Zuhan a használt autók ára! Mit lehet olcsón venni?

Pénzcentrum
2007. március 22. 09:30

Meglepő hatást gyakorolt a regisztrációs adó a használtautó-piacra, az árak csökkenését a piaci szereplők más-más tényezőknek tudják be. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége szerint a belső konkurenciaharc törte le az árakat, míg a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülte szerint a regadó által lehetővé tett koros autók behozatala nyomta le az átlagárat - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A statisztikai hivatal által közzétett árzuhanás valóban érezhető a használt autók piacán: míg korábban a viszonylag szabad import tartotta alacsonyan az árakat, addig most a kemény konkurenciaharc tölti be ezt a szerepet.

A KSH adatai szerint februárban a hazai újautó-átlagár év/év alapon 5,4%-os emelkedést mutatott, miközben a használt autók egyetlen év alatt 12,6%-kal értékelődtek le átlagosan. Az adatsorokat szemlélve elmondható, hogy az új személyautók átlagára is az inflációtól elmaradó ütemben nőtt az elmúlt 4 év során, sőt olyan évek is voltak, amikor az átlagár csökkent.

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a használtautókra vonatkozó KSH adatok azért is mutathatnak árcsökkenést, mert az értékesítés összetétele is megváltozott: az idősebb autók nagyobb arányban cseréltek gazdát az értéküket jobban tartó fiatalabb járműveknél. Mindez persze várható is volt, hiszen a regisztrációs adóról szóló törvény a 10 évnél idősebb kocsik forgalmának kedvez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06