12 °C Budapest
The natural thermal lake in Heviz, is the second largest in the world and is situated near Lake Balaton in Hungary.

Szép kis summa: ennyiből újulhatnak meg a vidéki fürdők

2021. szeptember 1. 09:31

Évtizedek óta hiányzó technológiai korszerűsítések valósulhatnak meg a tervezett gyógyfürdő-felújítási programból, amelynek időszerűségét a koronavírus-járvány miatt megváltozott higiéniai követelmények is alátámasztják. - árulta el a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Világgazdaságnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy hullámokat vetett máris, illetve óriási várakozás övezi gyógyfürdős körökben annak a 150 milliárd forintos uniós fejlesztési programnak a hírét, amelyről a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán a lapnak még májusban azt nyilatkozta:

Ha elfogadja Brüsszel, akkor komoly forrást, 150 milliárdot fordítunk a fürdők fejlesztésére. Alapvetően a gyógyfürdőkre, és kizárólag a technológia korszerűsítésére a kiemelt turisztikai jelentőségű 37 vidéki fürdőnkben. 

A hivatalos statisztikában 103 gyógyfürdőt tartanak nyilván, ezek egyharmada tehát várhatóan hamarosan, a turisztikai csúcsszervezet vezérének reményei szerint 2025-ig megújulhat. Egyelőre nem jelentek meg konkrétumok, így az sem, hogy végül pontosan milyen feltételekkel írhatják ki, vagyis mely fürdők pályázhatnak majd eséllyel a támogatásra.

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára, Balogh Zoltán a lap érdeklődésére elmondta, hogy több mint egy éve készült el az a felmérés, amelyben az MTÜ megkeresése nyomán a fürdők műszaki állapotát, a szükséges fejlesztéseket térképezték fel a gyógyvizes kutaktól a medencékig bezárólag. Ez lehetett a 150 milliárd forintra taksált támogatásigényű program alapja – mondta a főtitkár. 

A tervezett pályázati program létjogosultságát és kiemelkedő jelentőségét mutatja, hogy a zömében az ezredforduló környékén épült, a Széchenyi tervnek köszönhetően létrejött komplexumok mára műszakilag is elöregedtek, és erősen felújításra szorulnak. Vannak olyan fürdők is, amelyek korszerűsítésére az elmúlt 40-50 évben nem került sor – érzékeltette a helyzetet Balogh Zoltán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beharangozott támogatás intenzitásának mértéke egyelőre nem ismert, a fürdőszövetség főtitkára nem titkolta, hogy azt remélik, tekintettel arra, hogy a létesítmények 95 százalékban önkormányzatok tulajdonában vannak, nulla százalékhoz közeli, de mindenképpen minimális önerőt kell majd felmutatni. 

Mindezzel egy időben zajlik annak az 1996-ban megalkotott rendeletnek  az átdolgozása is, amelynek alapján a hazai gyógyfürdőket mind a mai napig működtetik. Az akkori szabályokat a pandémia is átírta, a jelenlegi töltő-ürítő vizes gyógymedencék teljes technológiai megújításra szorulnak, a fertőtlenítést most a nemrég bevezetett rendszeres vegyszer-adagolással biztosítják – tudtuk meg.

A szükséges felújítási költségek még az egy-két medencés gyógyfürdőkben is több tízmillió forintos tételt jelentenek, és van fürdő, ahol hat-nyolc medencét is korszerűsíteni kell. A gyógyfürdők között több is van, amelyik műemlék épületben működik, köztük több budapesti egység is, bár ezek felújítására – a korábbi bejelentés, és az uniós támogatású pályázati rendszer területi és gazdasági kritériumai szerint – a fővárosban aligha lesz lehetőség.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 23. szombat
Gyöngyi
42. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?