7 °C Budapest
Professional hairdresser trimming long brown hair with scissors in beauty salon

Durva áremelés jöhet a fodrászoknál is: lassan luxus lesz Magyarországon hajat vágatni

2022. október 27. 13:02

A szépségipari szakemberek kénytelenek árat emelni az elszálló költségeik miatt: nem csak a rezsi, de az alapanyagok ára is durván megdrágult az utóbbi időben.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy egyre több fodrász, kozmetikus kénytelen árat emelni, hiszen alig álltak talpra a koronavírus miatti lezárások után, nem tarthatott sokáig a fellendülés. Jelenleg ugyanis sokakat érint a kata adózási rend megváltoztatása, sőt a rezsi növekedése, és az infláció is betesz ennek a szektornak.

A KSH adatai alapján jelenleg egy férfi hajvágás szeptemberben 2780 forintba került, míg a női hosszú haj mosása, vágása, szárítása 5 390 forintba került. A férfi hajvágás 2019-ben még csak átlagosan 2080 forintba került, 2020-ra 2170 forintra emelkedett, 2021-re  2310 forint volt átlagosan egy férfi hajvágás idén szeptemberben pedig 2780 forintra ugrott ennek ára. Így elmondható, hogy a 2019-es árakhoz képest mintegy 33 százalékos emelkedésről beszélhetünk, a 2021-es évhez képest pedig csaknem 20 százalékos a fodrászdrágulás.

A hölgyek ennél sokkal rosszabbul járnak, hiszen a hosszú haj vágása,mosása és szárítása már 2019-ben is átlagosan 4070 forintba került. 2020-ra ez 4260 forintra drágult, 2021-re 4550 forintra, majd idén szeptemberben a női hosszú haj vágása,mosása és szárítása átlagosan 5390 forintba került. A női hajvágás tekintetében a 2019-es árakhoz képest  32 százalékos növekedést produkált az idei év, a tavalyi árakhoz képest 18 százalékkal emelkedett a női hajvágás ára. A KSH adatai alapján az előző évhez képest idén körülbelül 18-20 százalékos drágulás történt, ami elég nagy ugrás az előző évek körülbelül 5 százalékos emelkedési tendenciáihoz képest.

Természetesen az árak attól is függnek, hogy hol készül a frizura. Júniusban összeszedtük a budapesti fodrász szalonok árlistáját, és bizony van, ahol még ennél többet is elkérhetnek egy-egy hajvágásért. A Zsidró Hajszalonokban egy női hajvágás 6700-9800 forint között, a női hajszárítás 4500-7000, míg az alkalmi frizura elkészítése 7500-10 000 forintba kerül. Egy hajfestés mosással és szárítással azonban akár 40 000 forintba is kerülhet. A férfi hajvágás 3500-6000 forint.

A Hajas hajstúdió árai is hasonlóak, itt egy női hajvágás 8 890 forintnál kezdődik, míg a férfi valamivel olcsóbb, 7 990 forinttól. A hajfestés itt is sokba kerül, 8 000 forinttól kezdődnek az árak. A valamivel olcsóbb, franchise-ban működő BioHair Studio szalonokban a női hajvágás 4 500 forintnál kezdődik, míg a férfi 3 790 forintnál indul. A hajfestés itt is drága mulatság, egy átlagos hajfestés 6 9990 forint, míg egy extrább, ombre fazon akár 22 ezer forintba is kerülhet.

Kénytelenek lesznek emelni

Azonban a folyamatosan növekvő infláció mellett a fodrászkellékek árai is drágulnak, ráadásul az energiaköltségek is nagy terhet rónak a szalonokra. Hansági Dorottya, a fodrászinfo.com főszerkesztője kérdésünkre elmondta, hogy a mostani gazdasági változások alapjaiban érintik a fodrászatokat.

Áremelésre nem csak hogy sor kerül majd, hanem az már év közben, még a bejelentések előtt elkezdődött. A háború és minden egyéb tényező hatására drasztikusan emelkedő árakat a piac is lekövette. Összességében azt látjuk, hogy a fodrász szakágban 10-20% áremelkedés tapasztalható 2022-ben, ami még mindig nem éri el azt az összeget, amit Nyugat-Európában elkérnek egy fodrászati szolgáltatásért

- fejtette ki Hansági Dorottya. Mint mondta, ennek ellenére elbocsátásokra nem kell számítani, hiszen az elbocsátás nagyon speciális ezen a szakterületen, itt is óriási a szakemberhiány. Mint mondta, a szalonok féltve őrzik a megbízható, és megfelelő munkaerőt.

Költségmegtakarítás címszóval a szalonok az extra szolgáltatásokért kénytelenek kevesebbet fizetni, így fodrász szakembereket nem küldenek el, de például a külső feladatok (pl. marketing, közösségi média) ellátásáért felelős munkatársakat küldik el, extra tevékenységek kerülnek elhalasztásra (pl. külföldi szakmai utak, kollekciófotózások, csapatépítő programok)

- tette hozzá. A rezsi emelkedése, mint mondta, pont annyira érinti a szalonokat, mint a többi szakág dolgozóit. Ennek ellenére további áremelésre mindenképp számítani kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fodrászinfó anonim kérdőívéből (melyet 1097 fodrász szakember töltött ki), erre egészen pontos választ kaptunk. A megkérdezettek 42,5 %-a 10%-os, 24%-uk 15%-os áremelést eszközölt a szolgáltatásainál. És a korábbiaktól teljesen eltérő módon a megkérdezett fodrászok több mint fele (55%) két áremelést tervez idén, ami eddig jellemzően egyszeri és év eleji volt

- mondta Hansági Dorottya. A kialakult helyzet miatt azonban a szektorban várhatóak lesznek bezárások és elbocsátások is.

Ez most egy nagyon terhelt időszak mindenki számára, amiben nem csak a fodrászok kitartása és önmaguk, illetve a szalonok fejlesztése a fontos, hanem az is, hogy a kialakult helyzethez megfelelően és gyorsan tudjunk adaptálódni. Aki erre nem lesz képes, egészen biztosan vendégkört fog veszíteni, ami a legdrasztikusabb esetben üzletek bezárásához is vezethet

- mondta a fodrászlap főszerkesztője.

Hajas László, mesterfodrász is válaszolt kérdéseinkre. Mint mondta, szalonjaiban inkább az áramra támaszkodnak, inkább azoknak lesz kihívás a számlák fizetése, akik gázt is használnak.

Bár a számlák még nem érkeztek meg, mi nem számítunk nagy meglepetésre, hiszen szerencsére minden árammal működik. Azonban a kialakult helyzet miatt biztos hogy hozzá kell nyúlni az árakhoz, egy olyan 10 százalékos emelésre számíthatunk fodrászatok terén. Bezárásokra azonban nem. Az abszolút nyertes az, aki árammal működik,és nem gázzal

- tette hozzá lapunknak Hajas László, mesterfodrász.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm