18 °C Budapest
A pair of Split Type Inverter Air conditioner condensers outside a cafe or restaurant. HVAC for tropical countries.

Ezzel a készülékkel töredékére zúzhatod a fűtésszámlát: mutatjuk az igazi rezsicsökkentést

2022. augusztus 24. 10:08

A rezsiemelést követően már igen rövid idő alatt megtérülhet egy hőszivattyús rendszer telepítése - hangzott el egy sajtóeseményen. Mint a szakemberek kifejtették a lakóingatlanok jelentős része a mai napig ki van téve a földgáznak, viszont egy jól megtervezett hőszivattyús rendszerrel szinte azonnal drasztikusan csökkenthetőek a fűtési költségek. Mutatjuk, mennyivel lehet csökkenteni a gázszámlát ezekkel a megoldásokkal.

A rezsiemelés bejelentése óta a levegő-víz hőszivattyúk utáni kereslet 660 százalékkal emelkedett a Daikin márkaboltjában, a rendelésállomány pedig július 22. után 160 százalékkal nőttek a megrendelések a cégnél és a partneri hálózatnál - ismertette Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtóeseményén.

Hozzátette, a levegő-levegő hőszivattyúk (magyarul: a split klímák) iránt viszont július óta megcsappant az érdeklődés. A cég rendelésállománya összességében tavalyhoz képest 30 százalék növekedés volt. A cégvezető szerint ugyanakkor a split klímák is megoldást jelenthetnek a fűtéskorszerűsítésre.

Szalai Gabriella, a vállalat fenntartható fejlődéssel és klímavédelemmel kapcsolatos vezetője arról beszélt, hogy a magyarországi lakóingatlan-állomány közel 4,5 millió egységből állt 2021-ben: ebből 3,85 millió a lakott, használt és mintegy százezer az elmúlt öt évben épült új ingatlan, azaz az elmúlt öt évben az ingatlanállomány 2,2%-a újult meg.

Az új építésű ingatlanok mintegy 70 százalékánál egyedi központi fűtés található, vagyis nem a társasház biztosítja egy központi kazánnal. Az elsődleges fűtési megoldás jellemzően mintegy 74 százalékban gáz volt az elmúlt öt évben épült lakásokban, hőszivattyú mintegy 10 százalékban, fa-pellet fűtés 2 százalékban, elektromos direkt fűtés majdnem 5 százalékban került beépítésre.

A 3,85 millió lakott használt lakás, ház mintegy 63 százaléka monovalens, tehát egyféle energiaforrást használ fűtésre. Az ingatlanok 44 százaléka, 1,7 millió lakás kizárólag gázfűtést használ, míg ha idevesszük a gázt és a fafűtést egyaránt használók számát, akkor 2,35 millió ingatlannak van gázkitettsége. Az Európai Unió szakpolitikai irányelvei egyértelműen azt mondják ki, hogy lakossági szinten a fosszilis források nem támogathatóak az előttünk álló években, illetve a helyi emissziót is radikálisan mérsékelni kell

– mondta a szakértő. Szakmai becslések szerint a használt, lakott ingatlanok közül mintegy 600 ezer konvektorral fűtött, míg 200 ezer ingatlannál gázkonvektorokat és fatüzelést egyaránt használnak. A Magyarországon jelenleg is üzemben lévő gázkonvektorok száma becslések szerint elérheti a 2,5-3 milliót. Az ingatlanállomány 18 százalékában, 700 ezer ingatlannál alkalmaznak kizárólag fafűtést, közel 100 ezer a fával és szénnel egyaránt fűtők száma. A távhővel fűtött ingatlanok aránya 16 százalék körüli. Villanyfűtést közel 34 ezer ingatlannál használnak, kizárólag szénnel alig négyezer ingatlan fűtött, a fűtőolaj használata elenyésző, alig ötszáz háztartásban jellemző.

A statisztikai adatok alapján a háztartások egyötöde már most több lábon áll: a gázzal és fával fűtők aránya 17 százalék (620 ezer ingatlan), a fával és szénnel fűtőké 2,5 százalék (100 ezer ingatlan), míg a megújuló energiát és gázt használók száma 0,2 százalék (kilencezer ingatlan).

A területi megoszlást elemezve kiderül, hogy Budapesten a mintegy 800 ezer ingatlan 23 százaléka (187 ezer lakás) konvektoros vagy kályhás fűtést alkalmaz, Pest megyében pedig még magasabb ez az arány: közel 25 százalékos. A vármegyéket tekintve kiugró értéket mutat Jász-Nagykun-Szolnok (53%), Nógrád (49%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (48%) a konvektoros, illetve kályhás fűtés arányát tekintve.

A gázkonvektoros fűtés az egyik legkevésbé hatékony megoldás. Évtizedekkel ezelőtti megjelenésükkor modernebbnek számítottak, mint a korábbi fával, vagy szénnel üzemelő kályhák, ám hatásfokuk alacsony. A konvektorok legnagyobb teljesítményénél ugyan 78-85 százalékos üzemi hatásfok mérhető, de 20 százalékos teljesítmény alatt gyakran nem képesek fűteni, ez rendkívüli energiapazarlást jelent, hiszen a gáz égés nélkül a szabadba távozik.

A lakossági gázfelhasználás csökkentésére az egyik legnagyobb potenciált a konvektoros fűtések kiváltása jelenti. Ez a lehetőség 800 ezer háztartást érinthet

– tette hozzá Szalai Gabriella.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pécsi István, a cég lakossági értékesítési vezetője megoldási javaslatokat mutatott. A korszerűtlen ingatlanok esetébenazonnal megtérülő beruházás a meglévő rendszer karbantartása, optimalizálása. A hőszivattyúval gyors megtérülést lehet elérni akár egy korszerűtlen ingatlan esetében is. Emellett gyors döntés helyett gondoljuk át, milyen energetikai korszerűsítéseket alkalmazunk.

Mint felvázolta, egy régi, nem szigetelt, 80 négyzetméteres ingatlanban a szakzsargon szerint az éves gázfűtés költsége kb. 550 ezer forint. Ha a nyílászárókat kicseréljük, akkor az ingatlan fűtési igénye közel a felére esik, hőszigeteléssel pedig kb. 160 ezer forintra csökkenne a fűtési igény. De ezeket az adatokat nagyban befolyásolják a felhasználási szokások is.

A szakértők szerint akinek konvektoros fűtése van, annak  levegő-levegő hőszivattyú alkalmazása ajánlott, ahogyan a zárt égésterű kazánok esetében is ez az ajánlott megoldás. Akinek modern rendszere van, például egy zárt égésterű kazán, akkor egy levegő-víz hőszivattyú lehet számára ideális. Ezek is szintén elméleti adatok, minden beruházás előtt érdemes szakértővel konzultálni.

Pécsi István kiemelte, hogy a hőszivattyúkhoz igényelhető a H-tarifa, ami október és április között érhető el, külön mérőhelynek minősül, így pedig külön vonatkoznak rá a rezsicsökkentett mennyiségek. A legnagyobb beruházás az elekromos hálózat átalakítása, bővítése lesz, amelyhez külön felmérés, és szakember munkája szükséges. A H-tarifa azért is fontos, mert a megadott időszakban korlátlanul 23 forint kWh-nként, azaz jóval olcsóbb, mint a földgáz, így télen egy kWh fűtési költség 7 forint alatt jön ki.

Ráadásul a gázkészülékek hatásfoka sem 100 százalékos, így veszteséggel üzemelhetnek, még akkor is, ha rendesen karban vannak tartva.

A szakember több példát is felhozott: egy 80 négyzetméteres lakást konvektorral kifűteni 2200 köbméter gáz elfogyasztását jelentené, évente 530 ezer forintba kerülne a rezsiemelés után. A rendszer kiváltása levegő-levegő hőszivattyúval, H-tarifával üzemeltetve, közel 400 ezer forintos fűtési megtakarítást hozna. A bekerülési költség kb. 1,7 millió forint, hiszen minden konvektoros helyiségbe telepítik a készülékeket, és bővíteni kell a hálózatot. Így pedig a beruházás 4 év alatt megtérülhet.

Egy hagyományos Kádár-kocka levegő-levegő hőszivattyúkkal felszerelése évente kb. 900 ezer forint megtakarítást jelentene a fűtésen, ami a hagyományos kazánnal évente 1,13 millióba kerülne - évi 3000 köbméteres gázfogyasztás mellett. A megtervezett rendszer bekerülési költsége a szakértők szerint 3,3 millió forint lenne, tehát a beruházás 3,5 év alatt térülne meg.

Kiszámolták azt is, hogy mennyi megtakarítást hozna, ha egy központi fűtést levegő-víz hőszivattyú telepítésével, és H-tarifával váltanánk ki. A példában szereplő épület évi gázfogyasztása 3000 köbméter, azaz 1,13 milliós a fűtési költség. Mindez hőszivattyúval kb. 200 ezer forint lenne: a levegő-víz technológia valamivel drágább, 4,5 millióba kerülne a megtervezett rendszer, de még így is nagyjából 5,5 év alatt megtérülne a beruházás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?