Lakásfelújítási támogatás: kiderült, mire költik a magyarok az ingyenmilliókat

Lakásfelújítási támogatás: kiderült, mire költik a magyarok az ingyenmilliókat

2021. február 18. 17:33

A január 1-jétől elérhető otthonfelújítási támogatással élők otthonai várhatóan komfortosabbak és olcsóbban fenntarthatóak lesznek. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a legnépszerűbb felújítási célok a belső terek és a fürdőszoba felújítása, ugyanakkor előkelő helyen áll a nyílászáró csere, a fűtésrendszer korszerűsítése, illetve az ingatlan szigetelése is. A felújításoknak köszönhetően jelentős számú ingatlan értéke nőhet meg a következő években, ezért a kapcsolódó lakásbiztosításokat is érdemes átnézni az alulbiztosítottság elkerülése érdekében.

Megmozgatja az országot a legújabb állami segítség, a legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető, akár 3 millió forintot elérő otthonfelújítási támogatás. A lehetőség egyértelmű igénnyel találkozik: a lakosság jelentős része tervezte, hogy a következő két évben felújítást végez az otthonában, így nem véletlen, hogy az igénybevételre jogosultak közel kétharmada biztosan vagy valószínűleg igénybe veszi majd a támogatást - derül ki a januárban végzett reprezentatív kutatásból.

A legnagyobb érdeklődés a 40-49 éves korosztályban mutatkozik.

A válaszokból kiderült, hogy a támogatás igénybevételét tervezők közül százból nyolcvanan önálló családi házban vagy házrészben élnek, illetve érdekesség, hogy a 1970-1989 között épült lakások tulajdonosai tervezik a legnagyobb arányban igénybe venni a lehetőséget. Az érdeklődés a falvakat és a városokat egyenlő arányban érinti, és a budapestiek is nagy számban terveznek felújításokat.

Az életminőség javulásán túl a család vagyona is gyarapszik

A tervezett felújítások újabbá, modernebbé varázsolják majd az élettereket, amelyek ettől korszerűbbé, energiatakarékosabbá válnak. A megkérdezettek válaszai alapján a tervezett felújítási munkák rangsorában az első öt helyen szereplő célok a belső terek megújítása, a nyílászárók, a fürdőszoba, a fűtési rendszer felújítása, illetve cseréje, valamint az épület szigetelése. A tervek megvalósulásával tehát nemcsak szebbé, de alacsonyabb költséggel fenntarthatóvá is válhatnak majd a felújított otthonok.

A lakásfelújítási támogatás maximális kihasználásával egy kisebb családi ház esetében akár komplett tetőcsere vagy teljeskörű fűtéskorszerűsítés, esetleg mindenre kiterjedő esztétikai megújulás vagy nyílászáró-csere, míg kisebb lakásokban teljes felújítás is kivitelezhető. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzése ráadásul azok számára is reális döntés lehet, akik a felújítás után tovább értékesítésben gondolkoznak. A munkálatokkal járó plusz feladatokat és kockázatokat ugyanis nem mindenki vállalja fel szívesen, így az ingatlan eladás előtti korszerűsítésével a jelenlegi tulajdonos jogosan bízhat az átlagosnál gyorsabb és magasabb áron történő értékesítésben

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Honnan lesz erre pénz?

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy akkor sem kell lemondani a pillanatnyi anyagi lehetőségeket meghaladó, merészebb tervek megvalósításáról, ha a tulajdonosok nem rendelkeznek megfelelő önerővel a felújításhoz. A finanszírozás lépéseit azonban minden esetben érdemes alaposan megtervezni, mert számos lehetőség áll rendelkezésre.

"Az év elejétől elérhető otthonfelújítási program elemeivel újabb korszerűsítésre fordítható finanszírozási forma érhető el az OTP Banknál, amelyhez állami támogatás is kapcsolódik. Érdemes az érdeklődőknek előzetesen a bankfiókjainkban elérhető számos lehetőségről tájékozódni, amelyekkel akár több millió forinttal is többet fordíthatnak lakásfelújítási álmaik valóra váltására" - mondja Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője. "A támogatás megelőlegezéséhez önerőre is szükség van, ezért az OTP Bank fontosnak tartotta, hogy a lehető leghamarabb, már február elsejétől megtalálható legyen kínálatában a kedvező feltételekkel igényelhető Otthonfelújítási Hitel" - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakásbiztosítást is érdemes átnézni

A tudatosság és a számunkra aktuálisan legmegfelelőbb lakásbiztosítási fedezetek kiválasztása a legfontosabb - hangsúlyozza Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője: "Sokan nem gondolnak rá, hogy egy felújítás után nőhet az ingatlan értéke, ezért mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy lakásbiztosításunk védelme megfelelő-e, nehogy alulbiztosítottá váljon az ingatlan. Akár már egy új konyhabútor beépítése miatt is szükségessé válhat a lakásbiztosítás aktualizálása, nagyobb korszerűsítési munkálatok, például nyílászáró-csere vagy napelem beépítés esetén pedig elengedhetetlen.

Így elkerülhető, hogy egy káresemény alkalmával szembesüljünk azzal, hogy otthonunk védelme alacsonyabb a kelleténél" - hívja fel a figyelmet erre a fontos szempontra a főosztályvezető. "Kifizetődő lehet, ha a lakásbiztosításunk nyújtotta lehetőségeket is alaposan megismerjük, hiszen ma már elérhetőek olyan kiegészítő biztosítások, melyek kifejezetten a felújítás vagy bővítés idején előforduló károk esetén nyújtanak szolgáltatást" - tette hozzá Gönczi Erika.

A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy a támogatásra pályázók csaknem harmada biztosan tervezi, hogy a felújítás után az értéknövekedéshez igazítja, átdolgoztatja a lakásbiztosítását, a megkérdezettek 50%-a pedig majd a felújítás után dönt erről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55