18 °C Budapest
DIY vinyl flooring. Easy installation and cutting with a knife, Master cuts vinyl plank before installation, brown heated floor

Mi az a PVC padló? Olcsó, tekercses PVC padló hol kapható?

2023. március 6. 18:00

Napjainkban újra reneszánszát éli a PVC padló, legyen szó klasszikus tekercses PVC padló vagy más PVC alapú padlólap, például vinyl lerakásáról. Na de mi az a PVC padló, miben más, mint a linóleum, amivel a gyakorlatban a leggyakrabban összekeverik. Milyen anyagból van a PVC padló, hogyan történik a PVC padló lerakása, hol kapható olcsó PVC padló webáruház használatával vásárolva?

Cikkünkben eláruljuk, mi a PVC padló, miben más a PVC padló, mint a linóleum vagy a vinyl padló és hogyan történik a tekercses PVC padló lerakása. Milyen szempontok alapján vásároljunk PVC padlót, hol kapható PVC padló kedvező áron (melyik olcsó PVC padló webáruház használata ajánlott)? Milyen PVC padló árak jellemzik a legnagyobb hazai forgalmazókat (pl. Diego PVC padló, Praktiker PVC padló), mennyibe kerül a PVC padló négyzetmétere?

Mi az a PVC padló?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi az a PVC padló, hiszen a gyakorlatban nagyon gyakran összekeverik a linóleummal, illetve a vinyllel. Nos, a linóleum valójában egy lenolaj-alapú (a linóleum jelentése lenolaj: len + oleum), tekercses kiszerelésben kapható melegburkolat típus, készítési eljárása során a lenolajat természetes gyantával, faliszttel vagy parafaliszttel, titán-oxiddal, illetve természetes színezőanyagokkal keverik, mindez egy jutahordozóra kerül; előállítása munkaigényes, többlépcsős folyamat, ám néhány évtizeddel ez előtt az egyik legnépszerűbb burkolattípus volt. Ma már nem csak természetes linóleumok vannak, kaucsukkal és műanyaggal is dúsíthatják, egyébként nem csak tekercsben, hanem klikkes rögzítéssel is kapható.

A PVC, azaz polivinil-klorid nem természetes, hanem szintetikus eredetű alapanyag, egy hőre lágyuló, egyébként kemény műanyag, kémiailag igen ellenálló a külső hatásokkal szemben. A PVC padlólapok kemény PVC anyagból készülnek, egyébként a PVC típusú padlók többféle formában is kaphatók – pl. tekercses PVC padló, vagy szintén PVC alapú vinyl padlómodulok. A PVC padló egyébként a félkemény burkolatok közé tartozik, ám kiválóan ellenáll a bútorok súlyának és az intenzív mindennapos használatnak is.

Miért jó a PVC padló?

A PVC padló egyik legnagyobb előnye – legyen szó tekercses PVC padló vagy vinyl használatáról – az, hogy a keverékben lévő különféle lágyítóanyagoknak köszönhetően nagyon jól ellenáll a kopásnak, emellett könnyen tisztítható, ráadásul vízhatlan is, így nyugodtan felmoshatunk rajta vagy beépíthetjük vizes helyiségekbe is. A PVC padló lerakható már meglévő burkolatokra, csempékre, így rengeteget lehet spórolni azzal, hogy nem kell a meglévő padlót felszedni.

A PVC padló gyártása olcsó (az egyik legolcsóbb megoldás a tekercsed PVC padló), a PVC padló lerakása is nagyon egyszerű, mindemellett a PVC padló remekül alkalmazkodik az egyedi igényekhez, nehezen elérhető, nem ideális formájú helyiségekbe is nyugodtan betehetjük, sőt, ennél a burkolattípusnál még az egyenetlen padló sem számít. A Könnyű tisztíthatósága miatt a PVC padló ajánlott konyhába, a csúszásmentes PVC padló, illetve a csempemintás PVC padló pedig a fürdőszobában is megállja a helyét – de egyébként a PVC padló bármilyen mintázattal kapható, létezik famintás PVC padló vagy kőmintás PVC padló is.

A PVC padló lerakása

A különféle melegburkolatok közül a tekercses PVC padló lerakása a legegyszerűbb: egyszerűen kigurítjuk a tekercset, felillesztjük a PVC padlóhoz való ragasztóval kezelt felületre, majd formára vágjuk. A lapokból álló PVC padló, azaz a vinyl padló lerakása sem bonyolult, megúszhatjuk a lerakásukat melegburkoló szakember alkalmazása nélkül is – gyakorlatilag ugyanúgy történik az ilyen padlótípus lerakása, mint a laminált padló esetében, de lehetőség szerint gondoskodjunk a sima, tiszta aljzatról. A PVC padló felszedése szintén egyszerű, mi magunk is el tudjuk végezni házilag.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PVC padló lerakása kacsán azt a ragasztót használjunk, amit a PVC padló gyártója is ajánl, továbbá mindenképpen olvassuk el a gyártói lerakási útmutatót is. A padlóburkolatok lerakása előtt fontos, hogy hagyjuk az alapanyagot szobahőmérsékleten akklimatizálódni, mielőtt elkezdenénk vele dolgozni. A tekercses PVC padló lerakása előtt készítsük elő az anyagot és vágjuk ki kb. 10 cm ráhagyással. Ezután ügyeljünk a pontos illesztésre, vágjuk ki a tényleges méretet, ügyeljünk a sarkakra.

Kezeljük a felületet ragasztóval (vannak ragasztásmentes PVC padlók is, amelyeket csak kétoldalú ragasztóval tartunk a helyükön), ragasszuk le az anyagot, simítsuk el hengerrel, majd hagyjuk megszáradni. A PVC padló száradása után tegyük fel a szegélyléceket és máris használatkész az új burkolatunk! Sérülés, kopás esetén – vagy ha csak meguntuk – egyszerűen szedjük fel az egészet és ragasszunk a helyére másikat.

PVC padló hol kapható?

A PVC padló kapcsán az egyik leggyakoribb kérdés, amivel találkozhatunk, az, hogy hol kapható PVC padló olcsón, létezik-e olcsó PVC padló webáruház, ahol kedvünkre keresgélhetünk, a termékek széles választékát böngészve. Olcsó PVC padló egyébként kapható szinte minden nagyobb barkácsáruházban, lakásfelújítási cikkeket forgalmazó nagyáruházban, illetve sokszor a lakberendezési áruházakban is (pl. Diego PVC padló, Praktiker PVC padló, OBI PVC padló). A PVC padló vásárlás nem csak az üzletben személyesen, hanem az adott áruházak webshopjában és más, felújítási cikkeket kínáló webshopban is megtehető.

Olcsó PVC padló webáruház – hol találok ilyet?

A PVC padló árak kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy ez az egyik leginkább pénztárcabarát megoldás minden benti burkolattípust egybevetve. A tekercses PVC padló már kb. 2.000 Ft/m2-es áron kapható – ha a spórolás a cél, mindenképpen érdemes ellátogatnunk különféle gyűjtőoldalakra (pl. árukereső), amelyek listázzák számunkra a legkedvezőbb ajánlatokat. Habár a tekercses PVC padló az egyik legolcsóbb megoldás, a vinyl padló már egy annál drágább, jobb minőségű melegburkolat – árát tekintve a hideg burkolatokkal, jobb minőségű laminált padlókkal kerül egy árkategóriába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem