2 °C Budapest
Customer using credit card for payment to owner at cafe restaurant, cashless technology and credit card payment concept

Ebbe fektetnek be most azok, akik igazán meg akarnak gazdagodni: rengeteg pénzt szánnak rá

2022. február 8. 18:33

Rekordszámú ügylet repítette tavaly a valaha mért második legmagasabb éves értékre a globális fintech befektetések összegét. A részterületek közül még mindig a fizetési szolgáltatások piaca volt a legvonzóbb. Drámai növekedést mutattak ugyanakkor a kriptovaluták és a blokkláncok világába irányuló befektetések is - állapította meg egy friss kutatás.

A Pulse of Fintech kutatást a KPMG évente kétszer készíti el, hogy bemutassa a globális fintech befektetési trendeket. A tavalyi második félév adatait is összesítve a friss elemzés megállapította, hogy a teljes globális fintech finanszírozás a felvásárlások, magántőke-befektetések és kockázatitőke-bevonások terén 2021-ben rekord számú, 5684 ügylet során elérte a 210 milliárd dollárt. A második félévben a befektetések értéke 101 milliárd dollár volt – ez némileg elmaradt az első félév 109 milliárd dolláros értékétől.

“2021 hihetetlenül erős év volt globálisan a fintech piac számára minden területen” – Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciós tanácsadásért felelős szenior igazgatója szerint. „Komoly érdeklődés tapasztalható mindenféle fintech vállalat iránt, rekordokat döntő befektetésekkel a blokkláncok, kriptovaluták, kiberbiztonság és a vagyonkezelési technológiák felé. Míg a fizetési szolgáltatások továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek, a szektor minden nap bővül”.

A második félév legnagyobb ügyletei közé tartozott egyebek mellett a dán fizetési szolgáltató Nets felvásárlása az olasz Nexi által 9,2 milliárd dollárért, valamint a fintech felhőszolgáltatásokat nyújtó Calypso Technology és a szabályozói technológiával foglalkozó AxiomSL 3,75 milliárdos értékű összeolvadása, amellyel létrejött az Adenza az Egyesült Államokban, illetve a japán Paidy 2,7 milliárdos felvásárlása a PayPal által. 2021 második felében 4 különböző, egymilliárd dollár feletti kockázatitőke-bevonást is láthattunk, így az amerikai Generate 2 milliárdos, a brazil Nubank 1,1 milliárdos, az amerikai Chime 1,1 milliárdos, illetve a bahamai FTX 1 milliárdos befektetését.

Befektetési rekordok dőltek meg tavaly – hatalmas, 30 milliárd dolláros befektetés a kriptovaluták és a blokkláncok piacán

A kutatás szerint a legtöbb befektetést – éves szinten 51,7 milliárd dollárt – a fintech részterületei közül továbbra is a fizetési szolgáltatások piaca vonzotta (a 2020-as érték 29,1 milliárd dollár volt). A terület jelentőségét fenntartotta a “vedd meg most, fizesd később”, a beágyazott bankolás, és a nyílt bankoláshoz illeszkedő megoldások iránti folyamatos kereslet.

Szintén forró maradt a blokkláncok és kriptovaluták piaca, amely tavaly rekordösszegű, 30,2 milliárd dollárnyi befektetést vonzott. Ez drámai növekedés a 2020-as 5,5 milliárd dollár után, de még a 2018-as rekordév 8.2 milliárdját is bőven megháromszorozta. Az ügyletek száma 627-ről 1332-re nőtt tavaly. A szektorban több nagyszabású üzlet is köttetett, ilyen volt például az amerikai NYDIG 767 millió dolláros tőkebevonása, vagy a Celsius Network 750 millió dolláros ügylete. A növekvő aktivitás azt tükrözi, hogy a modern pénzügyi rendszerekben egyre inkább elfogadottnak számítanak a kriptovaluták és mögöttes technológiájuk.

Eközben befektetési szempontból csúcsot döntött a kiberbiztonság (4,85 milliárd) és a vagyonkezelési technológiák területe (1,62 milliárd). Bőséges finanszírozásban részesültek 14,4 milliárd dollárral a biztosítási, 9,9 milliárddal pedig a szabályozási technológiák is.

Háromszorosára nőttek a határon átívelő akvizíciók

A határon átívelő fintech akvizíciók értéke a 2020-ban hétéves mélypontot jelentő 10,7 milliárdos értékről több mint háromszorosára, 36,2 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. A 275 tranzakcióval az ügyletek száma is rekordmagasságba ugrott 2021 során. Mindkét félévben jelentős volt az üzleti aktivitás. Az első félévben például a Londoni Értéktőzsde felvásárolta az amerikai Refinitiv céget 14,8 milliárd dollárért, miközben az amerikai NASDAQ megvette a kanadai Verafint 2,7 milliárdért. A második félévben az olasz Nexi fizetett 9,2 milliárd dollárt a dán Nets cégért, a PayPal pedig megvásárolta a japán Paidy-t 2,7 milliárdért.

Kockázatitőke-befektetések szerte a világban

Az amerikai kontinensen a fintech befektetések összértéke a 2020-as 83,5 milliárdról 105 milliárdra emelkedett 2021-ben, ebből a második félév 53,7 milliárdot tett ki. A kockázatitőke-befektetések értéke egy év alatt több mint duplájára, rekordmagas 64,5 milliárdra ugrott. A legtöbb befektetést, 88 milliárd dollárt továbbra is az Egyesült Államok vonzotta, de a kontinens többi részén is növekedést tapasztalhattak: Kanadában például 7 milliárd dolláros, Brazíliában pedig 5,2 milliárd dolláros rekordokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közben Európában is csúcsokat döntött a kockázati tőke, még az akvizíciók lassulása mellett is. Az összes fintech befektetés értéke az európai és közel-keleti régióban rekordszintű 77 milliárd dollárra bővült 2021-ben (ebből 29,8 milliárdos volt a növekedés a második félévben). 31,1 milliárd dollárral szintén csúcsot döntöttek a kockázatitőke-befektetések, benne a németországi N26 900 millió dolláros és a brit székhelyű Revolut 800 millió dolláros tőkebevonásával. A fintech beruházások kiemelkedően erősek voltak az egész régióban, megdőltek a rekordok Skandináviában (18,5 milliárd), Németországban (5,4 milliárd), Írországban (1,6 milliárd), Afrikában (1,8 milliárd) és Izraelben (900 millió) is.

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban a 2020-as visszaesést követően, amikor a beruházások értéke 14,7 milliárd dollárra csökkent, tavaly 27,5 milliárdra növekedett az érték (ebből 17,4 milliárd a második félévben). A kockázatitőke-befektetések értéke szintén visszaugrott, a 2020-as 11,5 milliárdról 19,6 milliárdra. India (7,2 milliárd) és Dél-Korea (3 milliárd) egyaránt csúcsokat döntött a fintech befektetések terén 2021-ben, míg a szingapúri (4 milliárd) és ausztrál (2,6 milliárd) befektetések továbbra is jelentősek maradtak.

A magántőke-befektetések összege eközben globálisan a korábbi, 2018-as 5,2 milliárd dolláros csúcs több mint duplájára,12,2 milliárd dollárra nőtt. A vállalati kockázatitőke-befektetések 50 milliárdos értéke hihetetlenül magas volt, mind az amerikai kontinens 29,7 milliárdos, mint az európai és közel-keleti régió 11,3 milliárdos értéke felülmúlta az eddigieket.

További növekedési kilátások, jelentős akvizíciók

A KPMG Pulse of Fintech H2’21 szerint a fintech beruházások várhatóan 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek, és a kevésbé fejlett piacokon, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is növekvő aktivitással számolhatnak. A felvásárlási aktivitás terén is erősödésre lehet készülni növekvő ügyleti értékek mellett. Fokozódó érdeklődésre számíthatunk a fintech-fókuszú ESG (környezetbarát, fenntartható), valamint a bankokat helyettesítő megoldások iránt is, amelyek képesek lehetnek a banki alaprendszerek megújítására. A várakozások szerint a fintech cégek egyre inkább igyekeznek majd adatalapú vállalatokként pozícionálni magukat.

 „A blokkláncok és kriptovaluták vélhetően továbbra is forró befektetési célpontok maradnak 2022-ben. Eközben az ezekkel foglalkozó cégek a szabályozóktól világos iránymutatásokat várnak, amelyekkel támogathatják és fejleszthetik ezt a területet. Mivel sok bank szembesül az elavult architektúra és technológia korlátaival, várhatóan megnő majd a befektetői érdeklődés az alapvető banki szolgáltatásokat megújító technológiák iránt is” - állapítja meg Simonyi Tamás, a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatása alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem