Nem mernek hosszútávra tervezni a vállalkozók: egyre nagyobb a háború okozta bizonytalanság

Nem mernek hosszútávra tervezni a vállalkozók: egyre nagyobb a háború okozta bizonytalanság

2022. május 27. 14:33

A koronavírus-járvány alatt már tapasztalhattunk a kis-és középvállalkozók (kkv) oldaláról egyfajta óvatosságot, amit most, az orosz-ukrán háború kapcsán is megfigyelhetünk. Ennek oka, hogy egyre növekszik a gazdasági bizonytalanság és ezzel párhuzamosan az infláció is. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék.

A cégek 73 százaléka készült fejlesztésre a következő egy évben, az előző negyedévben mért 78 százalékhoz képest – derül ki a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi indexből, melynek adatfelvétele az orosz-ukrán konfliktus első heteiben történt. A csökkenés mértéke nagyságrendileg megegyezik azzal, ami a járvány legbizonytalanabb időszakaiban jellemezte a kkv-kat, bár a beruházási hajlandóság még így is a pandémia előtt jellemző szinten áll. Az elhúzódó konfliktus által felerősödő gazdasági hatások viszont tovább csökkenthetik majd az eredményeket.

A hatékonyságnövelő, digitális fejlesztésre irányuló beruházások szükségességében még mindig bíznak a kkv-k, míg a nagyobb gép-, gépjármű beszerzések és ingatlanokra irányuló beruházási szándék csökkeni látszik. A dráguló forrásköltségek, a beszállítói lánc fennakadásai és az orosz-ukrán konfliktus miatt felelősségteljes, hogy ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben a kkv-k megfontoltabban terveznek

 – mondta az eredmények kapcsán Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Legnagyobb arányban az ipari, építőipari cégek terveznek fejleszteni (78%), őket követik a szolgáltatók (74%), majd átlag alatti várakozásokkal a mezőgazdasági vállalkozások (70%) és kereskedő cégek (66%). A beruházási célokat tekintve a digitális fejlesztések továbbra is stabilan az első helyen szerepelnek, a cégek 39 százaléka tervez ezzel. A beruházások tervezett csökkentése így elsősorban a gépbeszerzésekre, a gépjárműpark korszerűsítésére és az ingatlanfejlesztésre vonatkozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább növeli a vállalkozások költségeit a munkavállalók bérigénye, ezért ebben a negyedévben is kifejezetten magas, 9 százalékos növekedést vártak a fizetésekkel kapcsolatban, egyéves időtávon. Ez annak tükrében nem meglepő, hogy az orosz-ukrán konfliktus hatása miatt is növekvő inflációval és az erőteljes munkaerőpiaci kereslettel a kkv-k is próbálnak lépést tartani. Legnagyobb arányban az ipari szektorban valószínűsítenek további béremelkedést (74%), míg az agrár- és a szolgáltató szektorban a cégek 71 százaléka, a kereskedelemben pedig 67 százaléka számít arra, hogy az ágazatában tovább növekednek a bérek.

Béren kívüli juttatást is valamivel többen terveznek adni, mint az előző negyedévben: 51 százalékról 56 százalékra emelkedett a következő egy évben ezzel tervező kkv-k aránya. Legnagyobb arányban a közlekedési költségtérítéssel (31%) és a SZÉP kártya juttatásokkal (28%) szeretnék ösztönözni dolgozóikat, de a kulturális és sporteseményekre történő belépő és az egészségpénztár finanszírozása is növekedést mutat. Az előbbinél 2-ről 7 százalékra, míg az utóbbinál 3-ról 8 százalékra ugrott az ezzel tervező cégek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem