Old houses in Salfold, Hungary.

Visszahőköltek a vevők, akik használt ingatlanokra pályáztak: mitől ijedtek meg?

2021. július 1. 15:02

Júniusban alig több mint 12 ezer használt lakóingatlan cserélhetett gazdát. Bár ez meghaladja a 2021 májusi szintet, de - a bázishatás, azaz a tavalyi júniusi élénkülés - miatt ez éves viszonylatban 3,5 százalékos mérséklődést jelent. Naponta átlagosan több mint 10 ezer érdeklődés érkezett a használt eladó lakóingatlanokra, a kínálati oldalon pedig napi szinten 1100 új hirdetés jelent meg.

A használt lakáspiaci forgalom enyhe mérséklődése éves összevetésben két dolognak köszönhető: 2020 júniusában rengeteg karanténidőszakban elhalasztott adásvételre került sor, másrészt pedig 2021 júniusában másfélszeresére nőtt az új lakások és házak kínálata tavalyhoz képest. Emiatt pedig egyre többen döntöttek új építésű ingatlan vásárlása mellett.

Érdekes eredményt produkáltak a használt lakóingatlanok júniusban. Az ingatlan.com becslése szerint 12 046 használt lakás és ház cserélt gazdát a múlt hónapban. Ez egyfelől minimális, 2 százalékos javulást jelent az idén májusi szinthez képest. Ugyanakkor 3,5 százalékkal elmarad a tavaly júniusi szinttől.

Az, hogy éves szinten mérséklődött lett a használt lakáspiaci forgalom két dolognak köszönhető: 2020 júniusában rengeteg karanténidőszakban elhalasztott adásvételre került sor, másrészt pedig 2021 júniusában másfélszeresére nőtt az új lakások és házak kínálata éves összevetésben. Emiatt pedig júniusban egyre többen döntöttek új építésű ingatlan vásárlása mellett

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: fontos, hogy a júniusi 12 ezres használt lakás tranzakciószám már eléri a 2019-es év havi átlagát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A portál adatai alapján a tavaly júniusi megugrás miatt idén júniusban éves szinten a használt lakások iránt érdeklődők száma és az eladásra meghirdetett ingatlanok száma is csökkent, de így is naponta több mint 10 ezer érdeklődés érkezett használt lakásokra és házakra, a kínálati oldalon pedig idén júniusban napi átlagban több mint 1100 új hirdetés jelent meg. Balogh László szerint az idei évben összességében a használt lakások piacán akár több mint 140-150 ezer adásvételre is sor kerülhet, amennyiben egy esetleges újabb járványhullám nem okoz bizonytalanságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Áron alul szabadulhatott meg házától Bangó Margit

Hosszadalmas értékesítési tortúra után végre talált vevőt kispesti otthonára Bangó Margit. A Kossuth-díjas énekesnő ötszobás otthonát áron alul kínálta, helyette családja közelében vásárolt új ingatlant.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?