Ezt nem hiszed el: milliárdokat érő műkincset talált a kukában egy autószerelő

Ezt nem hiszed el: milliárdokat érő műkincset talált a kukában egy autószerelő

MTI
2022. április 11. 18:04

Dollármilliókat érő elhagyott festményeket és más műalkotásokat talált egy amerikai autószerelő egy szemeteskonténerben, amelybe egy pajta tartalmát ürítették ki.

A szemétből kiguberált porlepte tárgyakról tavaly derült ki, hogy azok a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak, aki a waterbury-i csűrben raktározta műveit - értesült a Hearst Connecticut médiacsoport.

Hines ismert volt csomagolóművészként is, pályafutása során tucatnyi nagy New York-i középületet és egyéb objektumot, köztük a Washington téri Diadalívet bugyolált be szövettel, hasonlóan a világhírű Christóhoz és Jeanne-Claude-hoz, akik Európa-szerte csomagoltak be híres építményeket, köztük a párizsi Diadalívet. A connecticuti pajtában bebugyolálva talált festmények jó részén autóalkatrészek láthatók, ezért gondolta úgy egy fuvarozó, hogy autószerelő barátját, Jared Whipple-t érdekelhetik a képek, a szobrok és rajzok.

A több száz "lelet" értékét megismerve a szerelő úgy döntött, hogy a művek egy részét eladja, és egy New York-i galériával együttműködve kiállításokat rendez belőle a májusban kezdődő árusítás előtt. A festményeket darabonként 22 ezer dollárért, a rajzokat 4500-ért remélik eladni.

A "kincs" megtalálása óta a szerelő beleásta magát a New York becsomagolójként emlegetett művész munkásságába, amelybe valósággal beleszeretett, és felvette a kapcsolatot a családjával is, amely megengedte neki, hogy megtartsa a talált műveket. Whipple azt mondta, az a célja, hogy Hines bekerüljön a történelemkönyvekbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem