5 °C Budapest
Business people discussing over plan on glass wall in office cimlapi

Sorra indulnak el az ilyen kiscégek Magyarországon: vajon mit tudhat az, aki most vág bele?

2021. október 20. 17:27

Ahogy megszűnt egy cég az építőiparban, szinte azonnal alakult négy újabb, míg a tudományos, műszaki szektorban csaknem annyi új cég született, mint amennyit bezártak. 

2021-ben jelentősen nőtt a vállalkozói kedv a pandémai első évének negatív statisztikáihoz képest a Dun & Bradstreet legfrissebb céginformációs adatai szerint. Az idei, első féléves adatok szerint 40,8 százalékkal több, közel 18 ezer új céget alapítottak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest és ez a trend a harmadik negyedévben sem változott. Regionális összesítésben Budapest és Pest megye vezet.

Ahogy tavaly, az idén is az építőipar adta a legtöbb új céget. Szeptember végéig közel 5800 új építőipari vállalkozást alapítottak, amely 40 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az amerikai üzletiadatbázis-szolgáltató vállalat friss összesítése alapján ma 56 ezer hazai építőipari cég közül lehet választani, ha valaki élnéni kíván a népszerű otthonteremtési támogatásokkal, ami azt jelzi, hogy az állami ösztönzők hajthatják az építőipari vállalkozásokat.

Ugyancsak izgalmas időszak van a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző vállalkozások mögött; ebben az iparágban csaknem 3000 új céget alapítottak szeptember végéig. Jelenleg több mint 78 ezer ilyen jellegű tevékenységet folytató vállalkozás működik Magyarországon. Sok cég ugyanakkor nem tudta elkerülni a bezárást, és szeptember végéig összesen több mint 2300 ilyen jellegű tevékenységet folytató vállalkozást szüntettek meg a tulajdonosaik.

A harmadik legnagyobbat bővülő iparág ismét a kiskereskedelem volt, amelynek területén több mint 2300 új vállalkozás jött létre, ugyanakkor ez az iparág is érintett volt a cégmegszűnésekben.

Megközelítőleg 800 kiskereskedelmi tevékenységes folytató vállalkozás szűnt már meg 2021-ben, amely 52 százalékkal kevesebb 2020 azonos időszakához képest.

Hegyi Márton, a Dun & Bradstreet üzletfejlesztési igazgatója szerint az elmúlt időszak adataiban több érdekesség is mutatkozik. Egyrészt a működő bejegyzett cégek száma összességében nőtt a pandémiát megelőző (2019) évhez képest, ezáltal az a széles körben elterjedt nézet, mely szerint a járvány következtében a vállalkozások működése - a futárcégek kivételével - teljesen ellehetetlenült, ebben a formában nem igazolható, sokkal inkább úgy tűnik, hogy az egyes iparágakat a külső körülmények különböző mértékben befolyásolták. Másrészt az elmúlt év során az új technológiák alkalmazása, a digitális transzformáció összességében jelentősen felgyorsult, vagy sok esetben le is zajlott. Ennek tükrében meglepő, hogy éppen a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet folytató cégek szűntek meg a legnagyobb számban, és ezzel szemben az építőipari cégek alapítása kimagasló.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is Budapestről működik a legtöbb vállalkozás. 2021. szeptember végén több mint 183 ezer cég székhelyének ad otthont Budapest, amely 2 százalékos csökkenés 2020 első kilenc hónapjához képest. Ennek fényében nem meglepő, hogy az első 9 hónapban ismét Budapesten jegyezték be a legtöbb új céget is, összesen több mint 10.000-et. A főváros a cégmegszűnésekben is vezeti a sort; az év első három negyedévében több mint 6300 vállalkozást szüntettek meg, amely azért jóval elmarad a tavalyi év első kilenc hónapjának eredményéhez képest, amikor is több mint 13 ezer céget zártak be a városban a tulajdonosok.

Ahogy az elmúlt évben, úgy most is Pest megye követi a sorban a fővárost, ami az aktív vállalkozások számát illeti. Jelenleg több mint 79 ezer vállalkozásnak ad otthont Pest megye, és itt is alapították a második legtöbb új céget az év első felében, szám szerint több mint 4200-at. Cégmegszüntetések terén is „második helyezett” lett Pest megye, ugyanis több mint 1800 céget zártak be a tulajdonosaik 2021 első kilenc hónapjában.

Pest megye után a harmadik legtöbb cég, több mint 19 ezer jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében van bejegyezve, azonban nem itt, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alapították a harmadik legtöbb új céget, több mint 900-at, és ebben a megyében is zárták be a harmadik legtöbb vállalkozást szeptember végéig, összesen 494-et.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?