3 °C Budapest

A milliárdokat érő márka - tedd magadévá!

Pénzcentrum
2007. október 15. 16:00

Miért ér a Coca-Cola 65 milliárd dollárt? A kulcs a márka pozícionálásában rejlik. A nagy márkák marketingosztályán nem sajnálják az időt és a pénzt saját hírnevük kiépítésére, s ezt helyesen is teszik, legalábbis a BusinessWeek cikkéből ez derül ki.

A legtöbb márka azért még messze áll a 65 millió dolláros álomártól, de azért azt be kell látnunk, mindegyik ér valamennyit, s nem mindegy, hogy mennyit tud cégünk, az általunk készített, értékesített termékek, illetve szolgáltatások árához hozzátenni.

Az egyes márkanevek mögé a vásárlók általában nem társítanak önmaguktól tartalmat, vagy képet. Ehelyett a név, vagy pedig a logó egy tudatosan kialakított, az adott cég által évek alatt felépített koncepciót tükröz.

Ezen koncepciók kiépítése a marketing összes eszközét felvonultatva valósulhat meg, az egyes termékek csomagolásától kezdve, a reklámokon át, az ügyfelekkel való kapcsolattartásig.

A kulcs a márkaépítésben a hosszú távú gondolkodásmód, vagyis ne az egyes eszközökre, csatornákra összpontosítsunk, hanem arra, hogy megvételükkel milyen előnyökre tehet szert a vásárló, mi az, amit a mi szolgáltatásunk ad neki. Ez például egy üdítőital-gyártónál a felfrissülés, egy gumi-gyártónál pedig a biztonság.

Elméleti oldalról tehát nem is olyan nehéz a márkaépítés, egyszerűen csupán arra kell rájönni, hogy milyen érzelmi és ésszerű előnyöket társítanak az egyes ügyfelek az általunk kínált termékhez. A buktató abban rejlik, hogy sokan keverik a szezont a fazonnal. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz stratégiánk fókusza, hiszen az exkluzív jellemzőkre való építkezés egyáltalán nem biztos, hogy kifizető, hiszen ami ma nehezen elérhető és különleges, holnap már minden boltban megkapható.

A BusinessWeek emellett azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne szemeljünk ki olyan jellemvonásokat, melyeket versenytársaink könnyen adaptálhatnak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?