A pair of Split Type Inverter Air conditioner condensers outside a cafe or restaurant. HVAC for tropical countries.

Ezzel a készülékkel töredékére zúzhatod a fűtésszámlát: mutatjuk az igazi rezsicsökkentést

2022. augusztus 24. 10:08

A rezsiemelést követően már igen rövid idő alatt megtérülhet egy hőszivattyús rendszer telepítése - hangzott el egy sajtóeseményen. Mint a szakemberek kifejtették a lakóingatlanok jelentős része a mai napig ki van téve a földgáznak, viszont egy jól megtervezett hőszivattyús rendszerrel szinte azonnal drasztikusan csökkenthetőek a fűtési költségek. Mutatjuk, mennyivel lehet csökkenteni a gázszámlát ezekkel a megoldásokkal.

A rezsiemelés bejelentése óta a levegő-víz hőszivattyúk utáni kereslet 660 százalékkal emelkedett a Daikin márkaboltjában, a rendelésállomány pedig július 22. után 160 százalékkal nőttek a megrendelések a cégnél és a partneri hálózatnál - ismertette Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtóeseményén.

Hozzátette, a levegő-levegő hőszivattyúk (magyarul: a split klímák) iránt viszont július óta megcsappant az érdeklődés. A cég rendelésállománya összességében tavalyhoz képest 30 százalék növekedés volt. A cégvezető szerint ugyanakkor a split klímák is megoldást jelenthetnek a fűtéskorszerűsítésre.

Szalai Gabriella, a vállalat fenntartható fejlődéssel és klímavédelemmel kapcsolatos vezetője arról beszélt, hogy a magyarországi lakóingatlan-állomány közel 4,5 millió egységből állt 2021-ben: ebből 3,85 millió a lakott, használt és mintegy százezer az elmúlt öt évben épült új ingatlan, azaz az elmúlt öt évben az ingatlanállomány 2,2%-a újult meg.

Az új építésű ingatlanok mintegy 70 százalékánál egyedi központi fűtés található, vagyis nem a társasház biztosítja egy központi kazánnal. Az elsődleges fűtési megoldás jellemzően mintegy 74 százalékban gáz volt az elmúlt öt évben épült lakásokban, hőszivattyú mintegy 10 százalékban, fa-pellet fűtés 2 százalékban, elektromos direkt fűtés majdnem 5 százalékban került beépítésre.

A 3,85 millió lakott használt lakás, ház mintegy 63 százaléka monovalens, tehát egyféle energiaforrást használ fűtésre. Az ingatlanok 44 százaléka, 1,7 millió lakás kizárólag gázfűtést használ, míg ha idevesszük a gázt és a fafűtést egyaránt használók számát, akkor 2,35 millió ingatlannak van gázkitettsége. Az Európai Unió szakpolitikai irányelvei egyértelműen azt mondják ki, hogy lakossági szinten a fosszilis források nem támogathatóak az előttünk álló években, illetve a helyi emissziót is radikálisan mérsékelni kell

– mondta a szakértő. Szakmai becslések szerint a használt, lakott ingatlanok közül mintegy 600 ezer konvektorral fűtött, míg 200 ezer ingatlannál gázkonvektorokat és fatüzelést egyaránt használnak. A Magyarországon jelenleg is üzemben lévő gázkonvektorok száma becslések szerint elérheti a 2,5-3 milliót. Az ingatlanállomány 18 százalékában, 700 ezer ingatlannál alkalmaznak kizárólag fafűtést, közel 100 ezer a fával és szénnel egyaránt fűtők száma. A távhővel fűtött ingatlanok aránya 16 százalék körüli. Villanyfűtést közel 34 ezer ingatlannál használnak, kizárólag szénnel alig négyezer ingatlan fűtött, a fűtőolaj használata elenyésző, alig ötszáz háztartásban jellemző.

A statisztikai adatok alapján a háztartások egyötöde már most több lábon áll: a gázzal és fával fűtők aránya 17 százalék (620 ezer ingatlan), a fával és szénnel fűtőké 2,5 százalék (100 ezer ingatlan), míg a megújuló energiát és gázt használók száma 0,2 százalék (kilencezer ingatlan).

A területi megoszlást elemezve kiderül, hogy Budapesten a mintegy 800 ezer ingatlan 23 százaléka (187 ezer lakás) konvektoros vagy kályhás fűtést alkalmaz, Pest megyében pedig még magasabb ez az arány: közel 25 százalékos. A vármegyéket tekintve kiugró értéket mutat Jász-Nagykun-Szolnok (53%), Nógrád (49%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (48%) a konvektoros, illetve kályhás fűtés arányát tekintve.

A gázkonvektoros fűtés az egyik legkevésbé hatékony megoldás. Évtizedekkel ezelőtti megjelenésükkor modernebbnek számítottak, mint a korábbi fával, vagy szénnel üzemelő kályhák, ám hatásfokuk alacsony. A konvektorok legnagyobb teljesítményénél ugyan 78-85 százalékos üzemi hatásfok mérhető, de 20 százalékos teljesítmény alatt gyakran nem képesek fűteni, ez rendkívüli energiapazarlást jelent, hiszen a gáz égés nélkül a szabadba távozik.

A lakossági gázfelhasználás csökkentésére az egyik legnagyobb potenciált a konvektoros fűtések kiváltása jelenti. Ez a lehetőség 800 ezer háztartást érinthet

– tette hozzá Szalai Gabriella.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pécsi István, a cég lakossági értékesítési vezetője megoldási javaslatokat mutatott. A korszerűtlen ingatlanok esetébenazonnal megtérülő beruházás a meglévő rendszer karbantartása, optimalizálása. A hőszivattyúval gyors megtérülést lehet elérni akár egy korszerűtlen ingatlan esetében is. Emellett gyors döntés helyett gondoljuk át, milyen energetikai korszerűsítéseket alkalmazunk.

Mint felvázolta, egy régi, nem szigetelt, 80 négyzetméteres ingatlanban a szakzsargon szerint az éves gázfűtés költsége kb. 550 ezer forint. Ha a nyílászárókat kicseréljük, akkor az ingatlan fűtési igénye közel a felére esik, hőszigeteléssel pedig kb. 160 ezer forintra csökkenne a fűtési igény. De ezeket az adatokat nagyban befolyásolják a felhasználási szokások is.

A szakértők szerint akinek konvektoros fűtése van, annak  levegő-levegő hőszivattyú alkalmazása ajánlott, ahogyan a zárt égésterű kazánok esetében is ez az ajánlott megoldás. Akinek modern rendszere van, például egy zárt égésterű kazán, akkor egy levegő-víz hőszivattyú lehet számára ideális. Ezek is szintén elméleti adatok, minden beruházás előtt érdemes szakértővel konzultálni.

Pécsi István kiemelte, hogy a hőszivattyúkhoz igényelhető a H-tarifa, ami október és április között érhető el, külön mérőhelynek minősül, így pedig külön vonatkoznak rá a rezsicsökkentett mennyiségek. A legnagyobb beruházás az elekromos hálózat átalakítása, bővítése lesz, amelyhez külön felmérés, és szakember munkája szükséges. A H-tarifa azért is fontos, mert a megadott időszakban korlátlanul 23 forint kWh-nként, azaz jóval olcsóbb, mint a földgáz, így télen egy kWh fűtési költség 7 forint alatt jön ki.

Ráadásul a gázkészülékek hatásfoka sem 100 százalékos, így veszteséggel üzemelhetnek, még akkor is, ha rendesen karban vannak tartva.

A szakember több példát is felhozott: egy 80 négyzetméteres lakást konvektorral kifűteni 2200 köbméter gáz elfogyasztását jelentené, évente 530 ezer forintba kerülne a rezsiemelés után. A rendszer kiváltása levegő-levegő hőszivattyúval, H-tarifával üzemeltetve, közel 400 ezer forintos fűtési megtakarítást hozna. A bekerülési költség kb. 1,7 millió forint, hiszen minden konvektoros helyiségbe telepítik a készülékeket, és bővíteni kell a hálózatot. Így pedig a beruházás 4 év alatt megtérülhet.

Egy hagyományos Kádár-kocka levegő-levegő hőszivattyúkkal felszerelése évente kb. 900 ezer forint megtakarítást jelentene a fűtésen, ami a hagyományos kazánnal évente 1,13 millióba kerülne - évi 3000 köbméteres gázfogyasztás mellett. A megtervezett rendszer bekerülési költsége a szakértők szerint 3,3 millió forint lenne, tehát a beruházás 3,5 év alatt térülne meg.

Kiszámolták azt is, hogy mennyi megtakarítást hozna, ha egy központi fűtést levegő-víz hőszivattyú telepítésével, és H-tarifával váltanánk ki. A példában szereplő épület évi gázfogyasztása 3000 köbméter, azaz 1,13 milliós a fűtési költség. Mindez hőszivattyúval kb. 200 ezer forint lenne: a levegő-víz technológia valamivel drágább, 4,5 millióba kerülne a megtervezett rendszer, de még így is nagyjából 5,5 év alatt megtérülne a beruházás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm