19 °C Budapest
Így spórolnának a rezsin a magyar családok: iszonyúan felpörgött a kereslet ezekre az eszközökre

Így spórolnának a rezsin a magyar családok: iszonyúan felpörgött a kereslet ezekre az eszközökre

2023. február 28. 15:02

Az elmúlt években dinamikus növekedés volt megfigyelhető a hűtő-fűtő berendezések piacán, amelyet még tovább növelt az energiaválság 2022-es megjelenése. Románia az áfakulcs csökkentésének bevezetésével, a cseh államvezetés környezetvédelmi és megtakarítási programmal kívánja segíteni azokat, akik belevágnak az építkezésbe vagy korszerűsítésbe. Az egyik elektronikai cég szakértője szerint mi sem mutatja jobban az egyre növekvő igényeket a vásárlók részéről, minthogy a japán gyártó 55 milliárd forintnyi összeget fektet be a csehországi üzemében folyó gyártás bővítésébe.

A szakemberek hosszú ideje próbálják felhívni a figyelmet, hogy a klímával való fűtés gazdaságos megoldás anyagi szempontból, ráadásul a fenntarthatóságot szem előtt tartva is jobb megoldás a többi fűtési alternatívánál. „A rezsiváltozások miatt nagyon sokan kezdték el keresni az energiahatékony eszközöket, és egyre többen döntenek a klímaberendezések, hőszivattyúk használata mellett a nyári szezon mellett már a téli hónapokban is. A közép- és kelet-európai régióban a kereslet növekedése a tavalyi évben rekord szinteken tetőzött, a légkondicionálók, hőszivattyúk és egyéb hűtési és fűtési megoldások iránt a régió valamennyi országában jelentős növekedést érzékelünk” – tette hozzá Kozák Tamás Panasonic régiós vezetője.

Az európai gyártókapacitások bővítése és az állami támogatások is a fenntarthatóságot támogatják

A japán gyártó augusztus végén jelentette be, hogy közel 20 milliárd jent (körülbelül 55 milliárd forintot) fektet be a csehországi üzemében folyó gyártás bővítése céljából 2026-ig. Az újabb beruházás célja, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett keresletet a levegő-víz hőszivattyúk (A2W) iránt Európában. „A fenntarthatósági szempontok természetesen a gyártás során is prioritást élveznek, a cég 2050-es környezeti jövőképének egyik kezdeményezése a nagyobb energiahatékonyságú termékek fejlesztése. Örömmel látjuk, hogy a régió számos országában is egyre több támogatási programot működtetnek, illetve hívnak életre a fenntarthatóság támogatása érdekében” – mutatott rá a szakértő.  „Az EU-ban folyamatosak a fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtések tiltásával kapcsolatos rendelkezések. Hazánkban 2022 júniusától 25%-ban kötelező megújuló energiaforrást használó megoldásokat alkalmazni az új épületekben, de például Olaszországban ez az arány 60%, Németországban pedig 65% lesz kötelező 2024-től” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán, a Panasonic magyarországi kereskedelmi képviselője. Az Európai Unió energiaválságot kezelő terveihez igazodva az európai gyártói kapacitások növelése a cél, ennek megfelelően a cég évente 500.000 db készüléket fog előállítani cseh gyárában.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a leglényegesebb az ellátási láncok megerősítése a főbb komponensek biztosítása érdekében, illetve a szakemberhálózat drasztikus növelése

– tette hozzá Bánhalmi Zoltán.

Románia az áfakulcs csökkentésével támogatná a napelemek és hőszivattyúk telepítését

A közelmúltban jóváhagyták Romániában azt a projektet, amely a szokásos 19%-os áfakulcs helyett 5%-os kedvezményes áfakulcsot állapít meg napelemes panelekre, illetve a hőszivattyúkra magánszemélyek és közigazgatási egységek részére. Ahhoz, hogy a kezdeményezés törvényileg is hatályba lépjen, még meg kell szavaznia a képviselőháznak, azonban mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a szomszédos országban már több programot is indítottak a napelemes telepítések támogatására.

Környezetvédelmi és megtakarítási program Csehországban

A cseh állam által kezelt Új Zöld Megtakarítási Program Csehország egyik leghatékonyabb, a családi házak és társasházak energiamegtakarítására összpontosító programja. A 2014-től 2021-ig tartó programidőszakban 77 ezer kedvezményezett részesült már a támogatásból, összesen 11 milliárd cseh koronát (kb. 183,6 milliárd forint) fizettek ki részükre.

A program középpontjában a lakóépületek energiafelhasználásának csökkentése (szigeteléssel), a rendkívül alacsony energiafelhasználású házak építése vagy vásárlása, környezetbarát fűtési módok, megújuló energiaforrások, valamint jelenleg a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási és hatásmérséklő intézkedések állnak. A támogatás fő célja a környezet minőségének javítása a szennyezőanyag- és üvegházhatású gázok kibocsátásának (különösen a CO2-kibocsátás) csökkentésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Környezetvédelmi Operatív Program (Operational Programme Environment – OPE) a környezetvédelem alaptámogatási programja Csehországban, ami a harmadik, 2021 és 2027 közé eső időszakában 2,4 milliárd eurót biztosít a csehországi pályázóknak. A finanszírozás a projekt összes támogatható költségének akár 95%-át is fedezheti, célja az energiamegtakarítással, a megújuló energiaforrások fejlesztésével, a vízi infrastruktúra kiépítésével és a hulladékkeletkezés megelőzésével kapcsolatos projektek, valamint a biodiverzitás erősítését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kezdeményezések támogatása.

Szlovénia is a fűtési megoldások felújítására ösztönöz

Szlovéniában a régebbi épületek fűtésének vissza nem térítendő pénzügyi ösztönzésére kiírt új nyilvános felhívás egymillió eurós (kb. 395 millió forint) ösztönzést hoz a három vagy több önálló épületrészből álló (nem csak többlakásos) épületek fűtésének felújítására. Az ösztönzők az elszámolható beruházási költségek 20 százalékát teszik ki, és egyebek mellett fűtési célú hőszivattyú telepítésére irányulnak.

Fellendítik a családok beruházási kedvét a támogatási programok

Magyarországon jelenleg nincsen célzott támogatási rendszer, ami kifejezeten a megújuló energiás fűtéskorszerűsítéseket segítené, azonban a családok beruházási kedvét továbbra is segítheti a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró program. Tavaly nagy siker volt az MNB Zöld Hitel programja, így a beruházások és felújítások ösztönzéséhez az idei évben is szükség lenne hasonlóra

- mutatott rá Bánhalmi Zoltán. Fontos megemlíteni, hogy továbbra is elérhető itthon a H-tarifa, amely használatával a megfelelő hatékonyságú levegő-levegő (fűtős klíma) vagy levegő-víz hőszivattyúk üzemeltetéséhez biztosítható a kedvező díjszabású elektromos energia - véli Bánhalmi Zoltán. „Ezt mindenképpen érdemes kihasználni mert egy jó berendezéssel és a H-tarifával drasztikusan csökkenthetőek a rezsiköltségek” – tette hozzá a cég szakértője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm