2 °C Budapest

Péntektől már nem kell súlyadót fizetni!

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 11:00

A gépjárműveket jövőre súly helyett teljesítmény alapján adóztatják, többletforráshoz juttatva ezzel az önkormányzatokat. Az idei mintegy ötvenötmilliárd forintos bevételt tízmilliárddal fejelik meg - az autósok, motorosok rovására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gépjárműveket jövőre súly helyett teljesítmény alapján adóztatják, többletforráshoz juttatva ezzel az önkormányzatokat. Az idei mintegy ötvenötmilliárd forintos bevételt tízmilliárddal fejelik meg - az autósok, motorosok rovására - írja a Magyar Hírlap.

Pénteken búcsúzott hivatalosan a gépjárművekre kivetett súlyadó, legalábbis ekkor járt le az idei második részlet befizetési határideje. A gépjárműadó szabályai 2007 januárjától átalakulnak, a jelenlegi, súly alapján fizetendő adót felváltja a teljesítmény alapú adózás. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől kilowattonként háromszáz forintot kell majd fizetni. A szabályozás differenciálja az adó mértékét a jármű kora szerint. A háromszáz forintos adómérték a jármű négyéves koráig érvényes, ez után fokozatosan csökken: négyévente hatvan-negyven forinttal. A 16 évesnél idősebb járművekre egységes adó vonatkozik, ez százhúsz forintot jelent kilowattonként.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy jövőre sokkal többe kerül majd bivalyerős motorokat fenntartani. A nagy teljesítményű sportmotoroknál hatalmas különbséget okoz majd a változás. Most ezeknek a motoroknak jellemzően néhány ezer forint a súlyadójuk. Jövőre viszont szélsőséges esetben akár a tíz-tizenötszöröse is lehet a teljesítmény alapján kivetett adó mértéke.

Noha egy alsó középkategóriás autó súlyadója jelenleg nem éri el az évi tízezer forintot, az önkormányzatoknak ez az adónem a második legfontosabb bevételi forrásává vált, csak az idén mintegy 54-55 milliárd forint kerül ily módon a helyhatóságokhoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?