0 °C Budapest

Mobilappok, amelyek még a hálószobatitkaidat is kikémlelik

Pénzcentrum
2017. február 24. 05:41

Te mindig elolvasod a felhasználási feltételeket, mikor letöltesz egy mobilappot? Sokaknak fogalma sincs arról,  mibe egyeznek bele, amikor rákattintanak az "egyetértek" gombra.  Bár nem lenne rá szükségük, de egyes applikációk folyamatosan figyelik, hol vagyunk, mire keresünk rá az interneten, milyen képeket készítünk, kivel és miről beszélgetünk. Mutatjuk a megdöbbentő részleteket. 

Sokszor szinte fogalmunk sincsen arról, milyen adatokhoz férnek hozzá az okostelefonunkon lévő alkalmazások. Persze egy-egy app letöltésekor a legtöbben nem olvassák végig a felhasználási feltételeket, így könnyen előfordulhat, hogy olyan dolgokat csinál a háttérben egy alkalmazás, amire nem is gondolnánk.

Borzasztóan kiszolgáltatottak vagyunk, hiszen egy átlagember nem tudja leellenőrizni, pontosan mi is történik a telefonján a háttérben. Az adatgyűjtés módszerek skálája pedig igen széles, legyen szó Android van IOS operációs rendszerről.

A zenefelismerő alkalmazásnak volt olyan verziója, ami a korábbi androidos eszközökön nem is volt hajlandó elindulni addig, amíg be nem kapcsoltuk a GPS trackelést

- tudta meg a Pénzcentrum az App-Ray Mobile Security munkatársától.

A GPS adatokkal általában 1-2 háztömbnyi pontossággal tudják megmondani, hol vagyunk, de előfordul, ami ennél már sokkal pontosabban meghatározza a helyzetünket. És ez csak a kezdet.

  • Akad olyan fitnesz alkalmazás, ami a háttérben folyamatosan gyűjti rólunk az adatot, hogy hol tartózkodunk, még akkor is, amikor éppen nem használjuk.

  • Van olyan zseblámpa app, ami a háttérben tetszőleges időpontokban bekapcsolja a telefon mikrofonját és felvesz néhány percet, majd az adatokat egy kínai szerverre továbbítja.

  • És persze ugyanez lehetséges a kamerával is.

  • De azon sem szabad meglepődünk, hogy elolvassák és elmezik az üzeneteinket vagy épp a fényképeinket.
Korábbi felmérések szerint az androidos alkalmazások 55 százaléka folyamatosan nyomon követi a tartózkodási helyünket. 26 százalékuk pedig belelát azokba az alkalmazásokba, amiket használunk. 5 százalék pedig egyéni azonosítók segítségével próbálja kideríteni, kik is vagyunk valójában.

Persze átlagemberként is eléggé bosszantó, hogy a telefonunkon keresztül az alkalmazások akár saját lakásunkban is lehallgathatnak, vagy megfigyelhetnek minket, de egy cégvezető esetében sokkal kellemetlenebb lehet, ha például a bizalmas céges adatok szivárognak ki. Ráadásul az adatok háttérben való továbbítása akár a mobilinternetünket és az akkumulátorunkat is leszívhatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KATTINTS! Súlyos rés a mobilbanki appokban? Reagáltak a pénzintézetek

Mihez kezdenek az adatokkal?

A legegyszerűbb eladni ezeket az adatokat. Sokan vannak ugyanis, akik hajlandóak fizetni azért, hogy minket célzott hirdetésekkel bombázhassanak. Ha tudják, hány évesek vagyunk, hol lakunk, mi a családi állapotunk, milyen tartalmakra szoktunk rákeresni a böngészőben, akkor ezeknek az információknak a birtokában könnyen megtalálhatnak minket a megfelelő hirdetésekkel. 

Emiatt pedig nem tudunk racionálisan tájékozódni és sokszor olyan terméket is megvásárolhatunk, amire nem feltétlen lenne szükségünk.

Mi lehet a megoldás?

A legegyszerűbb persze az lenne, ha egy adatbázis segítségével le tudnánk ellenőrizni, hogy melyek a megbízható alkalmazások. Ilyen adatbázisokból azonban egyelőre nincsen sok, és azok is leginkább a cégeknek szólnak.

Az Európai Unióban jövő évtől kötelező lesz a GDPR nevű törvény betartása - a jelenlegi applikációknak azonban csaknem a 70 százaléka nem felel meg az új szabályozásnak

- tette hozzá az App-Ray munkatársa.

Manapság ugyanis a weboldalak többségén előugrik egy ablak, hogy beleegyezünk-e a cookie-k - vagyis az adatgyűjtés - használatába, de az igenen kívül nem tudunk mást nyomni, különben nem tudjuk használni az oldalt. 

A tervek szerint a 2018-ban bevezetett jogszabály éppen ezt írná elő, hogy a weboldalak és a mobil applikációk esteében is legyen jogunk nemet mondani az adatgyűjtése, és persze ettől függetlenül tudjuk használni az oldalakat és alkalmazásokat.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm