33 °C Budapest
Budapest, 2022. november 25.Felszerelt és mûködõ napelem - olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja - a fõvárosban Zuglóban, a Szilágysomlyó utca egyik családi házának tetején. Az év elsõ három hónapjához képest jóval több új háztartási méretû napelemes rendszert telepítettek, közel 12 ezer új háztartási méretû naperõmû állt üzembe, így június végén már összesen több mint 150 ezer ilyen rendszer mûködött Magyarországon. A rezsicsökkentés részleges kivezetése és az energiaválság rekordnövekedést hozhat a napelem piacon.MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fű alatt kivezették a napelemstopot? Megszólalt a minisztérium, erre készüljön, aki nullázná a rezsit

2023. május 19. 05:29

Most akkor feloldották a napelemstopot? - tette fel a kérdést a Pénzcentrum olvasója, aki szerint a leadott igénylésre pozitív választ adnak a szolgáltatók, és már a mérőóra cseréjéig is el lehet vinni az ügyet. A szakértők szerint a történet nem ilyen egyszerű, a korlátozás még mindig érvényben van, viszont ettől még a rendszereket ki lehet építeni - és ha egyszer feloldják a korlátozást, akkor be is lehet csatlakozni. Épp ezért a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség azt javasolja, hogy aki még bele akar kerülni a szaldós elszámolásba, az gondolkodjon előre, mert erre a tilalom feloldása után csak pár hónapig lesz lehetőség.

Érdekes levél futott be a Pénzcentrum postaládájába: egy olvasónk arról számolt be, hogy két nagy energiaszolgáltatónál is pozitív válasz érkezik a Háztartási méretű kiserőművek csatlakozási igénybejelentésére, és mint állította, már a mérőóra cseréjéig is el lehet vinni az ügyet.

Tehát a törvény ellenére lehet napelemes rendszerük (HMKE) az embereknek. Most akkor van napelemstop, vagy nincs? Esetleg rendszerhiba?

- tette fel a jogos kérdést olvasónk. Hiszen emlékezetes, hogy a kormány döntése értelmében tavaly október 30-ig lehetett igénylést beadni visszatáplálós napelemrendszer csatlakozására. Azt követően nem lehet visszatáplálni a rendszerbe, ez praktikusan azt jelenti, hogy novemeber óta csak olyan rendszert lehet üzemelteni, ami el tudja tárolni az általa megtermelt energiát.

Napelemre keresel finanszírozást? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

De akkor most mi a helyzet? Fű alatt eltörölték a visszatáplálási stopot? Az ügyben megkérdeztük az Energiaügyi Minisztérumot, akik az alábbi választ küldték:

A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg. A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített háztartási méretű kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra. A megkeresésben hivatkozott esetekben vélhetően 2022 október végéig beérkezett csatlakozási igénybejelentések alapján telepíthetik a napelemes rendszereket, amelyek így nem érintettek a zárolásban.

Tehát az öröm korai volt, egyelőre nem lehet új, tavaly november óta kiépített betáplálós rendszert csatlakoztatni a hálózatba. Amint több részlet kiderül a napelemstop kivezetéséről, tájékoztatjuk majd olvasóinkat - de ez még, mint az EM válaszából is kiderült, hónapok kérdése.

Betáplálni még nem lehet, de érdemes előre gondolkodni

Szakértőket is megkérdeztünk arról, mi állhat olvasónk történetének hátterében. Balogh József szerint lehetséges, hogy a szolgáltatóknál el lehetett vinni akár az óracseréig is az ügyet, azonban betáplálni továbbra sem lehet.

Az itt a furfang, hogy a szabályozás nem arról szól, hogy nem szabad rendszert kiépíteni, hanem arról, hogy az új rendszerről nem szabad a hálózatba betáplálni. Nekem van olyan esetem, hogy szerencsétlen megépítette a napelemes rendszert, a szolgáltató át is vette, de a rendszerhez tartozó app szerint a napelemek nem termelnek semmit, távolról lekapcsolták őket az internetkapcsolatos mérőórán keresztül. Ez így egy kicsit olyan, mintha arra buzdítanék valakit, hogy persze, vegyen egy autót, állítsa le a ház elé, tankolja tele benzinnel, csak a kocsikulcsot elveszem

- magyarázta az energetikai szakértő. Ha olvasónk állításai igazak, akkor ilyen szempontból nem érti, miért engedik a speciális mérőórákat kiváltani, ha jelenleg úgysem lehet őket használni. Ugyanakkor, mint kifejtette, a hálózatot szépen lassan, lépcsőzetesen építik újjá, elképzelhető, hogy olvasónk pont egy olyan szerencsés helyen lakik, ahol már elsők között lehet majd betáplálni, ha feloldják a tilalmat, azért adják ki a mérőket is, hogy az új napelemes rendszerek mielőbb be tudjanak csatlakozni. És persze ennek a díjtételeit is be tudja szedni a szolgáltató - tette hozzá.

De ha az ő helyében lennék, biztos, hogy rákérdeznék a szolgáltatónál, hogy ha én ezt most mind megcsinálom, rengeteg pénzt beleölök - hiszen többmilliós összegről van szó -, akkor fogjátok majd hagyni, hogy betápláljam az áramot a rendszerbe? Jelenleg 100 százalék, hogy nemleges választ kapna, a jövőben pedig még ki tudja, mi lesz

- tette hozzá.

Kiss Ernő, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke kérdésünkre megerősítette:

még nem oldották fel a visszatáplálási tilalmat. A szervezet az ügyben nemrég egyeztetett az Energiaügyi Minisztériummal, a tárca augusztus 31-ig fogja elkészíteni a javaslatait a feloldás menetrendjére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint kifejtette, jelen pillanatban csak az tud visszatáplálni a rendszerbe, aki 2022. október 30-át megelőzően  beadta az igénybejelentését az áramszolgáltatóhoz, majd megkapta, vagy meg fogja kapni előbb-utóbb a műszaki-gazdasági tájékoztatót, ami alapján elkészíti a villamos tervezője a csatlakozási tervet, és azt is be tudja nyújtani.

Ezt a csatlakozási tervet, ha jóváhagyja a szolgáltató, akkor a feltelepített napelemes rendszerhez ki fog küldeni egy szerelőt, aki átveszi azt: megnézi, hogy a csatlakozási feltételeket teljesítette-e, szabályos-e a mérőhelye. Ha minden rendben, onnantól kezdve elindulhat a termelés. Aki esetleg most szeretné beadni az igénylését, az pedig csak úgy tudja ezt megtenni, ha beépít egy úgynevezett visszatáplálás-mentesítő szerkezetet, ez 150-200 ezer forintos többletköltséget jelent, de csak így adnak ki engedélyt

- magyarázta a szakértő, aki szerint így most is bárki megcsináltathatja a napelemes rendszerét, hiszen ha ősszel feloldják a betáplálsi tilalmat, akkor egyszerűen ki kell iktatni a rendszerből a korlátozó szerkezetet, és indulhat a termelés. Mindez azért is fontos, mert ha valaki még idén elkezd visszatáplálni a hálózatba, az megkaphatja a jogosultságot a kedvező szaldóelszámolásra, amit 2024-től ki fognak vezetni.

Azt javasoljuk, hogy mindenki, aki csak teheti, még akkor is, ha jelenleg nem tud visszatáplálni, csináltassa meg ilyen formában a napelemes rendszerét. Így ha ősszel feloldják a csatlakozási stoppot, akkor azonnal be tud lépni - év végéig, mint szaladós elszámolású termelő, és azt követően a jelenlegi szabályok szerint 10 évig lesz erre jogosult

- tette hozzá Kiss Ernő.

Mit mondott korábban a tárca?

A napelemstop kivezetéséről már több ízben is nyilatkozott már az Energiaügyi Minisztérium. Áprilisban a tárca közölte, hogy az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét a már említett kormányrendelet határozza meg.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást - tájékoztattak.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit

- írták akkor. Május elején Lantos Csaba tárcavezető arról beszélt, szeptemberben fogják felülvizsgálni a tavaly bevezetett csatlakozási stopot.

Egy komoly munkacsoport azt vizsgálja, és ezzel leszünk kész nyár végére, szeptemberre, hogy hol indokolt fenntartani ezt a bizonyos csatlakozási stopot és hol tudjuk feloldani. Lesz, ahol azonnal fel tudjuk oldani, lesz, ahol fokozatosan, ahogy a hálózati elemek bővülnek

- magyarázta a miniszter.

Címlapkép: Branstetter Sándor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem