24 °C Budapest

KKV-k finanszírozása a globális pénzügyi válság után

Pénzcentrum
2008. október 29. 11:16

A pénzügyi válság még nem ért véget, azonban az összehangolt mentőakciók sora jelentősen javíthatja a pénzügyi szektorban kialakult bizonytalanságot. A korábbi hetek akadozó hitelezési eljárásai a következő hónapokban, de különösen 2009-től ismét lendületet vehetnek, azonban biztosan sokkal szigorúbb feltételek mellett, mint a korábbi években.

Egyes bankcsoportok a devizahitelezés csökkentésével kívánják a kockázatokat mérsékelni, mások pedig az önerő jelentős növelésében és a futamidők csökkentésében látják a megoldást. Egy biztosnak látszik, a pénzügyi válságot gazdasági recesszió követi, mely akár több évig is eltarthat. Ezen feltételek összességében nem fogják könnyíteni a KKV-k helyzetét. Különösen a fejlesztésekhez szükséges forráshoz jutás feltételei lesznek nehezebbek.

A megoldást az eszköz és ingatlan finanszírozásában a lízing térnyerése jelentheti, hiszen az egyes bankcsoportok lízingcégei a tulajdonjog átmeneti megszerzése miatt kisebb kockázatot viselnek, az ebből adódó kedvezőbb feltételrendszert pedig már az ügyfelek is élvezhetik. Ilyen kedvezőbb feltétel lehet a hitelhez képest alacsonyabb önerő és hosszabb futamidő, vagy akár a devizaforrások elérhetősége.

Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója szerint: "a Magyarországon működő bankcsoportok a lízingben rejlő kockázatcsökkentő lehetőséget a pénzügyi válságot követő recesszió hatására hamar fel fogják ismerni. Korábban a bankok vállalati üzletágai nem szívesen vonták be a szintén bankcsoporthoz tartozó lízingcéget, mivel konkurenciát láttak benne." A recesszió, illetve az azzal együtt járó vállalati csődöktől való félelem megszüntetheti az eddig kimondatlanul vagy nyíltan fennálló házon belüli rivalizálást. A bankcsoportok vezetői érdekeltek lesznek a lényegesen alacsonyabb kockázatú lízingügyleteket előtérbe helyezni.

Az ügyfelek ebből profitálhatnak is, hiszen már rég nem igaz az az ellenérv, hogy a lízing a hitelnél lényegesen drágább finanszírozási forma lenne. Egy, a bankcsoport számára kedvezőbb biztosítéki struktúra miatt a lízingkonstrukció akár még előnyösebb feltételeket is kínálhat az ügyfelek számára. A havi törlesztő részletek nagysága pedig a lízing esetében elérhető hosszabb futamidő miatt jelentősen alacsonyabb is lehet.

A lízing egyszerűbben elérhető lehet a KKV számára

A lízinghez jutás feltételei általában könnyebben teljesíthetők a vállalkozások számára, mint a hitel esetében, de önerőre itt is szükség van. Naivitás volna azt gondolni, hogy lízing esetén az összes igény zöld utat kaphat majd, hiszen elvárások eddig is voltak a lízingcégek részéről, így például a vállalkozások saját tőkéje nem lehet negatív, nem lehet folyamatosan veszteséges a tevékenységük, és rendezett tulajdonosi háttérre van szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lízing mellett szól az is, hogy általában nincsenek rejtett költségek, mint pl. kezelési költség, kockázat-elbírálási díj, nem terheli az ügyfeleket a közjegyzők közreműködésének költsége, illetve a számlavezetés díja sem, ami jelentős költségmegtakarítást is jelent. A beruházás kapcsán pedig forrásait nem köti le a cég, hanem a futamidő alatt a finanszírozott eszközzel "termeli ki" a fizetendő díjakat, és kevesebb kezdő részlettel is el tudja indítani a fejlesztést.

Több vállalkozás számára vonzó lehet, hogy az eszköz, illetve ingatlanfinanszírozó lízingcégek döntési folyamata gyorsabb a bankoknál. Eszköz-menedzsmentben ráadásul a lízingcégek jóval felkészültebbek, a tapasztalatok alapján az eszközalapú finanszírozás esetében az önerő és fedezet meghatározás lényegesen gyorsabban és rugalmasabban történik.

A Hypo Alpe-Adria Leasing stratégiai döntése értelmében ez évtől nyitott a kisebb volumenű ügyletek, a kis- és középvállalati szektor felé is, a finanszírozási konstrukciók szerepének átértékelésével pedig elsősorban a még biztonságosabb ügyletek, így a lízing irányában - teszi hozzá Kiss Zoltán. Az elmúlt időszak eseményei nyomán a lízingcégek még körültekintőbben járnak el: a finanszírozási igény elbírálása során jobban górcső alá veszik az ügyfelet, vélhetően emelkedik a kért önerő mértéke, illetve mérséklődhetnek a futamidők. Ezeket leszámítva is a lízing a várakozások szerint jóval nagyobb teret nyerhet a gép-eszköz-, illetve az ingatlanfinanszírozások terén, főként, hogy egyre több vállalkozás számára ez marad az egyedüli forrásbevonási lehetőség.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem