18 °C Budapest
Day of the Dead all saints graveyard cemetery

Mindenszentek, halottak napja, halloween 2023: mit és mikor ünneplünk, milyen szokások kapcsolódnak hozzá?

2023. október 28. 18:33

Közeledik november 1-je, mindenszentek napja, mely 2023-ban is munkaszüneti nap Magyarországon. Ilyenkor sokan ellátogatnak a temetőkbe, elhunyt szeretteikre emlékeznek, gyertyát gyújtanak. Hiába ünneplünk azonban minden évben ezen a napon, írja a naptár piros betűkkel, hogy mindenszentek: még mindig sokan bizonytalanok benne, mikor van mindenszentek és mikor van halottak napja. Ha pedig ez nem lenne elég zavarbaejtő, harmadikként bejött a képbe a halloween, amely angolszász hatásra egyre ismertebb Magyarországon is. A dátumokon túl pedig azt is kevesen tudják, pontosan mit is ünneplünk ezeken a napokon, illetve milyen szokások, hagyományok kötődnek hozzájuk.

Mikor van mindenszentek napja? Mikor van halottak napja? Mikor van halloween?

Mindenszentek napja és a halottak napja két egymást követő nap a katolikus keresztény hagyományok szerint, november 1-je és 2-a. Sokan tévesen úgy hiszik, hogy a mindenszentek a halottak napja másik elnevezése, valójában ugyanazt az ünnepet takarja. Ezért gondolhatják sokan, hogy november 1-jén van halottak napja. Illetve a nem katolikus hagyományok is közrejátszhatnak a félreértésekben, mert Magyarországon a protestánsok körében a mindenszenteket megelőző napon, október 31-én volt szokás kimenni a temetőbe, a reformáció napján. A hagyomány eredete már nincs annyira a köztudatban, mint régen, sok családban viszont megmaradt a szokás, innen is eredhet a bizonytalanság az ünnepek pontos dátuma kapcsán.

Az utóbbi évtizedekben egyre inkább ismertté vált a halloween ünnepe is, mely tovább bonyolítja a kérdést, mit mikor ünneplünk. Az angolszász kultúrában ugyanis a mindenszentek napját megelőző estén, október 31-én tartják a halloweent.

Mit ünneplünk mindenszentek napján?

A mindenszentek és a halloween ünnepének közös gyökerei vannak: mindkettő az ősi pogány kelta Samhain ünnephez kapcsolódik. A kelta népek ekkor ünnepelték az új évet, egyben a tél és a sötétség időszakának kezdetét. A pogány hit szerint az elmúlt év során elhunytak lelkei ekkor vándorolnak át a holtak birodalmába, ami együtt jár azzal is, hogy ezen a napon összezavarhatják az élők életét. A lelkek vándorlásának megkönnyítésére az élők ételt és állatokat áldoztak.

A keresztény közösségekben a 7. századtól vált szokássá az elhunyt katolikus szentek megünneplése, mely később összekapcsolódott a pogány ünneppel. Így a halottakra emlékezés ünnepe összeforrt a szentekre való emlékezéssel, a pogány hagyományok a keresztényekkel. De nem a Samhain volt az egyetlen ősi pogány ünnep, ami hatással volt a ma keresztényként ismert ünnepre. Az ókorban római Feralia volt a holtak emléknapja, melyet februárban ünnepeltek egy héten át: virággal díszítették szeretteik sírját, valamint ételt és sót helyeztek azokra. (A Feralia hagyományai nemcsak a mindenszentekre, hanem a farsangra is hatottak.)

"Mindenszentek egyetemes ünneppé 844-ben, IV. Gergely pápasága alatt vált. Az ünnepet még a 8. században május 13-ról november 1-jére tették át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi népi újesztendejét megszenteljék, ezzel ötvözve a régi hagyományt az újjal. 835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan is elismerte az új ünnepet", írja a Múlt-Kor történelmi magazin. Ezután a mindenszentek az egész kereszténység ünnepe lett.

A november 1-jén ünnepelt mindenszentek napja katolikus egyházi ünnep, Magyarországon 2000 óta munkaszüneti nap.

Ebben nem egységes a keresztény világ. Az ortodox egyház egy héttel később tartja az ünnepet, viszont a reformátusoknál nem egyházi ünnep sem a halottak napja, sem a mindenszentek. A református egyház helyteleníti a katolikus halottkultuszt, illetve nem ismeri el a katolikus szenteket. A protestáns egyházak október 31-én a reformáció napját ünneplik. Az evangélikusok is, viszont bár a mindenszenteket nem ünneplik, a halottak napját megtartját. Ezek a különbségek a szokásokban azonban már nem különülnek el olyan élesen, ma már a legtöbben felekezettől függetlenül kimennek az ünnepnapok alatt a temetőbe, virágot, koszorút, mécsest visznek, gyertyát gyújtanak.

Mit ünneplünk a halottak napján?

A mindenszenteket követő ünnepnap a katolikus keresztény hagyományok szerint az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívek napja. A mindenszentek napja után következő napot, halottak napját 998 óta tartják november 2-án. Magyarországon a halottak napja fokozatosan alakult át a katolikus egyház ünnepnapjából felekezetektől függetlenül az elhunytakról való megemlékezés napjává. 

Milyen népszokások, hagyományok kapcsolódnak a mindenszentek ünnepéhez és a halottak napjához?

A halottak napjának hetét halottak hetének is nevezik. Az ünnepet megelőzően szokás a sírok megtisztítása, rendbetétele, feldíszítése. Az egyik legelterjedtebb hagyomány a mécses- vagy gyertyagyújtás. Ez abból a hitből ered, hogy az ezen a napon hazalátogató halottak ne tévedjenek el, visszataláljanak a sírjukhoz. Egykor szokás volt ilyenkor megteríteni a halottak számára, vizet, kenyeret, sót tenni az asztalra. Egyes vidékeken a temetőbe is vittek ételt, a maradékot pedig koldusoknak adták. A "kolduskalács" Szeged környékén volt elterjedt, mindenszentek napján üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek, illetve a székelyeknél is hagyomány volt a kenyérosztás a szegények között.

A halottak hetén a parasztok körében munkatilalom is volt, nem szabadott földet művelni, mosni, meszelni, káposztát elsózni, hogy "ne zavarják a holtakat", s "mert a besózott káposzta meglágyul", és mert mindez bajt hozhat a ház népére. Ehelyett őröltek, kukoricát morzsoltak - írja a Múlt-Kor portál.

A sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra, melyet később a protestánsok és a felekezeten kívüliek is átvettek. Magyarországon a krizantém vált a kegyelet, emlékezés virágává. A krizantém fehér és színes változatai is november 1-je környékén virágoznak, cserépben jól tűrik a zord időjárást és vágott virágként, vázában is tartósak. Ezek a tulajdonságai tették elsősorban temetői virággá Magyarországon.

Milyen szokások köthetők a halloweenhez?

A mai halloween ősi kelta hagyományokból alakult ki - a már említett Samhain ünnepből -, melyet az írek terjesztettek el az angolszász kultúrkörben. Az október 31-i éjszakán tartott ünnep azóta más országokban is ismertté vált. A mai halloween ünnephez számos szokás kötődik: a tökfaragás, gyertya-, mécses- és lámpásgyújtás, beöltözés, édességosztás a gyerekeknek, akik házról házra járnak, vagy az almahalászat. Ma már elterjedtek a jelmezes bulik is, akárcsak Magyarországon farsang idején.

Mindenszentek és halottak napja 2023-ban

Ünnepi szentmise és népzenei produkciók a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ünnepi szentmisével, népzenei produkciókkal és meghosszabbított nyitvatartással várja az emlékezőket november 1-jén a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen - közölte az intézet. November elsején immár hagyományosan nemcsak meghosszabbított nyitvatartással, de emlékezésre hangoló élőzenével is várja a látogatókat a NÖRI. Délután három órától ünnepi szentmise lesz a sírkert központjában, a Szentkeresztnél. Ezt követően a Fuvalom Énekegyüttes népi halottas- és virrasztóénekeket, katonadalokat, katonasiratókat ad elő, majd 17 órától magyar hősökről szóló történeti dallamok, motívumok hangzanak el a 10-es parcellánál - olvasható a közleményben.

Mint írják, este 18 órától a Gyimesvölgye Férfikórus előadását hallgathatják meg az érdeklődők az 5 éve felavatott első világháborús emlékműnél, ahol az idén a 105 éve,  1918. november 3-án aláírt padovai fegyverszünettel lezárult első világháború 660 ezer hősi halottjára emlékezik a Nemzeti Örökség Intézete.

Az Emlékezz az első világháborúban elesett hőseinkre elnevezésű program részeként a látogatók egy-egy fáklya meggyújtásával róhatják le kegyeletüket a Nagy Háborúban elhunyt honfitársainkra. Az áldozatokra emlékező 660 darab fáklya 17 óra 30 perctől a 7-es parcellában található emlékműnél vehető fel és gyújtható meg - olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a korábbi években megszokott módon a Fiumei úti sírkert Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából meghosszabbított nyitvatartással látogatható: péntektől november 2-ig 7 órától 20 óráig, valamint november 3-tól 5-ig 7 és 18 óra között lesz nyitva a Nemzeti Panteon. A három nagy mauzóleum és a Temetőiroda zárva lesz, kérdés, probléma esetén az Infópontban adnak tájékoztatást.

A sírkert területén a parkolás péntektől november 2-ig ingyenes.

A Nemzeti Örökség Intézete november 1-jén 8 és 19 óra között elektromos kisbusz segítségével ingyenesen szállítja a rászorulókat a Fiumei úti sírkerten belül - áll a közleményben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hosszabb nyitvatartás a fővárosi temetőkben

Hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők Mindenszentek - Halottak napja időszakában - tudatta a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. közleményben. Budapesten a temetők október 30-31-én reggel 7 órától este 8-ig, november 1-2-án reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva. Az Új Köztemetőben október 30. és november 1. között reggel 8 órától délután 5 óráig ingyenesen közlekedhetnek kisbusszal a látogatók.

Az uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) által fenntartott temetőkbe, amennyiben ezt a sírkertek gyalogosforgalma lehetővé teszi. A BTI arra kéri az idős, vagy mozgásukban korlátozott látogatókat, hogy ezeken a napokon inkább a kisebb forgalmú, délelőtti órákban keressék fel a temetőket. Az Angeli úti és a Tamás utcai temetőknél a sírkertek kis mérete miatt nem hajthatnak be járművek.

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. A korábbi évekhez hasonlóan idén is közös kegyeleti megemlékezést tartanak az Új Köztemető szóró parcellájánál október 31-én délután 5 órától és a Farkasréti temetőben a ravatalozó előtti téren november 1-jén délután 5 órától - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Forgalomkorlátozások lesznek a budapesti temetők környékén

A közelgő mindenszentek és halottak napja miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek érvényben péntektől november 3-ig a fővárosi temetők környékén - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu honlapon.

Lezárták pénteken a XVI. kerületben a Tátraszirt sort a Lóca utca és a temető között, a XVIII. kerületi Reményik Sándor utcát, a XIX. kerületben a Temető közt, a X. kerületben az Újhegyi utat a Maglódi út és a körforgalom között. A mozgáskorlátozottak járműveinek kivételével nem lehet továbbá behajtani a XVI. kerületben a Simongát utca temető előtti szakaszára.

Egyirányúvá tették a X. kerületben a Sírkert utat, a Kozma utcát, a XXII. kerületben a Debrő utcát és a Víg utcát, a XII. kerületben a Bürök utcát, a XXIII. kerületben a Tartsay utcát és a Temetősort, a XVI. kerületben a Szabadföld úttal párhuzamos parkolót.

Gépkocsival a temetőkhöz vezető utakon tilos lesz megállni, így például a rákoskeresztúri Új köztemetőnél a Sírkert úton és a Kozma utcában, a rákospalotai Zala György utcában, a pestszentlőrinci Nefelejcs utcában, a pesterzsébeti Tartsay utcában, a kispesti Darányi Ignác utca, Kassa utca és Kolozsvár utca egy-egy szakaszán, a Farkasréti temetőnél pedig a Hegyalja út, a Németvölgyi út és az Érdi út egy szakaszán, valamint a Márton Áron téren.

A BRFK arra kéri a járművezetőket, hogy a sírkertek környékén fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Előzzük meg a halottak napi tüzeket!

A halottak napja előtt, többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzésére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF)  közleményében. Emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt évben 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. Bár a legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, néhány helyen a temető melletti területre is átterjedtek, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. Összesen 330 ezer négyzetméternyi terület égett le; 17 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak, ami lakástűzhöz is vezethet. Tavaly október vége és november eleje között 13 temetőben keletkezett tűz; ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt - idézték fel. A temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól - tanácsolja a katasztrófavédelem.

Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg! A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el! A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe pedig ne dobjunk izzó, forró tárgyakat!

- írták. Jelezték: a lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül! - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm