15 °C Budapest
Close up shot of a kitchen in modern apartment

Itt az igazság a gáztűzhelyek betiltásáról: komoly gondot okozhatnak ezek a készülékek

2023. január 31. 09:15

Nem igaz, hogy az USA vagy éppen az Európai Unió betiltaná a gáztűzhelyeket, az viszont igen, hogy egyre több elemzés jelenik meg arról, hogy a gáztűzhelyek, főleg a régiek és a rosszul bekötöttek károsak az egészségre – írja a hvg.hu

A lap beszámolója szerint az újabb kutatások szerint az az állítás, hogy a gáztűzhelyeknek van egészségügyi kockázatuk, valóban igaz. Egy tavaly novemberi felmérés szerint például az amerikai asztmás gyerekek 12,7 százalékánál az asztma azért alakulhatott ki, mert a család gáztűzhelyet használ. De ezután néhány héttel az Európai Közegészségügyi Szövetség jelentéséből már az is olvasható volt, hogy az az európai asztmás gyerekeknél ugyanez az arány 7,3 százalékra becsülhető. Azt mindkét kutatás kiemelte, a tűzhely hatása nagyjából ugyanolyan, mint ha valaki dohányozna a lakásban.

Egy másik kutatás szerint az is probléma, hogy gyakorlatilag lehetetlen szivárgásmentesre elkészíteni a tűzhelyeket és a csöveiket. Persze ez nem azt jelenti, hogy otthon életveszélyben lenne csak emiatt az ember, a szennyezés ugyanis kintre megy, a beltéri metánszivárgás bőven az elviselhető határértéken belül van. Összességében tehát vannak bajok a gáztűzhelyhasználattal, és erre egyre több kutatás hívja fel a figyelmet, de ettől függetlenül egyik napról a másikra nem fogják betiltanak a készülékeket. A viszont elképzelhető, ahogy a lap is írja, az autógyártástól vett példa alapján, idővel az újonnan forgalomba hozott eszközökre lépésről lépésre szigorúbb előírások lesznek érvényben. Ám ez még így is a jövő zenéje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?