12 °C Budapest

Hogyan készül a madártej? Eredeti madártej recept, madártej szelet, madártej torta

2021. március 3. 15:03

Mi az a madártej és miért madártej a neve? Milyen madártej receptek érdemesek mindenképp kipróbálásra? Mutatjuk, hogyan készül a madártej továbbgondolt verziója, a madártej szelet és a madártej torta, illetve mi a madártej recept titka. Melyik a legfinomabb madártej recept: az eredeti madártej, avagy az egyszerű madártej, vagy inkább a sütemények mellett tennénk le a voksunkat? Mi a probléma, ha nem sikerül a madártej, miért esik össze a madártej habja?

A madártej kifejezetten népszerű, hűsítő édesség nem csak a gyerekek, de a felnőttek köreiben is: lágy és könnyed habja, kellemes vaníliás sodója olyan finom, hogy vendégeink garantáltan repetát fognak kérni belőle! Na de hogyan készül a madártej és miért olyan könnyű elrontani annak ellenére, hogy egy hihetetlenül egyszerű ételről van szó? Cikkünkben leírjuk, hogyan történik a klasszikus madártej recept készítése, illetve hogyan készül a madártej torta és az ínycsiklandó madártej szelet! Arra is fényt derítünk, miért madártej a neve ennek a fenséges desszertnek!

Mi az a madártej? Miért madártej a neve?

Rendkívül gyakori kérdés, hogy miért madártej a madártej. A madártej egy francia eredetű desszert, amit két összetevő harmóniája tesz különlegessé: a tojásfehérjéből készült habgaluska és a vaníliás, tojássárgáját tartalmazó tejsodó. A madártej, mint étel a 17. századi Franciaországból származik, ahol kezdetben sós vajat használtak az madartej keszitese során, és csak a tányéron édesítették. A desszert a mai formáját valamikor a 19. században nyerte el, azóta számos országban készítik különféle verzióját, piskótás süteményét, tortáját. Az, hogy miért madártej a desszert magyar neve, senki sem tudja (Amerikában például "floating island"-nek hívják, ami annyit jelent, hogy úszó sziget), valószínűleg egy nem létező ételt takaró kifejezés, vándorkifejezés kapcsolódott az évek során az ételhez.

Klasszikus madártej habgaluskával tálalva

1. A kalsszikus madártej recept

Az eredeti madártej receptje - habár a madártej mind ízében, mind állagában egyedi - valójában nagyon egyszerű étel: a madártej recept egyszerű, könnyed tojáshabból és tejsodóból áll, amit akkor ronthatunk el, ha "túlfőzzük" a tojást, vagy ha összeesik a tojáshab galuska. Fontos azt is tudnunk, hogy a következő, isteni madártej recept négy fő számára nyújt elegendő desszertet - ha nagyobb társaságot látunk vendégül, készüljön a madártej 10 tojásból, a madartej recept arányait megtartva! Nézzük, hogyan készül a madártej és hogyan ronthatjuk el azt!

A madártej hozzávalói

  • 4 db tojás
  • 8 dl tej
  • 2 ek porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 70 g cukor
  • 1 csipet só

A madártej elkészítése

  1. A madártej készítés során óvatosan válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját, majd öntsük őket külön tálkákba.
  2. Kezdjük el habverő segítségével felverni a tojásfehérjét a csipet sóval, majd folyamatosan adagoljuk hozzá az összesen 2 evőkanálnyi porcukrot. Verjük teljesen keményre.
  3. Öntsük a tejet egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel. Egy evőkanállal szaggassuk bele a tojáshabot. Főzzük 2-3 percen keresztül, majd óvatosan fordítsuk meg és főzzük meg ugyanígy a másik oldalát is.
  4. Az újabb 2-3 perc leteltével vegyük ki a tojáshabgaluskákat a tejből. A tejet hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A tojássárgákat egy csipet sóval és a kristálycukorral keverjük habosra, majd keverjünk el benne egy keveset a langyos tejből. Ezt követően keverjük hozzá az összes tejet, majd öntsük vissza a fazékba.
  6. Főzzük a madártej sodóját alacsony lángon addig, míg be nem sűrűsödik, majd hagyjuk hidegre hűlni. Tálaláskor tegyük a tejsodó tetejére a madártej habgaluskáit, amit előzőleg szintén lehűtöttünk.

Miért esik össze a madártej habja?

Miért van az, hogy gyermekkorunkban a madártej habja mindig könnyed volt és édes - másszóval tökéletes -, ám felnőttként egyszerűen nem sikerül a habgaluska elkészítése (a madártej készítése során ez az egyik legkönnyebben elrontható folyamat)? Tipikusan olyan receptről van szó, ami a Nagyi konyhájából származik, ám felnőttként is szeretnénk átélni ugyanazt az ízélményt. Sok mindenkivel megtörténik, hogy összeesik a madártej kulcsfontosságú habja, vagy éppen folyós lesz, esetleg kemény, vizes hatású. Miért van ez? Miért esik össze a madártej habja?

A tökéletes madártej habnak számtalan titka van. Ha már többször is elrontottunk, de azt szeretnénk, hogy a hab kemény legyen és finom, a következő tanácsokat érdemes megfogadnunk: szobahőmérsékletű tojásfehérjével dolgozzunk, amihez adhatunk pár csepp citromlevet is, hogy stabilizáljuk. Ügyeljünk arra is, hogy a cukrot csak fokozatosan, a vége felé adjuk hozzá, véletlenül se akkor, amikor a tojásfehérje még folyékony állagú, illetve ne műanyag edényben verjük fel, hanem fém vagy üveg tálban. Figyeljünk oda arra is, hogy ne főzzük túl a madártej habját: ha kicsik a galuskák, elég 1-1 perc!

2. Madártej szelet recept

A madártej szelet az ikonikus madártej sütemény verziója, ami, habár piskótát is tartalmaz, ugyanolyan könnyed és abbahagyhatatlan, mint az eredeti desszert - azonban ez a recept tejesen máshogy működik, mint az igazi madartej készítése. Számtalan variációban elkészíthető, mi azt javasoljuk, az alapja legyen egy egyszerű vizes piskóta!

A piskóta hozzávalói

  • 8 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 6 db tojás
  • 6 ek víz
  • 1 tk sütőpor

A madártej szelet krémjének hozzávalói

  • 180 g margarin
  • 100 g porcukor
  • 4 dl tej
  • 8 db tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • 5 ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor

A madártej szelet tetejére

  • 4 dl habtejszín
  • 100 g reszelt csokoládé

A madártej szelet recept elkészítése

  1. A madártej szelet piskótájának elkészítésével kezdjük: válasszuk szét a tojás fehérjét és a sárgáját. A sárgákat robotgép segítségével verjük habosra a cukorral, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet (10-15 perc).
  2. Verjük a fehérjét kemény habbá, majd óvatosan, keverőlapáttal, keverjük a cukros tojáshoz. Apránként keverjük a piskóta masszához az átszitált lisztet, vigyázva, ne törjük össze a habot!
  3. Süssük ki sütőpapírral bélelt sütőformában, előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 180°-on, 15 percen keresztül. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, különben összeeshet a piskóta! Villapróbával ellenőrizzük: ha késznek ítéljük, hagyjuk kihűlni!
  4. A madártej krémjéhez keverjük össze a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet is. Sűrű kevergetés mellett főzzük föl ezt a keveréket a tejben, majd hagyjuk kihűlni.
  5. Keverjük össze a krém hozzávalói közül a margarint és a porcukrot alaposan, majd adjuk a kihűlt krémhez és keverjük homogénre. Ezzel a krémmel kenjük meg a madártej szelet piskótáját.
  6. A madártej szelet tetejét tejszínhabbal fogjuk bevonni: verjük a 4 dl habtejszínt keményre, majd egyszerűen egyengessük el a vaníliás krémen. Végül, de nem utolsósorban reszeljünk rá csokoládét. Tálalás előtt tegyük a hűtőbe 2-3 órára.

3. A legfinomabb madártej torta recept

Az eredeti madártej torta recept nem más, mint a madártej szelet újragondolt, extravagáns verziója: nagyszerű desszert születésnapra, évfordulóra vagy bármilyen alkalomra, amikor a család összeül!

A piskóta hozzávalói

  • 8 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 6 db tojás
  • 6 ek víz
  • 1 tk sütőpor

A madártej torta krémjének hozzávalói

  • 180 g margarin
  • 100 g porcukor
  • 4 dl tej
  • 8 db tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • 5 ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A madártej torta tetejére
  • 4 dl habtejszín
  • 100 g reszelt csokoládé
  • 12 db eper

A madártej torta recept elkészítése

  1. A madartej torta gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a fent leírt madártej szelet: Készítsünk egyszerű vizes piskótát, amit négyszögletű tepsi helyett kerek tortasütőformában sütünk ki, majd hagyjuk elhűlni.
  2. Készítsük el a madártej torta krémjét ugyanúgy, ahogy fent leírtuk, a habtejszínt pedig verjük fel.
  3. Vágjuk középen ketté a piskótát, majd kenjük mag a vaníliás krémmel vastagon, végül helyezzük rá a piskóta másik felét és oszlassuk el rajta a maradék madártejes krémet.
  4. A torta tetejére nyomjunk a felvert habtejszínből magas habrózsákat, ezeken rendezzük el az egész vagy szeletekre vágott epreket, végül reszeljünk rá csokoládét. Tálalás előtt tegyük a hűtőbe 2-3 órára!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem