17 °C Budapest

Inged-gatyád is rámehet, ha nem cseréled le az útleveled

2016. június 14. 05:25

Ha körültekintő vagy, és nem hagyod az utolsó pillanatokra az ügyintézést, azzal nem csak időt, de pénzt is spórolsz. Már a járási hivatalok okmányirodáiban is lehet útlevelet igényelni, és ha előre foglalsz időpontot ügyfélkapun keresztül, a várakozási időt is lerövidítheted. Mutatjuk, mit kell tenni, és mekkora kiadásra számíts.


Idén január 1. és május 31. között összesen 158809 magyar igényelt útlevelet. Az eljárás átfutási ideje 20 nap, aki azonban későn vette észre, hogy lejárt az útlevele, vagy nem igényelt időben, az gyorsított eljárásban pótolhatja. Igaz, ennek az ára is jóval több.

Az említett időszakban soron kívülit (7 napos határidővel) 3528, sürgősségit (3 nap) 2474, azonnalit (24 órán belül) pedig 1721 fő igényelt.

Utóbbinál viszont mélyen a zsebbe kell nyúlni: azonnali igénylésnél 39 ezer forint a pótdíj.

Nem kell mindig

Ha megvan az célország, hogy hova utazol, az első lépés legyen az, hogy utána jársz, valóban szükséged van-e útlevélre. Ha az unión belül utazol, akkor a legtöbb esetben elég a személyi igazolványod is. Ha valóban szükséged van útlevélre, és időben kapcsolsz, akkor az igényléstől számolva 20 nap alatt kézhez kapod az okmány.

Csak személyesen

Az útlevelet 12 éves kor felett csak személyesen lehet igényelni, az okmányirodába, vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál. Az igényléshez vidd magaddal a személyidet, a lakcímkártyádat, ha van, akkor a lejárt útleveledet is. Igazolványképre már nincs szükség, helyben készítenek fotót. Idén viszont már kötelező megadni az ujjlenyomatodat, ha útlevelet igényelsz (12 év alattiaknak nem).

Készítsd a pénztárcádat

Ugyan a legtöbb okmány ingyenes lett 2016-ban, az útlevélért viszont kell illetéket fizetned. Az ára függ az életkortól, az érvényességi idő hosszától, és attól is, hogy normál, vagy gyorsított eljárásban igényeled.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nincs 20 napod

Ha későn vetted észre, hogy lejárt, vagy nincs útleveled, és már 20 napod sincs az indulásig, akkor gyorsított eljárással kell igényelned az okmányt. Az alábbi táblázatban meg tudod nézni, hogy melyik eljárásra van szükséged, és az mekkora pótdíjat von maga után.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem