-1 °C Budapest
Night shot of snowfall with traffic lights

Egyre durvul a rezsiválság: fagyszünet jöhet a magyar városokban, falvakban

2022. szeptember 4. 14:57

Olyanok is jelentkeznek szociális tűzifáért, akik eddig soha, számolt be Eszes Béla, Jánoshida polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke. A település nem fogja tudni kigazdálkodni az óvoda és idősek napközi ellátását biztosító épület gázszámláját. Karácsony Gergely arról beszélt, Budapesten is készül a lista, hogy szükség esetén mely közszolgáltatást milyen ütemben csökkentik vagy állítják le. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke pedig kijelentette: állami segítség nélkül fagyszünet jöhet a városokban, falvakban.

Nincs annyi fa Magyarországon, hogy valamennyi önkormányzat és az eddig gázzal fűtő családok átállhatnának fatüzelésre. De még ha lenne is, az elmúlt években pályázati pénzből végrehajtott korszerűsítések során gázzal működő rendszereket alakítottak ki. A gáz és a villamos energia piaci árát azonban nem tudják kifizetni - mondta Eszes Béla, Jánoshida polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Mint kifejtette, a 2500 lakosú alföldi község nem fogja tudni kigazdálkodni az óvoda és idősek napközi ellátását biztosító épület gázszámláját. A 100 fős óvodát nem lehet kiüríteni, az időseket viszont a faluházba költöztetik - mondta a Népszava tudósítása szerint.

A korábbi, kilowattóránként 65 forintos áramár mostanra 380 forintra ugrott, így a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük nem több 40 millió forintnál.

A 200 köbméternyi szociális tűzifakeretre eddig átlag 200 család jelentkezett be az ezer jánoshidai háztartásból, az idén 400. Az első hideg nap után még többen lesznek. A szociális támogatásokért olyanok is bejelentkeztek, akik eddig soha

- sorolta Eszes Béla.

A beszélgetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke megjegyezte: nagyon nagy az érdeklődés a szerdán elfogadott fővárosi rezsitámogatási program iránt.

Az energiakereskedők vagy nem adnak ajánlatot az önkormányzatoknak a jövő évre, vagy megfizethetetlen áron - az önkormányzati vezetők szerint ez most a legnagyobb probléma. Így a főváros egyéves megállapodás helyett negyedévben gondolkodik.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke pedig arról beszélt:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a települések képtelenek kigazdálkodni az elszálló energiaárakat, ha nem lesz állami segítség, akkor jön a fagyszünet.

Hozzátette, a települések különféle kényszerintézkedésekkel, például uszodabezárással, díszkivilágítás-csökkentéssel, a nem kötelező szolgáltatások elhagyásával próbálnak előremenekülni.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a helyzet megoldása érdkében találkozóra hívta a többi önkormányzati szövetséget és levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben javasolják

  • az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását, amely alkalmas fórum lehetne az érdemi párbeszédre és az érdekegyeztetésre,
  • a kormány hozzon létre az önkormányzatok energiaigényét lefedő kvótát, ahonnan a települések saját közszolgáltatásaik biztosítása érdekében biztonsággal beszerezhetik a szükséges mennyiségű gázt és áramot akár piaci áron.
  • az energiaszolgáltató nélkül maradt önkormányzatok egyébként most is vásárolhatnak az államon keresztül, de arra 10 százalékos büntetőkamatot számítanak fel,
  • a MÖSZ ennek eltörlését, valamint lakosságarányos kompenzációt kér az önkormányzatoknak az energiaválság kezeléséhez.

A szocilis intézmények vihetik csődbe Érdet

Közben Érd alpolgármestere, Tetlák Örs egy másik sajtóeseményen arról beszélt, jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, például az idősotthonokat vagy a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket, valamint az óvodákat, bölcsődéket.

A városvezető is azt kérte a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem