36 °C Budapest
Itt a fűtési szezon: mutatjuk, mit kell még mindenképp elintézned

Itt a fűtési szezon: mutatjuk, mit kell még mindenképp elintézned

2016. október 2. 10:06

Mindenképpen a fűtési szezon kezdete előtt érdemes átnézetni szakemberrel a gázkazánt. Ez általában 8-15 ezer forint között van.

 A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat - hívta fel a figyelmet az InfoRádió megkeresésére a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője, Veresegyházi Béla.

A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják.

"Ennek köszönhetően jobban fog működni a kazán, jobb lesz a hatásfoka. Ha nem tartatjuk karban a készülékünket, akár 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet" - indokolta a szakember.

A karbantartás másik fontos aspektusa pedig az életvédelmi szempont: ha nyílt égésterű kazánunk van - a lakótérben, a fürdőszobában -, akkor egy karbantartatlan készülékből sokkal könnyebben visszaáramolhat a szén-monoxid, ami halálos balesetekhez vezethet

- figyelmeztetett Veresegyházi Béla.

Fontos kiemelni, hogy egy jól karbantartott kazánnál nem kell alkatrészt cserélni, főleg az első 5-6 évben. Az általános karbantartás pedig 8-10-15 ezer forintba kerül attól függően, hogy mennyi a kiszállási díj. "Ezt az összeget pedig biztos, hogy visszanyerjük azzal, hogy javul a kazán hatásfoka" - tette hozzá a szakember.

A modern kazánokban már annyira futurisztikus a technológia, annyi elektronika van benne, hogy egy laikus nem tud hozzányúlni. Szakember keresésekor pedig érdemes rákeresni a hivatalos márkaszervizekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokan abba a hibába esnek, hogy akkor hívják ki a szakembert, amikor jön a hideg, elindítják a kazánt, és érzékelik, hogy valami hiba van. Mint ahogy a fűtés is idényjellegű, a fűtésszerelők munkája is idényjellegű. Ilyenkor ősszel hirtelen mindenkinek iszonyú sok munkája lesz, ezért csak egy-két-három hetes határidőkre tudják vállalni a hibaelhárítást is, nemhogy a karbantartás

 - fogalmazott Veresegyházi Béla.

Ezért érdemes a kazánunk karbantartását inkább a fűtési idény végén - tavasszal vagy nyáron - elvégeztetni, így már felkészülten tudunk nekivágni a fűtési idénynek és az ősznek.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?