-3 °C Budapest
Business people discussing over plan on glass wall in office cimlapi

Sorra indulnak el az ilyen kiscégek Magyarországon: vajon mit tudhat az, aki most vág bele?

2021. október 20. 17:27

Ahogy megszűnt egy cég az építőiparban, szinte azonnal alakult négy újabb, míg a tudományos, műszaki szektorban csaknem annyi új cég született, mint amennyit bezártak. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2021-ben jelentősen nőtt a vállalkozói kedv a pandémai első évének negatív statisztikáihoz képest a Dun & Bradstreet legfrissebb céginformációs adatai szerint. Az idei, első féléves adatok szerint 40,8 százalékkal több, közel 18 ezer új céget alapítottak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest és ez a trend a harmadik negyedévben sem változott. Regionális összesítésben Budapest és Pest megye vezet.

Ahogy tavaly, az idén is az építőipar adta a legtöbb új céget. Szeptember végéig közel 5800 új építőipari vállalkozást alapítottak, amely 40 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az amerikai üzletiadatbázis-szolgáltató vállalat friss összesítése alapján ma 56 ezer hazai építőipari cég közül lehet választani, ha valaki élnéni kíván a népszerű otthonteremtési támogatásokkal, ami azt jelzi, hogy az állami ösztönzők hajthatják az építőipari vállalkozásokat.

Ugyancsak izgalmas időszak van a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző vállalkozások mögött; ebben az iparágban csaknem 3000 új céget alapítottak szeptember végéig. Jelenleg több mint 78 ezer ilyen jellegű tevékenységet folytató vállalkozás működik Magyarországon. Sok cég ugyanakkor nem tudta elkerülni a bezárást, és szeptember végéig összesen több mint 2300 ilyen jellegű tevékenységet folytató vállalkozást szüntettek meg a tulajdonosaik.

A harmadik legnagyobbat bővülő iparág ismét a kiskereskedelem volt, amelynek területén több mint 2300 új vállalkozás jött létre, ugyanakkor ez az iparág is érintett volt a cégmegszűnésekben.

Megközelítőleg 800 kiskereskedelmi tevékenységes folytató vállalkozás szűnt már meg 2021-ben, amely 52 százalékkal kevesebb 2020 azonos időszakához képest.

Hegyi Márton, a Dun & Bradstreet üzletfejlesztési igazgatója szerint az elmúlt időszak adataiban több érdekesség is mutatkozik. Egyrészt a működő bejegyzett cégek száma összességében nőtt a pandémiát megelőző (2019) évhez képest, ezáltal az a széles körben elterjedt nézet, mely szerint a járvány következtében a vállalkozások működése - a futárcégek kivételével - teljesen ellehetetlenült, ebben a formában nem igazolható, sokkal inkább úgy tűnik, hogy az egyes iparágakat a külső körülmények különböző mértékben befolyásolták. Másrészt az elmúlt év során az új technológiák alkalmazása, a digitális transzformáció összességében jelentősen felgyorsult, vagy sok esetben le is zajlott. Ennek tükrében meglepő, hogy éppen a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet folytató cégek szűntek meg a legnagyobb számban, és ezzel szemben az építőipari cégek alapítása kimagasló.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Továbbra is Budapestről működik a legtöbb vállalkozás. 2021. szeptember végén több mint 183 ezer cég székhelyének ad otthont Budapest, amely 2 százalékos csökkenés 2020 első kilenc hónapjához képest. Ennek fényében nem meglepő, hogy az első 9 hónapban ismét Budapesten jegyezték be a legtöbb új céget is, összesen több mint 10.000-et. A főváros a cégmegszűnésekben is vezeti a sort; az év első három negyedévében több mint 6300 vállalkozást szüntettek meg, amely azért jóval elmarad a tavalyi év első kilenc hónapjának eredményéhez képest, amikor is több mint 13 ezer céget zártak be a városban a tulajdonosok.

Ahogy az elmúlt évben, úgy most is Pest megye követi a sorban a fővárost, ami az aktív vállalkozások számát illeti. Jelenleg több mint 79 ezer vállalkozásnak ad otthont Pest megye, és itt is alapították a második legtöbb új céget az év első felében, szám szerint több mint 4200-at. Cégmegszüntetések terén is „második helyezett” lett Pest megye, ugyanis több mint 1800 céget zártak be a tulajdonosaik 2021 első kilenc hónapjában.

Pest megye után a harmadik legtöbb cég, több mint 19 ezer jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében van bejegyezve, azonban nem itt, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alapították a harmadik legtöbb új céget, több mint 900-at, és ebben a megyében is zárták be a harmadik legtöbb vállalkozást szeptember végéig, összesen 494-et.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20