3 °C Budapest

Zuhan a használt autók ára! Mit lehet olcsón venni?

Pénzcentrum
2007. március 22. 09:30

Meglepő hatást gyakorolt a regisztrációs adó a használtautó-piacra, az árak csökkenését a piaci szereplők más-más tényezőknek tudják be. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége szerint a belső konkurenciaharc törte le az árakat, míg a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülte szerint a regadó által lehetővé tett koros autók behozatala nyomta le az átlagárat - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikai hivatal által közzétett árzuhanás valóban érezhető a használt autók piacán: míg korábban a viszonylag szabad import tartotta alacsonyan az árakat, addig most a kemény konkurenciaharc tölti be ezt a szerepet.

A KSH adatai szerint februárban a hazai újautó-átlagár év/év alapon 5,4%-os emelkedést mutatott, miközben a használt autók egyetlen év alatt 12,6%-kal értékelődtek le átlagosan. Az adatsorokat szemlélve elmondható, hogy az új személyautók átlagára is az inflációtól elmaradó ütemben nőtt az elmúlt 4 év során, sőt olyan évek is voltak, amikor az átlagár csökkent.

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a használtautókra vonatkozó KSH adatok azért is mutathatnak árcsökkenést, mert az értékesítés összetétele is megváltozott: az idősebb autók nagyobb arányban cseréltek gazdát az értéküket jobban tartó fiatalabb járműveknél. Mindez persze várható is volt, hiszen a regisztrációs adóról szóló törvény a 10 évnél idősebb kocsik forgalmának kedvez.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?