-1 °C Budapest

Nyomorgó nyugdíjasok vették át a lomis maffia helyét a fővárosban

2018. május 26. 07:02

Aligha lehet igazi kincsekre bukkanni az utcákra kirakott kacatok között, és noha hallani olyan szorikat, hogy valaki több százezer forintot, esetleg jelentős mennyiségű aranyat talált lomtalanításkor, ez leginkább mendemondának tűnik. Akikkel mi beszéltünk, még soha nem találtak semmi értékeset. Ha néhány ezer forintot keresnek naponta a talált holmik értékesítésével, már örülnek.

Alig egy nappal az FKF hivatalos tájékoztató levelében feltüntetett időpont előtt már lomisok járják a környező utcákat a 22. kerületben, ahol május 22-e és 31-e közt zajlik az éves ingyenes lomtalanítás.

Jó napot! Van valami kidobandó holmi? Bútor, mosógép, tévé, akármi?

 - kérdezi egy idősebb férfi. "Honnan tudják, melyik nap melyik utcában lesz a lomtalanítás?" - kérdezem, de erre már nem válaszol, megy tovább. Pár órával később egy furgon lassít le mellettünk, a letekert ablakon keresztül szólít meg a sofőr. Ő is azt kérdezi, van-e nagyobb háztartási gép vagy bútor, és biztosít, cipekedni is segít.

A kijelölt napon pedig már kora reggel megjelennek a kupacok az út szélén, noha elvileg csak este 6 után lehetne kipakolni a lomot. Délutánra egymást érik a szeméthalmok: papírhulladék, autógumi, festékes vödrök, cipők, szőnyegek, társasok, videókazetták. Elképesztő a kavalkád. Rengeteg olyan holmit látni, amit elvileg ki sem szabadna tenni. Ilyen például a gumiabroncs is. A szemétkupacok mellett, egymástól 20-30 méterre széken vagy az út mentén üldögélő lomisok őrzik a holmit.

Dehogy lehet aranyat találni! Ilyen hülyeséget!

 - mondja egy középkorú férfi. Kiderül, reggel óta itt van, de nem egyedül jött, az ismerőse egy másik utcában van, egy másik halom lom mellett. Azt is elárulja, ő nem ebből él, kőművesként dolgozik egy közeli településen. Azt mondja, semmi értékesre nem bukkant, és nem is hiszi, hogy kincseket rejtenének a kacatok.

Csak átnézik ezeket a dolgokat, mielőtt kidobnák! Én még soha senkivel sem találkoztam, aki tényleg talált volna valamit. Ez itt szemét, nincs semmi értékes

 - mondja. Tőle pár méterrel odébb két utca kereszteződésénél áll egy fiatal srác. Csak pár órája, kora délután érkeztek egy furgonnal.

Nem egyedül vagyok, látja, ott, ő a sógorom

- mondja, miközben egy tőlünk úgy 5-10 méterre arrébb fekvő szemétkupac és a körülötte lévő emberek felé mutat. Arra a kérdésre, honnan tudják pontosan melyik nap melyik utcába kell menni, azt mondja, az internetről.

Pedig az FKF honlapján csak a kerületeket tüntetik fel, a lakókat a lomtalanítás előtt néhány héttel levélben értesítik a pontos dátumról.

Ugyanis a nagyobb kerületekben több körzet is van, vagyis az, hogy például a IV. kerületben június 5-e és 19-e közt lesz a lomtalanítás, nem azt jelenti, hogy 14 napon keresztül lépni sem lehet majd a lomoktól. A lakókat hivatalos levélben értesítik, hogy az adott utcában mikor kerül sor a lomtalanításra.

A közösségi oldalakról azért meg lehet tudni a pontos dátumokat

 - mondja a fiatal srác, aki egyébként nem lomizásból él.

Segédmunkás vagyok, holnap megyek is dolgozni

 - mondja. Arra a kérdésre, találtak-e már bármi értékeset, megrázza a fejét. Vasra és fémre utaznak, abból néhány ezer forint naponta összejöhet, tudjuk meg tőle. Egy közeli házból közben elkezdik kipakolni a kacatokat, a fiatal fiú már nem is figyel ránk, azt nézi, mit hoznak. Gyorsan elköszönünk és tovább is állunk. Néhány utcával odébb egy idősebb nő épp egy szőnyeget vizslat, majd feltekeri.

Csak pár órája jöttünk ki, saját magunknak viszünk holmit. Attól, hogy valaki valamit kidob, mert már nem kell neki, az még jó lehet másnak

 - mondja.

70 ezer a nyugdíjam, ebből 20 ezer forint csak a havi gyógyszerköltségem. Ruhára már nem telik, úgyhogy itt nézek szét, találni jó dolgokat, azokat hazaviszem a gyerekeknek. Jobban járok így, mintha turkálóban vásárolnék. Nézze ezt a szőnyeget, otthon kipucolom, tökéletes lesz a nappaliba

 - mondja. Úgy 50 méterre tőle az árnyékba húzódva üldögél egy idősebb férfi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mióta nyugdíjas vagyok, azóta lomizom

 - mondja, és hozzátezsi, jó keresetkiegészítésnek. "Reggel 9 körül jöttem, hogy legyen jó helyem" - jegyzi meg. Arra a kérdésre, mégis mi alapján lehet eldönteni egy helyről hogy jó-e vagy sem, azt mondja nevetve, igazából sehogyan, ez szerencse kérdése. De itt le tudott parkolni és van árnyék is. Arra a kérdésre, nagyjából mennyi pénzt keresett ma, azt mondja, nagyjából egy ezrest.

Ki lehet azért fogni, van, hogy 6-8 ezer forint is összejön

- mondja, majd megjegyzi, most még a benzinköltséget sem fedezi, amit talált, de azért reménykedik. Igaz, ez nem a legjobb városrész, azt mondja, a 2. és a 12. kerületben igazán jó dolgokat lehet találni.

De legalább próbálkozom, muszáj, így legalább teszek valamit azért, hogy legyen egy kis pénzem. Ez az ezer forint is számít

- mondja, majd felveszi a kesztyűjét és udvariasan elköszön, ugyanis a szemközti házból talicskával hordják ki a kidobásra szánt holmit, és elindul.

Akikkel idén beszéltünk, mind azt mondták, nem volt gond a helyfoglalással: a leggyorsabbé a hely. Aki rossz helyet választ, az pórul járt, de nem megy oda más kupacához. Azt, hogy akár hátulról készítsünk róluk egy fotót, egyikük sem engedte. Sokan voltak, akik szóba sem álltak velünk.

Akikkel mi beszéltünk, azok túl sok pénzt biztos nem kerestek: a különböző cégek általában a vegyes adagolható vashulladék kilójáért 50 forint körüli összeget adnak, a háztartási alumínium kilója is ilyen árban mozog. A rézzel ennél többet lehet keresni, találtunk olyan céget, ahol a rézhuzal kilójáért 1400 forintot adnak, a háztartási vegyes rézhulladék kilójáért pedig nagyjából 1000-1300 forint körüli  összeget fizetnek.

Láttuk, hogy sokan a papírhulladékot gyömöszölik a kocsiba. Sok pénzt ettől sem remélhetnek a lomisok: a hullámkarton papír kilójáért 5-7, a vegyes papír hulladék kilójáért 3-5 forintot remélhetnek. A kupacok közt rengeteg leselejtezett háztartási gépet láttunk: porszívók, hűtőgép, mosógép, akadt régi televízió is. Ezt is pénzzé lehet tenni: rossz monitort 100-300 forint körül, a nagyobb háztartási gépek kilójáért 20-25, a kisebbekért 10-12 forintot lehet kapni. Jól lehet keresni, ha valaki talál néhány leselejtezett számítógépet, abból is összejöhet néhány ezer forint:  van, ahol az arany RAM-ért 5500, az ezüst RAM-ért pedig 2000 forintot fizetnek, de a processzorokkal is lehet keresni 2000-2500 forintot.

A börtönt kockáztatja, aki a lomok között keres kincset

A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezeket eltávolítja, az az értéktől függően szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

Ha a lopás miatt az FKF-et ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen - vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve - követik el, a tettes akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az 50 ezer forint alatti érték szabálysértésnek számít. Vagyis ha a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Köztisztasági Szolgálatának közterület-felügyelői tetten érik a lomisokat (és azokat is, akik a megszabott idő előtt kipakolják a lomokat) intézkedhetnek, és a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény rendelkezései értelmében 5000 forinttól 50000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki. A szabálysértési eljárás során akár 150000 forintig terjedő szabálysértési bírság is megállapítható.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?