"e-" : A jövő bankja - Hol tartunk most?

Pénzcentrum
2005. augusztus 31. 08:10

A bankok és ügyfeleik közös törekvése, hogy egyre kevesebbszer kelljen meglátogatni a bakfiókokat ügyeink intézéséhez, az alternatív módok ugyanis nagyságrendileg alacsonyabb költségekkel kivitelezhetők, mely az ügyfelek számára is kedvezményeket biztosíthat. Lássuk hol tart hazánkban az e-banking, milyen lehetőségek állnak az ügyfelek előtt! A legegyszerűbb, illetve

A bankok és ügyfeleik közös törekvése, hogy egyre kevesebbszer kelljen meglátogatni a bakfiókokat ügyeink intézéséhez, az alternatív módok ugyanis nagyságrendileg alacsonyabb költségekkel kivitelezhetők, mely az ügyfelek számára is kedvezményeket biztosíthat. Lássuk hol tart hazánkban az e-banking, milyen lehetőségek állnak az ügyfelek előtt!



A legegyszerűbb, illetve legelterjedtebb módja a távolsági ügyintézésnek a hagyományos telefonhívás. A telebank szolgáltatások köre egyre bővül, ma már számos banknál nem okoz problémát, ha egyenlegünk lekérdezése mellett tranzakciókat is szeretnénk végrehajtani. Nem jelent kivitelezhetetlen feladatot a megadott limitek módosítása, az állandó és eseti átutalások lebonyolítása.

Számtalan felhasználóval előfordulhat, hogy a banki weboldalak sűrűjében nem talál rá a számára megfelelő termékre, szolgáltatásra, a böngészéstől azonban a rengeteg fantázianévvel ellátott termék mellett hamar elmehet a kedve, a telefonos szolgáltatás azonban megfelelően kategorizált menürendszerével segíti az eligazodást, ha pedig ez sem nyeri el tetszésünket, az ügyintéző leszűkítheti a számunkra releváns termékek körét.

Mielőtt beleéljük magunkat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy hol mit lehet, a felsorolt szolgáltatások ugyanis korántsem elérhetők minden banknál.


A szolgáltatás maga mindenhol díjmentes (különböző tranzakciók esetében természetesen számolhatunk jutalékkal), a legtöbb bank 24 órában ügyfelei rendelkezésére áll ezen az úton, a hívás díja bankonként eltérő lehet.



A wap szolgáltatást nyújtó bankok köre korántsem olyan széles, mint az előző skála. A szolgáltatások palettáját aligha ebben a szegmensben lehet a legjobban kiszélesíteni, néha mégis kifejezetten hasznos a lehetőségek ismerete.

A wap segítségével egyes bankoknál tájékozódhatunk arról, hogy közelünkben hol találhatók a legközelebbi "saját ATM-ek" és bankfiókok, valamint értesülhetünk a legfrissebb banki hírekről, a kondíciók változásáról.

Internet hiányában hasznos lehet a lekérdezések funkciója, melyek használatával tájékozódhatunk számlaegyenlegünkről, forgalmunkról és a különböző érvényben lévő limitekről.

A CIB és az OTP esetében tranzakciókat is bonyolíthatunk a wapon, ahogy azt a következő táblázat is mutatja.


A wap szolgáltatás díjköteles, a Raiffeisen 100 Ft-ot számláz sikeres lekérdezésenként, az OTP-nél 90-240 Ft között mozog a havidíj.

A wap mellett, talán legelterjedtebb szolgáltatás az SMS értesítések használata az ügyintézésben. A legtöbb banknál tranzakciókat nem végezhetünk ezen az úton, a Budapest Bank és az ÁÉB azonban lehetőséget biztosít a kártya felfüggesztésére és a limitek módosítására.



Az Internet penetráció bővülésével napjainkban egyre többen használják ki az internet-banking által kínált lehetőségeket, amint arról többször beszámoltunk.
Nincs megállás: lendületben az online banking

A szolgáltatások köre igen széles, ez azonban korántsem jelenti, hogy minden banknál mindent lehet. A i-banking természetesen a legtöbb pénzintézetnél díjköteles, akad azonban üdítő kivétel.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Korábban igyekeztünk egy konkrét kisvállalati eset alapján összehasonlítani a banki ajánlatokat, szigorúan a pénzügyi oldalra koncentrálva, a minőség dimenziója ugyanis meglehetősen nehezen mérhető:
Internet-banking versengés - Ki a befutó?
Az internet-penetráció növekedése és a felhasználók érdeklődése mindenképpen az internet-banking előretörését vetíti előre, ahogy azt a számok is mutatják negyedévről-negyedévre.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem