Old houses in Salfold, Hungary.

Visszahőköltek a vevők, akik használt ingatlanokra pályáztak: mitől ijedtek meg?

2021. július 1. 15:02

Júniusban alig több mint 12 ezer használt lakóingatlan cserélhetett gazdát. Bár ez meghaladja a 2021 májusi szintet, de - a bázishatás, azaz a tavalyi júniusi élénkülés - miatt ez éves viszonylatban 3,5 százalékos mérséklődést jelent. Naponta átlagosan több mint 10 ezer érdeklődés érkezett a használt eladó lakóingatlanokra, a kínálati oldalon pedig napi szinten 1100 új hirdetés jelent meg.

A használt lakáspiaci forgalom enyhe mérséklődése éves összevetésben két dolognak köszönhető: 2020 júniusában rengeteg karanténidőszakban elhalasztott adásvételre került sor, másrészt pedig 2021 júniusában másfélszeresére nőtt az új lakások és házak kínálata tavalyhoz képest. Emiatt pedig egyre többen döntöttek új építésű ingatlan vásárlása mellett.

Érdekes eredményt produkáltak a használt lakóingatlanok júniusban. Az ingatlan.com becslése szerint 12 046 használt lakás és ház cserélt gazdát a múlt hónapban. Ez egyfelől minimális, 2 százalékos javulást jelent az idén májusi szinthez képest. Ugyanakkor 3,5 százalékkal elmarad a tavaly júniusi szinttől.

Az, hogy éves szinten mérséklődött lett a használt lakáspiaci forgalom két dolognak köszönhető: 2020 júniusában rengeteg karanténidőszakban elhalasztott adásvételre került sor, másrészt pedig 2021 júniusában másfélszeresére nőtt az új lakások és házak kínálata éves összevetésben. Emiatt pedig júniusban egyre többen döntöttek új építésű ingatlan vásárlása mellett

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: fontos, hogy a júniusi 12 ezres használt lakás tranzakciószám már eléri a 2019-es év havi átlagát.

A portál adatai alapján a tavaly júniusi megugrás miatt idén júniusban éves szinten a használt lakások iránt érdeklődők száma és az eladásra meghirdetett ingatlanok száma is csökkent, de így is naponta több mint 10 ezer érdeklődés érkezett használt lakásokra és házakra, a kínálati oldalon pedig idén júniusban napi átlagban több mint 1100 új hirdetés jelent meg. Balogh László szerint az idei évben összességében a használt lakások piacán akár több mint 140-150 ezer adásvételre is sor kerülhet, amennyiben egy esetleges újabb járványhullám nem okoz bizonytalanságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Áron alul szabadulhatott meg házától Bangó Margit

Hosszadalmas értékesítési tortúra után végre talált vevőt kispesti otthonára Bangó Margit. A Kossuth-díjas énekesnő ötszobás otthonát áron alul kínálta, helyette családja közelében vásárolt új ingatlant.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16