19 °C Budapest
High angle view of young woman making credit card payment while doing online shopping on laptop. Technology makes shopping easier. Mockup image for woman doing online shopping.

Így lehetetlenítenék el a Temut Magyarországon: újabb fejlemények a kínai kacat-webshop ügyében

2024. május 24. 06:29

Németország támogatja az Európai Unió importadóinak felülvizsgálatát, amelynek célja a kínai online kiskereskedők, mint a Shein és a Magyarországon épp GVH-vizsgalt alatt álló Temu által kihasznált, olcsó csomagokra vonatkozó vámmentesség megszüntetése. A lépéssel a tervek szerint tovább korlátoznák az alacsony árakon keresztül történő piaci terjeszkedést - számolt be a Reuters.

Németország támogatja az Európai Unió importadóinak felülvizsgálatát, amelynek célja az olcsó csomagokra vonatkozó vámmentesség megszüntetése lenne. Ez a lépés érintené a Shein és a Temu online kiskereskedelmi cégeket, amelyek Kínából származó termékeikkel és elektronikus eszközeikkel jelentős piaci részesedést szereztek már eddig is. Az Egyesült Államokban már korábban is felmerültek aggályok a kérdéses vámmentesség miatt, mivel úgy vélték, hogy ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy alacsony árakkal versenyezzenek és elkerüljék a vámvizsgálatot.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint a 150 euró alatti értékű, nem uniós országból érkező online vásárolt csomagok vámmentesek. A Handelsverband Deutschland (HDE) német kiskereskedelmi szövetség szerint ez a mentesség jelentősen növelte az EU-ba irányuló kis csomagok számát, ami túlterhelheti a vámhatóságokat.

Christian Lindner német pénzügyminiszter jelezte, hogy Németország támogatni fogja a vámmentes határ eltörlését európai szinten. A német pénzügyminisztérium üdvözli az Európai Bizottság javaslatait, amelyek célja szerintük egyértelműen az e-kereskedelem kihívásaihoz való hozzáigazítás lenne.

A Shein és a Temu egyaránt azt állítják, hogy betartják a helyi törvényeket és rendelkezéseket, beleértve a vám- és adószabályokat is. Az EU-ban viszont most is folyamatban van egy vámreform-tervezet megvitatása, amely magában foglalhatja a vámmentes határ eltörlését is. Az Ecommerce Europe iparági szövetség figyelmeztetett arra, hogy ez növelheti a kereskedelmi súrlódásokat és megtorlást válthat ki fontos kereskedelmi partnerektől. Az Európai Parlament előzetesen jóváhagyta a reformjavaslatot, de további értékelésre kerül sor az új parlament felállása után.

Az Európai Bizottság szerint évente kétmilliárd olyan csomag érkezik az EU-ba külső országokból, amelyek bejelentett értéke nem haladja meg a 150 eurót. A bizottság szerint ez próbára teszi a vámhatóságok kapacitását. A behozatali adómentesség ösztönzi az eladókat arra is, hogy felosszák küldeményeiket az adókedvezmény kihasználása érdekében. Ugyanakkor azt mind a Shein, mind a Temu hangsúlyozza, hogy betartják az adott országok előírásait és megfizetik a szükséges adókat és vámtarifákat.

A kínai webshop-óriások, elsősorban a Temu és a Shein, térhódításával számos cikkben foglalkoztunk itt a Pénzcentrumon is. Vlogunk, a CashTag videóit itt a cikkben is megtalálod, az alábbiakban pedig az elmúlt hónapok elemzéseit, beszámolóit, híreit találod a témában:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem