21 °C Budapest
Pots simmering on range in restaurant kitchen before dinner service

Halálsoron a vendéglátás: brutális áremelés jöhet, sokan tönkremehetnek

2022. február 18. 09:15

Akár 50 százalékos áremelésre is kényszerülhetnek a vendéglátósok azután, hogy egyre nehezebben termelik ki költségeiket. A Gasztronómiai Szövetség alelnöke szerint egyszerre érkezett rájuk minden nehézség. Az energiaárak növekedése az alapanyagok drágulása mellett a kötelező béremelés sem segítette a szektor vállalkozóit - árula el szervezet alelnöke az ATV Híradójának.

A szakemberek szerint a szektorban érintett vállalkozások fele bezárhat, mert drasztikusan nőttek az energiaárak, és a minimálbér-emeléssel drágult a munkaerő. Eltűntek a vendégek, a magyar vendégek. Például Sopronban. Olyan egyszerű vendéglátóhelyek mennek tönkre, mint egy önkiszolgáló étterem.

Éppen most, ebben a rossz időszakban történt a béremelés, ez nagyon nem jó. Még egyszer hangsúlyozom, kellett a béremelés, de most éppen a rossz csillagzat alatt van a vendéglátás, amikor az energiaárak, a nyersanyagárak és egy béremelés is terheli a vállunkat, akkor ezt nagyon nehéz túlélni

- magyarázta az ATV Híradójának Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke. Egy debreceni cukrászda tulajdonosa azt mondja, hogy a pandémia után még nem is álltak talpra, de már újabb nehézségekkel kell megküzdeniük.

"A munkabér emeléséhez is hitelt kellett felvennünk. Ez a hitel sajnos el is fogyott és ez a mostani béremelés még nagyobb terhet ró ránk. Ha a forgalom meglenne úgy. ahogy eddig volt, akkor ez nem okozna gondot” – mesélte Gara Gyula, mestercukrász. Egyre nehezebb jól képzett szakembereket is találni a vendéglátásban. Ez nehezíti a szektor helyzetét. 

A magyar munkaerő nagyon kelendő nyugaton. Ebből adódóan, nekünk versenyre kell kelni azokkal a bérekkel, illetve a válság miatt több mint 40 ezren elhagyták a szakmát

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fejtette ki Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Szövetsége elnöke.  

Az eddigi felmérések és becslések alapján, a vendéglátó üzletek akár fele is bezárhat, ha nem tudják az emelkedő költségeket kitermelni.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?