20 °C Budapest
View over Balos Beach and the shallow turquoise waters of the Balos Lagoon to Gramvousa Bay and the island of Imeri Gramvousa, near Kissamos (aka Kastelli), Hania (aka Chania), Crete, Greece, Europe

Turistákat menekítettek ki a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén: ezért kellett elhagyniuk a szállodát

MTI
2024. április 23. 20:17

Nagyszabású földrengési gyakorlatot tartottak a görög hatóságok kedden az egyik fő turisztikai célpontnak számító Kréta szigetén. A nap folyamán "Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat" tartalmú vészhelyzeti üzenettel figyelmeztették az embereket Krétán a katasztrófavédelmi műveletre, amely egy 7,2-es erősségű földrengést volt hivatott szimulálni a sziget székhelyének, Heraklion városának partjai előtt.

A sziget mitologikus bronzkori királya nyomán Minósz fedőnevet viselő gyakorlat során turistákat menekítettek ki egy szállodából, miközben megkülönböztető mellényeket viselő dolgozók elsősegélyben részesítettek egy "sérültet" egy sátorban. "Jó dolog ez, mert így tudni fogjuk, mit kell tennünk valós helyzetben" - mondta Leah Pickles brit turista az érintett heraklioni szállodában.

A több törésvonalon fekvő Görögországban gyakoriak a földrengések. A legutóbbi súlyos áldozatokat követelő földmozgás 1999-ben volt Athén környékén, abban 143-an haltak meg. Azóta több kisebb földrengés is volt, de nem okoztak komolyabb károkat.

Mindemellett kedden a sziget nyugati felében fekvő Hanía városának térségében erdőtűz tombolt, aminek következtében a hatóságoknak ki kellett üríteniük egy haditengerészeti támaszpont egy részét, valamint iskolákat is. Mindez mindössze néhány órával azt megelőzően történt, hogy egy valódi, 3,8-as földrengés rázta meg a délnyugati partvidék térségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem