6 °C Budapest
Rohamosan fogy a tűzifa: horror áron lesz a minőségi tüzelő télre

Rohamosan fogy a tűzifa: horror áron lesz a minőségi tüzelő télre

2022. július 20. 08:14

Egyik napról a másikra, már most, nyár derekán megindult a roham a tűzifáért, állítják a kereskedők. A törzsvevőkön kívül ráadásul újak is feltűntek, és sokan készleteket igyekszenek felhalmozni a rezsicsökkentés visszavágásának a hírére. Megnéztük, mi a helyzet most a tűzifa-kereskedőknél, mennyiért lehet tűzifát venni, és mi az, amire a vásárláskor fokozottan figyeljünk – írta meg a HelloVidék.

A rezsicsökkentés eltörlésének bejelentésével párhuzamosan megemelkedett a kereslet a tüzelőfa iránt. A hazai tűzifakereskedők viszont több hetes várakozással tudják csak kiszolgálni a vevőiket. Annak ellenére is, hogy az erdészetek szerint folyamatos a fakitermelés és nincsen se készletvisszatartás, se hiány.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 januárjában az egységes, fűrészelt tűzifa ára 4190Ft/100kg volt, februárban pedig már 4230Ft/100kg. Nyáron viszont már mintegy 900-1000 forinttal került többe mázsánként a fa, mint tavaly ilyenkor a vidéki tüzépeken.

Ebben az évben már háromszor emelték a tűzifa árát, fél év alatt összesen 50 százalékos emelkedést könyvelhettek el, így most 30 ezer forintba kerül egy erdei köbméter, és a tűzifa kiszállítása is külön költséget jelent. A nyugdíjas vevők az idei nyáron még nem jelentek meg, ellenben feltűnt egy tehetősebb réteg, ők 6, de akár 9 ládával is visznek a fából, hogy tartalékot képezzenek a télre. A nyugdíjasok általában később jelennek meg, és csak néhány ládára van szükségük. A most megjelenő új vásárlók azonban egyértelműen felhalmoznak, és főként olyanok, akik eddig gázzal vagy villannyal fűtöttek

– mondta el Meiszterics László, tüzifakereskedő. A szakértők szerint pedig még nincs itt vége az áremelkedésnek: télig könnyen további 10-20 százalékot emelkedhetnek az árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem