6 °C Budapest
couple buying renting house signing mortgage contract agreement with Real Estate Agent real estate agent. architect designer closing dealing with customer

Fordult a kocka a magyar lakáspiacon: rengeteget alkudhat, aki most vásárolna

2022. október 27. 18:32

Nagy átalakuláson esik át az ingatlanpiac, és habár a túlárazott ingatlanok esetében már az elmúlt években is nyílt némi lehetőség az alkura, most a szakértők azt jósolják, hogy az alku általános mértéke növekedni fog.

A hirdetési árak sokszor irreálisan magasan alakultak az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban, és gyakran lehetett találkozni a piaci árnál 10-15 százalékkal magasabb áron kínált ingatlanokkal, amit alkuval általában le lehetett faragni - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. Az alku mértéke azonban így is csak átlagosan 5-10 százalék között alakult, hiszen akadtak jól árazott ingatlanok is a piacon, melyeknél vagy egyáltalán nem volt alku, vagy legfeljebb egy-két százalékról beszélhettünk.

Hasonló helyzetet vázolt Garaba Gergely, az ingatlanközvetítő cég belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a belső kerületekben a túlárazás mértéke általában 10-20 százalék között változott, bár jellemzőbb volt inkább a sáv alja. Ennek az alkumértéknek az volt az oka, hogy alapvetően arra számítottak az eladók, hogy úgyis valamennyit alkudni fog a vevő. Ezzel csak az a probléma, hogy már egy ekkora túlárazás esetében is annyira lecsökkent az érdeklődők száma, hogy sok esetben gyakorlatilag nem volt hívás a lakásra.

Azt is megjegyezte, hogy elég nehéz megértetni a tulajdonosokkal, hogy az általuk kitalált “legyen magas az ár, majd hívnak és alkudnak” stratégia a jelenleg átalakulóban lévő piacon egyre kevésbé működik. Mindenesetre az alku jelen volt az eladásoknál, a szakértő szerint gyakorlatilag nem is lehetett árengedmény nélkül ingatlant értékesíteni. Az pedig, hogy mekkora volt az alku mértéke, leginkább az induló ártól függött.

Balla Frigyes, a cég IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője azt tapasztalta, hogy a felkapott kategóriákban - mint a másfél- és kétszobás panelek, a felújított téglalakások, valamint a jó állapotú házak - az átlagosnál mérsékeltebb, 1-5 százalékos alkura nyílt csak lehetőség.

Nagy Andrea, a bel-budai és észak-budai iroda szakmai vezetője ehhez hozzátette, hogy akadtak ugyanakkor olyan ingatlan, melyeknél nemhogy alkura nem került sor, hanem inkább felfelé licitálás történt. Ezekre az ingatlanokra jellemző, hogy jól volt megállapítva egy ingatlan ára. Ilyenkor szinte “verekedtek érte” a vevők.

Ugyanezt említette Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a túlárazott ingatlanoknál lehetett azzal a jelenséggel találkozni, hogy ha volt is rájuk érdeklődő, akkor az megpróbált erősen alkudni, akár mintegy tíz százalékot is. Miközben akadtak olyan piaci áron, vagy akár alulértékelve kínált ingatlanok is, melyeknél felfelé licitálás indult az érdeklődők részéről, így több százezer, vagy akár több millió forinttal magasabb áron kelt el végül az ingatlan.

Dr. Kovács Csaba, az ingatlanközvetítő cég agárdi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy az idei év első felében a jól árazott ingatlanok esetében nagy alkukról nem beszélhettünk, hiszen ezekre jellemzően sok volt az érdeklődő, így akár hirdetési áron is elkeltek, sőt előfordult, hogy a hirdetési ár fölé licitálnak a vevők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átlagos alku értéke viszont 5-10 százalék között mozgott, elsősorban a túlárazott ingatlanok miatt, melyeknél jelentősebb árengedményt voltak kénytelenek adni a tulajdonosok, ha valóban értékesíteni akarták az ingatlanukat.

Balla Frigyes arra is felhívta a figyelmet, hogy az alku mértéke az elkövetkező időszakban várhatóan nőni fog, tehát nagyobb alkulehetőségekkel találkoznak a vevők, hiszen nagy változáson esik keresztül az ingatlanpiac, trendforduló alakult ki.

Ugyanezt várja Krausz Gábor, az ingatlaniroda siófoki irodájának szakmai vezetője is, aki jelezte, hogy az országos ingatlanpiacot lassító tényezők a Balatonnál is éreztetik hatásukat, ráadásul épp egy nagy áremelkedési hullámon van túl a déli part ingatlanpiaca, mely után menetrendszerűen megjelenik a kivárás. Ennek eredményeként pedig itt is elkezdhetnek nőni az alkuk - vélekedett. Úgy látja azonban, hogy ennek mértéke legfeljebb 5-10 százalék lehet majd, és az is mindössze néhány ingatlantípus esetében.

Rencsevics Mária, a cég XIX., XX. és XXIIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők jobban tudnak majd válogatni a kínálatból. Ennek hatása pedig az lesz az eladók számára, hogy hosszabbra nyúlik az értékesítési idő és keményebbé válik az alkufolyamat, mint korábban.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?