Shot of a young businesswoman looking stressed out while working on a laptop in an office at night

Merre tovább katások? Kezdődik az összeírás: kevesen maradnak, a többség megy

2022. július 14. 21:03

A szeptember 1-jétől életbe lépő új kata törvény átírja a hazai kisvállalkozások életét. Lényegesen leszűkül ugyanis azoknak a köre, akiknek lehetséges lesz ezt az adófajtát választani.

Benyújtották a kata változásokra vonatkozó a törvényjavaslatot. Ennek alapján 2022. szeptember 1-je után jelentősen módosul az adóforma. Habár az eddigi 12 millió forint helyett 18 millió forint lesz az éves kata keret, azaz havonta 1,5 millió forint, ezzel együtt

  • kiesik a katából az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélyeknek számláz (kivétel a taxisok)
  • betéti társaság, közkereseti társaság, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda és állatorvos semmilyen formában nem lehet katás
  • nincs lehetőség mellékállásban katásnak lenni. A változást követően akkor választható a kata, ha a heti munkaidő kevesebb, mint 36 óra
  • aki maradhat katás, annak továbbra is havi 50 ezer forint a kata és 108 ezer forint az ellátási alap (táppénz, nyugdíj számítása esetén)
  • ha valaki 2022. augusztus 31-ig kilép a katából, akkor havi 1,5 millió forint a keret, azaz az idei évi 8 hónapra 12 millió forint a kata bevételi keret

„Az eddig közel 450 ezer vállalkozás által igénybe vett kata módosítása gyakorlatilag a teljes üzleti szektort érinti. Jelentősen leszűkül azon vállalkozások köre, akik igénybe tudják venni ezt az adózási formát, mivel kiesik a katából az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélynek számláz. A változás a kisvállalkozások mellett a startupok – főleg a korai fázisban lévők – fejlődési esélyeire is hatással lesz. Esetükben ugyanis a katások közül kiesnek a cégek, az egyéni vállalkozóként dolgozó tanácsadókat nem – vagy csak jóval nagyobb költségen – fogják tudni igénybe venni, az új adózási formára áttérés pedig olyan adminisztrációs többlet terhet jelenthet, amire nem biztos, hogy lesz belső kapacitás és plusz anyagi erőforrás” – kommentálta a törvénymódosítást Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Merre tovább a kata után?

„Aki számára a továbbiakban a kata nem választható, az az átalányadó, a tételes költségelszámolás, a társasági adó és a kiva mellett dönthet. Az, hogy kinek melyiket lehet és érdemes választani, az nagyban függ a várható bevételtől, az elszámolható költségektől és az igénybe vehető kedvezményektől” – összegezte Szilágyi Anita, a bank szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem