22 °C Budapest

Kötelező, de nagyon megéri: ezzel sokat is spórolhatnak a cégek

2015. december 15. 05:54

Akár 10 milliós bírságot is kockáztatnak azok a cégek, akik nem készíttetnek energetikai auditot. A határidő elvileg már lejárt, de jövő év végéig még él egy kiskapu. A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

A nagy erő nagy felelősséggel jár.

Valószínűleg sokaknak ismerős a fenti idézet - leginkább a mozifilmek, vagy a képregények világából. Ben bácsi jó tanácsa Peter Parkernek, azaz Pókembernek az élet sok területén érvényes: akár úgy is lefordíthatjuk, hogy a nagyobb vállalatoknak nagyobb a felelőssége - például az energiafelhasználás vagy az energiatakarékosság szempontjából. Azaz a nagyobb cégeknek több energiát kell megspórolniuk - és ezt bizonyítaniuk is kell.

December 5-ig kellett eleget tenniük az évente 50 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító és 43 millió eurónál nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező, vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatoknak az energetikai auditálási kötelezettségüknek. A vizsgálatot az energiahatékonyságról szóló EU-irányelv írja elő, amelynek legfőbb célja az energiafelhasználás racionalizálása és mérséklése. Az uniós jogszabály évente 1,5 százalékos kötelező energia-megtakarítást ír elő minden tagállamának a 2020-ig terjedő időszakban.

Kötelező, de nagyon megéri

Az energetikai audit gyakorlatilag azt jelenti, hogy jogszabályban meghatározott módon felmérik az adott épületet (például raktárt, irodaházat), megnézik, hol vész el energia, és meghatározzák, illetve számszerűsítik az energia-megtakarítási lehetőségeket.

A vizsgálat - azaz az audit - során a veszteség feltárása mellett megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel korszerűen meg lehet oldani a problémát. Ezek lehetnek a megújuló technológiákat, valamint a hulladékhő hasznosítást alkalmazó lehetőségek vagy energiatudatos felhasználást célzó javaslatok, intézkedések is.

De kinek kell ilyet csináltatnia?

A szabályok szerint az audit minden KKV-nak (azaz kis- és középvállalatnak) nem minősülő cégnek kötelező.

Tehát azoknak a vállalatoknak kell ilyet csináltatniuk, ahol 250 főnél többen dolgoznak, vagy az éves nettó árbevételük meghaladja az évi 50 millió eurót (kb. 15 milliárd forintot) és a mérlegfőösszegük pedig a 43 millió eurót (kb. 13,5 milliárd forintot).

Fontos tudni, hogy a magyar energiahatékonysági törvény (amit az EU-s szabályozás alapján alkottak meg) előírja azt is, hogy a nagyvállalatoknak 2015. december 5-ig első alkalommal, attól kezdve pedig négyévente kell az energetikai auditot elvégeztetniük. Akik idén ennek nem tesznek eleget, azoknak ezt legkésőbb jövő év végéig pótolniuk kell - ha nem teszik meg, komoly, akár 10 millió forintos büntetésre számíthatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KI végezhet ilyen vizsgálatot?

Energetikai auditot csak az végezhet, aki megfelel az előírt szakmai feltételeknek, az audit elvégzésére jogosultságot szerzett és szerepel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben.

Ha egy céget bízunk meg a vizsgálattal, figyeljünk arra, hogy legyen az energetikai auditori névjegyzékben szereplő munkatársa, aki a szervezet nevében ezt a tevékenységet végzi.

Van egy kivétel

Kevesen tudják, hogy van egy kiskapu is: az energetikai auditot el lehet kerülni, ha az adott nagyvállalat erre akkreditált szervezet által tanúsított ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtet. Ez utóbbi egy olyan menedzsment rendszert jelent, amelynek célja a vállalat energiahatékonyságának és energiatudatosságának folyamatos és számszerűsíthető mérése, nyomon követése, valamint a bevezetett intézkedések hatásainak folyamatos felülvizsgálata, és ennek eredményeként az energiahatékonyság növelése.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM