16 °C Budapest
OTP Bank Branch with Flag of Hungary in Deak Ferenc Street and Vorosmarty Square, 5th District of Budapest Downtown, Hungary in April 2021 - OTP Bank Group is one of the largest independent financial service providers in Central and Eastern Europe with full range of banking services for private individuals and corporate clients. The OTP Bank was established in Budapest, Hungary in 1949. Nowadays the bank hosts an international organization called the OTP Bank Group. The several parts of the group work in different areas of business.

Tovább terjeszkedik az OTP: nem fogod elhinni, hol vettek most bankot

2022. december 12. 10:32

A tavaly szeptemberben aláírt szándéknyilatkozat után az Ipoteka Bank privatizációjáról szóló adás-vételi szerződést az OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, míg az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma képviseletében Timur Ishmetov pénzügyminiszter, illetve az Üzbég Köztársaság nevében Jamshid Khodjaev miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter írta alá Taskentben. Az OTP Bank az Üzbég Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100%-át (közel 97%-os teljes részesedés) két lépésben vásárolja meg: a részvények 75%-át most, a fennmaradó 25%-ot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után. Az első tranzakció pénzügyi lezárására várhatóan 2023 első felében kerül sor. Az Ipoteka Bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, közel 8,5 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1,6 milliós lakossági ügyfélkörrel.

Az OTP Bank már 2020 vége óta tárgyalásokat folytatott az üzbég kormánnyal az üzbég bankrendszer privatizációjában való részvétel lehetőségeiről. A tárgyalások eredményeként a felek tavaly ősszel írták alá az Ipoteka Bank értékesítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot, ma pedig a tranzakció feltételeit rögzítő adás-vételi szerződés aláírására is sor került. A dokumentumot az OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, valamint az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma képviseletében Timur Ishmetov pénzügyminiszter, illetve az Üzbég Köztársaság nevében Jamshid Khodjaev miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter írta alá Taskentben.

Ezen felül az OTP Bank és az International Financial Corporation (IFC) megállapodott arról, hogy a jövőben együttműködnek az Ipoteka Bankkal kapcsolatban. Az IFC több éve nyújt finanszírozási és átalakítási támogatást az Ipoteka Banknak, és megerősítette, hogy elkötelezett a támogatás további folytatása és az OTP Bankkal, mint új többségi tulajdonossal való együttműködés mellett.

Nagy lehetőségnek tartjuk részvételünket az üzbég bankrendszer privatizációjában. Célunk, hogy hosszútávon az OTP Csoport az üzbég bankpiac meghatározó szereplője legyen. Az Üzbegisztánban megkezdett reformok remek alkalmat kínálnak arra, hogy egy új fejezetet nyissunk az OTP Bank történetében. Az elmúlt években számos eltérő mérettel, működési modellel, eredményességi mutatóval és hagyományokkal rendelkező csoporttagból kovácsoltunk össze egy jól működő, európai szinten is jegyzett, jelentős nemzetközi vállalatot. Az OTP Csoport jelenleg 11 európai országban van jelen, az akvizíciók során rendkívüli értéket jelentő tapasztalatokra tettünk szert. Az üzbég tranzakcióval folytatjuk a bővülést egy 36 millió lakosú piacon. Ez az akvizíció számunkra is egy új és kihívásokkal teli feladat. Biztos vagyok benne, hogy innovatív termékeinkkel és szolgáltatásainkkal elő tudjuk segíteni az üzbég gazdaság további dinamikus fejlődését, valamint komoly értéket tudunk teremteni az OTP Bank részvényesei számára is

– nyilatkozta az aláírást követően Taskentben Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Az Ipoteka Bank mérlegfőösszegét tekintve Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, piaci részesedése 8,5 százalékos, több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel, 39 régióközpontként működő bankfiókkal, valamint 193 ügyfélkapcsolati ponttal és jelentős vállalati ügyfélkörrel rendelkezik. Az elmúlt három évben - a helyi bankszektor dinamikus növekedésével összhangban - a bank állományai is jelentősen növekedtek: a hitelállomány 20%-os, a betétállomány 24%-os átlagos éves ütemmel. A bank adózott eredménye is folyamatosan javult az elmúlt években. Az Ipoteka Banknak két kisebb leánycége van, a pénzügyi lízinggel foglalkozó Ipoteka Leasing, valamint a biztosítással foglalkozó Imkon Sugurta - amelyek szintén a tranzakció részét képezik. Az első tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2023 első félévében sor kerülhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP Bankkal kötött adás-vételi szerződés aláírása teljes mértékben összhangban van Üzbegisztán stratégiai kezdeményezéseivel, amely alapján a vonatkozó elnöki rendeletnek megfelelően lépésről lépésre kerül sor a nagy állami bankok stratégiai befektetők általi privatizációjára. Egy olyan nagy külföldi bank, mint az OTP Bank érkezése a helyi piacra hozzájárul a verseny erősödéséhez, a vállalatirányítás színvonalának javulásához és a banki szolgáltatások minőségének javításához

– szögezte le az aláírást követően Timur Ishmetov, az Üzbég Köztársaság pénzügyminisztere.

„Ez egy jelentős mérföldkő az Ipoteka Bank fejlesztésében és átalakításában, rendkívül nagy lehetőségnek látjuk kollégáink és ügyfeleink számára” – tette még hozzá Elyor Inomjonov, az Ipoteka Bank Igazgatóságának elnöke. „Úgy gondolom, hogy az OTP Bank új és egyedi perspektívákat, szakértelmet és technológiákat kínál majd ügyfeleink jobb kiszolgálásához, munkatársainknak pedig a karrierépítéshez.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem