállalkozás, köztük a kkv-k számára is. A kkv-knak agilisnak kell lenniük a siker érdekében. A Visa kutatása szerint a megkérdezett kisvállalati vezetők 86%-a a gazdasági bizonytalanságot nevezi meg az egyik leggyakoribb stresszfaktornak. A felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitális pénzügyi eszközök segíthetnek a kkv-knak eligazodni a folyamatos bizonytalanságban. Ha ez távolinak is hangzik, a legújabb kutatás szerint a megkérdezett kisvállalati vezetők 44%-a már integrálja a mesterséges intelligenciát, éppen készül rá, vagy szorosan követi a trendeket. Az olyan újszerű megoldások, mint a ChatGPT AI alkalmazása a kisebb vállalkozások esetén is komoly előnyt jelenthet a jövőben, bár ez a folyamat még korai stádiumban jár. Ha az ilyen megoldások integrálása bonyolultnak tűnik, érdemes megjegyezni, hogy a kisvállalkozások támogatására szakosodott fizetési közvetítő cégek sokat segíthetnek a kihívások sikeres leküzdésében, és a problémák leegyszerűsítésében.

A kisvállalkozások a szívekre hatva nyerhetik meg a tehetségekért folytatott háborút

A kisvállalkozásoknak alapvető hátrányai vannak, amikor a kimagasló tehetségek megnyeréséről van szó: hiányzik a vállalati edzőterem vagy parkoló, vagy éppen az ingyenes étkezést kínáló kantin, azonban más módon is fel lehet venni a kesztyűt. Jobb munka-magánélet egyensúlyt biztosíthatnak a munkavállalóknak, valamint erősebben támogathatják őket a személyes céljaik elérésében - két olyan jellemző, amely a Gallup felmérése szerint majdnem olyan fontos a potenciális munkavállalók számára, mint a fizetés és a juttatások1.

A kis- és középvállalkozások számára javasolt út, hogy a potenciális munkaerővel való érintkezés minden pontján - weboldal, közösségi média, marketinganyag – az értékeiket tükröző, személyes és szakmai szempontból ishiteles élményt nyújtsanak. Az ügyfelek beszámolói és az alkalmazottak történetei például segítenek abban, hogy a kkv-k megkülönböztessék magukat kis és nagy versenytársaiktól2, valamint vonzóvá váljanak a munkát kereső tehetségek számára.

A digitális szakadék megszűnése továbbra is a kkv-k versenyképességének motorja lesz

A Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint ebben az évtizedben az újonnan létrehozott érték 70%-a digitálisan támogatott technológiákon alapul majd3. Mivel a megélhetést és a jóllétet egyre inkább a digitális gazdaságban való részvétel határozza meg, ez a gyors átmenet mindenki számára lehetőséget biztosíthat az egész világon. A kisvállalkozásokat is be kell vonni ebbe a folyamatba, hogy az emberek kényelmesen, egyszerűen és biztonságosan tudjanak fizetni, valamint a vállalkozások új ügyfeleket érjenek el, hatékonyabban működjenek és növekedjenek.

Ez a vállalkozások ellenálló képességét is növeli, legyen szó gazdasági visszaesésről, vagy olyan külső sokkhatásról, mint egy világjárvány. A 2020-as COVID járvány első napjaiban a Visa azt a célt tűzte ki, hogy 2023 végéig 50 millió kis- és mikrovállalkozást támogat a digitális átállásban a növekedés újraindításáért. 2023 januárjára a Visa már több mint 40 millió vállalkozásnak segített a digitális transzformációban4.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kis- és középvállalkozásoknak kiemelt kérdésként kell kezelniük a bizalmat és a biztonságot

A kisvállalkozások – mivel közvetlenebbek és elérhetőbbek, mint nagyobb vetélytársaik - a legmegbízhatóbb szervezetek közé tartoznak az Amerikai Egyesült Államokban. Egy Gallup-felmérés szerint a megkérdezettek 68%-a kisvállalkozásokat megbízhatónak minősítette szemben a nagyvállalatok 17%-ával5. A bizalom azonban törékeny és tenni kell érte. A biztonsági hiányosságok tartós következményekkel járhatnak egy vállalkozásra nézve, és sebezhetőnek vélt helyzetük miatt a kisvállalkozások jelentősen nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kibertámadások szempontjából.

Saját maguk és ügyfeleik védelme érdekében a kis- és középvállalkozásoknak prioritásként kell kezelniük a megfelelő biztonsági technológia alkalmazását. A tokenizált fizetések és az olyan iparági szabványok, mint például az EMV®3-D Secure, segíthetnek a csalások csökkentésében az online és a fizikai értékesítési pontokon biztonságosabb fizetési környezetet kialakítva.

A digitalizálás 360 fokos megközelítése kulcsfontosságú lesz a kkv-k számára

A digitális kereskedelem előnyeinek teljes körű kiaknázása érdekében ugyanolyan fontos, hogy egy kisvállalkozás miképp fizeti ki az eladóit, beszállítóit és partnereit, mint az ahogyan a vevők tranzakcióit kezeli. Bár a fogyasztók fizetési módjai kapnak sokszor prioritást, de mindeközben a digitális megoldások megkönnyítik a kisvállalkozásokkal együttműködő külső partnerek felé történő kifizetések automatizálását és nyomon követését. A kkv-k továbbra is az e-kereskedelemre és az online fizetésekre fognak koncentrálni, de egyben nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a pénzügyi eszközök és alkalmazások felhasználására is, amelyek többek között a tervezésben, a pénzforgalomban, a költségvetés készítésében, a kiadások nyomon követésében és az adóügyekben segíthetnek. Ahogy ezeket az alkalmazásokat integrálják, a kisvállalkozók egyre inkább képesek lesznek „félkézzel” irányítani vállalkozásaikat.

A Visa világszerte több mint 80 millió kereskedőhelyen tette elérhetővé a digitális fizetéseket, hosszú távon és kitartóan elkötelezett a kisvállalkozások támogatása mellett. Bár az előttünk álló év kiszámíthatatlannak tűnik, mégis egyértelműnek érezzük, hogy a kisvállalkozások számára számos lehetőség nyílik növekedésre, valamint működésük rugalmasságának fejlesztésére 2023-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?