26 °C Budapest
Elevated panoramic skyline view of Budapest, Hungary, at sunset with Buda Castle Royal Palace, Szechenyi Chain Bridge, Parliament, Matthias Church at the Danube river

Végre kiderült: ennyire drága az élet Budapesten - le fog esni az állad

2022. július 5. 19:02

Az utóbbi egy évben durva drágulásnak lehettünk tanúi itthon: a rekordmagas infláció, a növekvő lakhatási költéségek, a dráguló benzin mindenkinek a pénztárcáján érezteti a hatását. Ettől föggetlenül a megélhetési költségek alapján nemzetközi összehasonlításban még mindig egész olcsó hely Budapest. Megnéztük, melyek a legdrágább és legolcsóbb városok 2022-ben, illetve melyik fővárosok a legdrágábbak a közép-európai régióban.

Magyarországon az utóbbi egy évben jelentősen nőttek a megélhetési költségek: a magas infláció (különösen az alapvető élelmiszerek esetében), az üzemanyagok áremelkedése, valamint a növekvő albérletárak mindenkinek a pénztárcájából többet vesznek ki, mint a 2021-ben. Az általános drágulás hátterében főként globális folyamatok állnak, mint az Ukrajnában zajló háború, az energiakrízis, az ellátási láncokban tapasztalt problémák, de a gyengülő forint is közrejátszik ebben. Könnyen érezhetjük úgy, hogy több pénzbe kerül a megélhetésünk, de igaz ez nemzetközi összehasonlításban is? Valóban drága Budapesten élni más európai fővárosokhoz képest? A Mercer megélhetési indexe alapján összegyűjtöttük, nemzetközi viszonylatban hol kerül a legtöbbe lakni 2022-ben, ha valaki külföldi munkavállalóként szeretne az adott városban elhelyezkedni.

A világ 10 legdrágább városa

A rangsor eleje valószínűleg keveseknek okoz meglepetést: Hong Kong és Svájc is köztudottan nagyon drága, az utóbbi négy várossal is szerepel a top 10-ben, ugyanis Zürichben a második, Genfben a harmadik, illetve Bázelben és Bernben a negyedik és ötödik legmagasabbak a megélhetési költségek a 227 városból álló globális összesítésben. Őket követi Tel Aviv, majd New York, ezen kívül a top 10-ben szerepel még Szingapúr, Tokió és Peking is.

Európai listavezetők

Ugyan a legdrágább 10 közé csak Svájc jutott be az európai országok közül, de azért bőven van még más olyan város a kontinensen, ahol közismerten nagyon sokba kerül élni: Koppenhága a listán a 11-ik helyet foglalja el, míg ehhez képest az európai pénzügyi központ London csupán a 15. A szomszédos Bécs a 21. helyen áll a ranglistán, Amsterdam a 25., Oslo a 27., Párizs pedig a 35. helyre került a statisztikában.

Milyen drága Budapest?

Budapest a teljes összesítésben a 180. a 227 városból, amivel bőven az alsó kétharmadhoz tartozik a magyar főváros. Ha a szomszédos országok fővárosaival vetjük össze a megélhetési költségeket, akkor az is kiderül, hogy összehasonlításban is olcsóbbak vagyunk a régión belül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közép-Európában a legdrágább kétségtelenül a már említett Bécs, utána a 60. helyet elfoglaló Prága következik, Pozsony a 105., majd Ljubljana következik a 145. helyen, Bukarest a 158. a listán, ezt követi a 159-ként Zágráb, de még Belgrád is megelőz minket a 175. helyen. Az összehasonlításból jól kiderül, hogy infláció és növekvő albérletárak ide vagy oda, még mindig Budapesten a legolcsóbb élni Közép-Európában. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a statisztika a nemzetközi munkavállalók szempontjából vizsgálja a megélhetési költségeket, ami a kapott fizetéshez képest az ő esetükben alacsonyabb lehet, mint a magyar munkavállalóknál. Érdemes lesz viszont figyelni ezt a listát jövőre is, amikor már az idei infláció is beleszámít a költségekbe, ugyanis könnyen lehet, hogy Budapest jó pár helyet fog előre lépni a rekordmagas drágulásnak köszönhetően.

Sereghajtók

A legolcsóbb fővárosok jelenleg Dusanbe Tadzsikisztánban (225.), Biskek Kirgizistánban (226.), az abszolút sereghajtó pedig Ankara Törökországban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?