27 °C Budapest
ice skaters on ice of lake Balaton

Mégis, mi folyik a Balatonnál? Folytatódik a pusztulás: itt a sok építkezés következménye

2024. április 24. 08:13

Az utóbbi évek során több helyen is romlott a Balaton nádasállományának állapota, a tavalyi alsóörsi nádpusztulás a sajtóban is nagy figyelmet kapott - írja a hirbalaton.hu. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet április eleji felmérései szerint a pusztuló tendencia tavasszal sem változik. A nádas frontjában a víz felé, ha nem is tökéletes állapotú, de új, zöld nádszálak találhatók, a nádas belsejében, a part-felőli oldalon a nádasok pusztulnak. Itt esetenként teljesen kihalt területek is találhatók, ahol elsősorban sás és gyékény növények jelentek meg – áll a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közleményében.

Ez a folyamat a korábban tapasztaltak ellentéte, amikor a pusztulás a víz-felőli oldalon ment végbe, és vékonyodó „babásodott” nádasszegélyeket eredményezett.  Az intézet által vizsgált nádpusztulások nagy része olyan helyeken történt, ahol a nádas évtizedek óta intenzív emberi hatásnak van kitéve. Elsősorban olyan helyeken figyelhetők meg a változások (csónakkikötők, strandok, stégek-bejárók környéke) ahol a nádas feldarabolódása jelentős (10 méterenként vannak ilyen-olyan nyiladékok), ahol a nyaraló/kikötő tulajdonosok kivágták a nádat, ahol friss építkezések és fejlesztések voltak az elmúlt években, vagyis ahol az emberi hatás túl intenzív.

A kutatóintézet munkatársai az alábbi felvételeket 2024. áprilisának elején, Alsóörs és Ábrahámhegy környékén készítették:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem