19 °C Budapest
Night shot of snowfall with traffic lights

Egyre durvul a rezsiválság: fagyszünet jöhet a magyar városokban, falvakban

2022. szeptember 4. 14:57

Olyanok is jelentkeznek szociális tűzifáért, akik eddig soha, számolt be Eszes Béla, Jánoshida polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke. A település nem fogja tudni kigazdálkodni az óvoda és idősek napközi ellátását biztosító épület gázszámláját. Karácsony Gergely arról beszélt, Budapesten is készül a lista, hogy szükség esetén mely közszolgáltatást milyen ütemben csökkentik vagy állítják le. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke pedig kijelentette: állami segítség nélkül fagyszünet jöhet a városokban, falvakban.

Nincs annyi fa Magyarországon, hogy valamennyi önkormányzat és az eddig gázzal fűtő családok átállhatnának fatüzelésre. De még ha lenne is, az elmúlt években pályázati pénzből végrehajtott korszerűsítések során gázzal működő rendszereket alakítottak ki. A gáz és a villamos energia piaci árát azonban nem tudják kifizetni - mondta Eszes Béla, Jánoshida polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Mint kifejtette, a 2500 lakosú alföldi község nem fogja tudni kigazdálkodni az óvoda és idősek napközi ellátását biztosító épület gázszámláját. A 100 fős óvodát nem lehet kiüríteni, az időseket viszont a faluházba költöztetik - mondta a Népszava tudósítása szerint.

A korábbi, kilowattóránként 65 forintos áramár mostanra 380 forintra ugrott, így a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük nem több 40 millió forintnál.

A 200 köbméternyi szociális tűzifakeretre eddig átlag 200 család jelentkezett be az ezer jánoshidai háztartásból, az idén 400. Az első hideg nap után még többen lesznek. A szociális támogatásokért olyanok is bejelentkeztek, akik eddig soha

- sorolta Eszes Béla.

A beszélgetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke megjegyezte: nagyon nagy az érdeklődés a szerdán elfogadott fővárosi rezsitámogatási program iránt.

Az energiakereskedők vagy nem adnak ajánlatot az önkormányzatoknak a jövő évre, vagy megfizethetetlen áron - az önkormányzati vezetők szerint ez most a legnagyobb probléma. Így a főváros egyéves megállapodás helyett negyedévben gondolkodik.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke pedig arról beszélt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a települések képtelenek kigazdálkodni az elszálló energiaárakat, ha nem lesz állami segítség, akkor jön a fagyszünet.

Hozzátette, a települések különféle kényszerintézkedésekkel, például uszodabezárással, díszkivilágítás-csökkentéssel, a nem kötelező szolgáltatások elhagyásával próbálnak előremenekülni.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a helyzet megoldása érdkében találkozóra hívta a többi önkormányzati szövetséget és levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben javasolják

  • az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását, amely alkalmas fórum lehetne az érdemi párbeszédre és az érdekegyeztetésre,
  • a kormány hozzon létre az önkormányzatok energiaigényét lefedő kvótát, ahonnan a települések saját közszolgáltatásaik biztosítása érdekében biztonsággal beszerezhetik a szükséges mennyiségű gázt és áramot akár piaci áron.
  • az energiaszolgáltató nélkül maradt önkormányzatok egyébként most is vásárolhatnak az államon keresztül, de arra 10 százalékos büntetőkamatot számítanak fel,
  • a MÖSZ ennek eltörlését, valamint lakosságarányos kompenzációt kér az önkormányzatoknak az energiaválság kezeléséhez.

A szocilis intézmények vihetik csődbe Érdet

Közben Érd alpolgármestere, Tetlák Örs egy másik sajtóeseményen arról beszélt, jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, például az idősotthonokat vagy a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket, valamint az óvodákat, bölcsődéket.

A városvezető is azt kérte a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?