A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Elképesztően beindultak a magyarok: nincs megállás, rengetegen keresnek most lakást, ez az ára

2024. március 1. 12:02

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com februári kereslet-kínálati összesítőjéből. Ez pedig arra utal, hogy az év második hónapjában is élénkült a lakáspiac.

“Idén lassú, de egyértelmű élénkülés indult el a lakáspiacon, a kereslet és a kínálat is egyaránt bővült februárban. Több mint 260 ezer érdeklődés érkezett eladó lakások és házak iránt, ami 25 százalékkal több mint tavaly februárban. Ebben a lakáshitelkamatok csökkenése is szerepet játszik, sőt, a héten tovább csökkent az alapkamat, ami szintén hozzájárul az alacsonyabb kamatkörnyezethez. A megfizethetőbb lakáshitelek azért is fontosak a vevők számára, mert a CSOK Plusz elindulása mellett azok a vásárlók is bátrabbak lehetnek, akik piaci alapú hitelből finanszíroznák a költözést” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A lakáspiaci élénkülést jól szemlélteti, hogy nemcsak éves összevetésben, hanem januárhoz képest is erősödött a kereslet, mégpedig 3 százalékkal.

Bővülő kínálat, élénkülő piac

A kereslet élénkülésével párhuzamosan a kínálat is bővült februárban, és már 146 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedésnek felel meg. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők az év második hónapjában 1 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel mint egy évvel ezelőtt. A 30 ezer feladott eladó lakóingatlan-hirdetés januárhoz képest viszont 8 százalékos bővülést mutat.

A portál szakértője szerint a kereslet és kínálat változása alapján elmondható, hogy kiszámítható és növekvő pályára állt a lakáspiac Az árak emelkedése ugyanakkor még nem indult meg, ami jó hír lehet a vevők számára.

Boom a Csongrád-Csanád vármegyei lakáspiacon

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az országon belül. Balogh László példaként említette, hogy Csongrád-Csanád vármegyében több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet tavaly februárhoz képest, ez pedig elsősorban a kínai autógyár, a BYD Szegedre tervezett beruházásának köszönhető. Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is kiemelkedő mértékben, 37-46 százalékkal fokozódott a kereslet a portálon meghirdetett ingatlanok iránt. “A fővárosi lakáspiac 21 százalékos növekedést könyvelhetett el, és csak két vármegyében - Zalában és Békésben - maradt el az kereslet élénkülése, de ott is stagnálásról beszélhetünk” - közölte a portál szakembere.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem