lawn in need of help

300 ezres bírságot kaphatnak a magyar háztulajok: 2023 nyarán már ez is tilos

2023. július 18. 16:00

Immár több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozást, ami azt jelenti, hogy a nyári pihenést kertészkedéssel szívesen eltöltő lakosságnak egyelőre más elfoglaltság után kell nézniük. De milyen hatással lesz mindez a magyar kiskertekre, és várható-e, hogy országossá duzzad a vízhiány?

Ismét több településen hirdettek vízkorlátozást, amely magában foglalja a kertben való locsolás, az autómosás, valamint a betonjárda megöntözésének tilalmait is - erről ma részletesen beszámolt a Pénzcentrum. A korlátozás valószínűleg nem független attól, amelyről szintén írtunk már: főként az agglomerációs, Budapest-környéki települések annyira telítődtek lakosokkal, hogy szabályos letelepedési tilalmat is hirdettek több helyen. Az ivóvízre azonban nagyon kell vigyázni, különösen a globális felmelegedés riasztó árnyékában. Szakértőket kérdeztünk arról, mi következhet, ha a települések nem hirdetnek meg vízkorlátozást, és arról is, hogy mit tegyen ilyenkor az, akinek évtizedes munka fekszik a kertjében, tehát muszáj lenne vízzel ellátnia.

Mit szabad és mit nem?

A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el. A települések polgármesterei azért döntöttek így, mert a reggeli és esti órákban a településeket ellátó ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását, hiszen ilyenkor a legintenzívebb a vízfelhasználás főként a kerti locsolások és medencetöltések miatt. Tizenöt Budapest környéki agglomerációs település – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – lakóit már múlt héten arra kérték, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat.

Tönkremehet egy élet munkája

Megyeri Szabolcs kertész a Pénzcentrumnak meglehetősen élesen fogalmazott, mikor arról kérdeztük, hogy a locsolási tilalom milyen hatással lehet a kertre.

Már tavaly is felemeltem a szavam a kerti locsolás tilalma ellen, hiszen míg a beton kocsibeálló vagy a járda locsolásának tilalma természetesen ésszerűnek hangzik, az már egy kicsit sem, hogy a kertekben található növényekre konkrét locsolási tilalmat vezetünk be. Azok, akik az érintett településeken laknak - és a listán sok budakörnyéki agglomerációs települést is találhatunk - nyilvánvalóan azért költöztek oda, mert sok évnyi robot után szeretnének csendes zöldövezeti házban lakni, és sokakat a kertészkedés vágya is hajt. Ha a növények nem kapnak vizet, akkor gyakorlatilag napok alatt mehet tönkre akár évtizedek kerti munkája

- fogalmazott Megyeri Szabolcs.

Azt is megkérdeztük, látszik-e olyan trend, hogy a magyarok inkább olyan növényeket telepítenek vagy vásárolnak későbbi ültetésre, melyek kevésbé vízigényesek? A kertész szerint súlyos tapasztalat kellett ahhoz, hogy ez valóban így történjen.

Nem trendről beszélünk, hanem sajnos keserű kertészeti tapasztalatok vezették erre a hobbikertészeket. Amikor Magyarországon beköszöntött a tuja-korszak, kevesen tudták, hogy milyen páraigényes ez a növény, a párát nélkülöző kontinentális éghajlat - amely extrém időjárási körülményeket is hozhat néha - sajnos gyorsan kipusztították a tujákat, a kórokozók is megjelentek. Azóta a lakosság észrevette, hogy egyrészt mik azok a növények, amelyek jobban bírják a szárazságot - ilyen a japán rózsa is, amelyre persze azért szintén oda kell figyelni, illetve a vöröslevelű bodza is jól bírja a kiképzést - valamint sokkal jobban utánanéznek már az ültetés, telepítés előtt, hogy milyen éghajlat kedvez annak a növényfajnak, amiben akár sok évig gyönyörködni szeretnének

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Be kell tartani a vízkorlátozást, hogy egyáltalán legyen víz

Az egyes településeken most bevezetett vízkorlátozások sajnos a jövőt vetítik előre, a klímaváltozás eldurvulásával bizony hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ilyen tilalmak egyre gyakrabban, majd végül minden évben jelentkeznek, és várható az is, hogy egyre hosszabb időtartamot tesznek majd ki minden nyáron - mondta el a Pénzcentrumnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Hozzátette: az ilyen korlátozások hátterében az éghajlat drámai átalakulása mellett településszerkezeti okok is szerepet játszanak, különösen a Budapest környékén lévő agglomerációban jellemző, hogy néhány év alatt túl sokan költöztek a korábban kisebbnek számító falvakba, kisvárosokba, és az ottani infrastruktúra nem tudta követni a lakosságszám növekedését. 

Fontos, hogy a korlátozásokat betartsuk, a közösség érdeke ugyanis előbbrevaló, mint az egyes kertek szépsége. A korlátozások révén egyelőre biztosítható, hogy a háztartásoknak legyen elegendő ivóvíz

- hangsúlyozta a szakértő. Szerinte a megoldás része az is, hogy szemléletet váltunk a kertjeinket illetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon nagyon gyors ütemben alakultak át a kertek néhány évtized leforgása alatt, a változást pedig főként a divat diktálta, nem pedig a józan megfontolások. A nyolcvanas években még általánosan jellemző vetemények és virágágyások helyett lényegében mindenhol a gyep-tuja felállás lett jellemző, amely ökológiai szempontból sem kedvező, ráadásul a megváltozó éghajlaton egyre kevésbé fenntartható. A legszerencsésebb udvarokat leszámítva a legtöbb évben már kiég, szenved a gyep

- mondta el Braunmüller Lajos. Arra nézvést is adott tippet, mik azok a növények, melyek jobban bírják a vízhiányt adott esetben.

A mediterrán típusú kertben a gyepnek lényegesen kisebb szerepe van, ha egyáltalán találunk ilyet, akkor az csak az árnyékosabb, nedvesebb részeken marad meg. Sokkal jellemzőbbek a szárazságot jól tűrő pozsgások, a kövirózsa, valamint a szintén strapabíró fűszernövények, így például a rozmaring - utóbbi illatával is meghálálja a gondoskodást, és a főzés során is lehet csipegetni belőle. Hasonlóan jó választás van a virágok között is: a levendula, a háromszínű árvácska, a szamárkenyér, de az árvalányhaj is jól illeszkedik a mediterrán kert koncepciójához

- fűzte hozzá a szakértő. Még azt is hozzáfűzte: aki jót akar tenni saját kertjével, annak az emberiség egyik legősibb kerti foglalatosságát ajánlja.

Aki megteheti, ültessen fát, amely az udvar lokális hőmérsékletét érezhetően csökkenti, a páratartalmát pedig növeli, az árnyékával pedig nem csak a lakóknak, hanem a változatosabb kertrendezésnek is kedvez. Ha választhatunk, virágzó fajtákat, elsősorban gyümölcsfákat ültessünk, ezzel ugyanis egyszerre teszünk jót a családnak, a kertnek és a beporzóknak is

- tette még hozzá Braunmüller Lajos.

Lehet, hogy országos lesz a vízhiány?

Megkérdeztük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, mennyi csapadék volt eddig, és a jelenlegi helyzetből kiindulva vajon kell-e arra számítani, hogy sokkal súlyosabb lesz a baj? Válaszában az OVF megnyugtatta lapunkat: mint írták, a jelenlegi mennyiségből, a tavalyi adatokkal is összehasonlítva egyelőre nem kell félni.

Jelenleg a mezőgazdasági vízszolgáltatás akadálytalanul működik. A tárolt vízkészletek, illetve a folyók vízhozama biztosítja a mezőgazdasági vízigények kiszolgálását. Az idei év eddig hidrometeorológiai szempontból kedvezőbbnek bizonyult, mint a tavalyi, hiszen a 2022-es év január-júniusi időszakában a 6 havi csapadékösszeg 89 mm és 331 mm között alakult, az országos területi átlagérték 161 mm volt, ami az időszakos sokévi (1991-2020) átlagnál 41%-kal volt kevesebb. Ehhez képest a 2023-as évben a 6 havi (január-június) csapadékösszeg 208 mm és 654 mm között alakult, az országos területi átlagérték 315 mm volt, ami az említett átlagnál 43 mm-rel (16%-kal) több. Vagyis mivel az idei évi csapadékösszegek eddig a sokéves átlag felett alakultak, jelenleg nem mutatkozik a tavalyi évhez hasonló, országos kiterjedésű vízhiány

- írta válaszában az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm