Graphite styrofoam insolation on the new house under construction

Kifulladni látszik az új lakások piaca: lassan kipukkadhat a bődületes árlufi?

2022. november 30. 17:08

Az építőanyagárak folyamatos emelkedése az újépítésű lakóingatlanok piacán is éreztette hatását: a kivitelezők ugyanis lekövették az áremelkedést. Ennek hatására azonban olyan árak kezdtek idén kialakulni a piacon, mely miatt megtört a vevők lendülete. De nem csak a vevők torpantak meg: sok beruházó nem indít már új projektet, illetve sokan csúszni fognak a már zajló beruházások befejezésével.

Az újépítésű ingatlanok piacára az jellemző, hogy árban követi az építőanyagok drágulását. Márpedig az építőanyagoknál további áremelkedést lehetett tapasztalni - jelezte Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője. Az árak emelkedése miatt viszont erősen visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt az idei évben, habár közrejátszott ebben a “zöldhitel” kivezetése is - jegyzi meg a hálózat közleményében Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője.

Ezt megerősítette Dr. Kovács Csaba, az ingatlanközvetítő agárdi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a Velencei-tónál sem mutatkozott jelentősebb érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, annak ellenére, hogy korszerű, energiatakarékosabb ingatlanokról van szó, melyek okkal lehettek volna keresettek.

Az árak azonban már sokaknak túl magasak. Dunakeszi és környéke esetében például idén újépítésű házat 80 millió forinttól találhattunk, míg az újépítésű lakásoknál 50-60 millió forintnál kezdődött a kínálat, vagyis a fővárosban megszokott egymillió forintos négyzetméterárak voltak jellemzőek - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a cég észak-pesti irodájának szakmai vezetője.

A belvárosban is minimális volt emiatt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt. Mint Garaba Gergely, az ingatlanközvetítő hálózat belvárosi irodájának szakmai vezetője elmondta: egymillió forintos négyzetméterár alatt már szinte semmilyen újépítésű ingatlan nem lehetett kapni, nem csak a belvárosban, de a külső kerületekben sem, sőt megjelentek a másfél milliós négyzetméterárak. Ez viszont már annyira magas összeg a vevők számára, melyet tapasztalatai szerint nem tudtak vagy akartak megfizetni.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy 10-20 százalékos áremelkedés után az árak elérték azt a lélektani határt - hiszen közel másfél milliós négyzetméterárakról beszélünk -, ahol a vevők már inkább a szépen felújított használt ingatlanok piacán néztek körül.

Tóth Viktória, a hálózat XIII. kerületi irodájának vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az újépítésű lakások iránt ugyan volt érdeklődés, de az árak miatt nagyon sok vevő újragondolta korábbi terveit: a XIII. kerületben például 950 ezer - 4,2 millió forintos négyzetméteráron kínáltak újépítésű lakásokat, ami részben már a megfizethetetlen kategóriába tartozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rencsevics Mária, a cég XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy akadtak ugyan érdeklődők az újépítésűek iránt az idén, de mivel 750 ezer - 1,2 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk a kerületben, így az érdeklődők is határozottabb igényekkel érkeztek és nehezebben kötöttek kompromisszumot, mint a használt ingatlanok esetében.

Nagy Csaba, a  dél-budai irodák régiós vezetője mindezt azzal árnyalta, hogy a XI. kerületben az újépítésűek iránt mutatkozott érdeklődés, bár az szerinte is kétségtelen, hogy egy kis bizonytalanság azért észlelhető volt a “zöld hitel” megszűnésének hatására. Ennek ellenére számottevő csökkenést nem lehetett tapasztalni, mivel a csok és az állami támogatások továbbra is jelen voltak, és 2023-ban is maradnak - jegyezte meg a szakértő, aki szerint az idén jellemző 1,5 millió forintnál induló újépítésű négyzetméterárak jövőre várhatóan tovább nőnek, miközben sok beruházó nem indít már új projektet, illetve sokan csúszni fognak a már zajló beruházások befejezésével.

Ugyanezt említette Balla Frigyes is, aki szerint a beruházók jelentős része láthatóan berekesztette az értékesítést, mivel nem látják előre, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják befejezni az új projekteket. Ezért itt is leginkább a kivárás volt jellemző. Természetesen akadtak olyanok, akik továbbra is építettek, náluk mintegy 1-1,3 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhattak az érdeklődők Észak-Pesten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53