35 °C Budapest
Itt a fűtési szezon: mutatjuk, mit kell még mindenképp elintézned

Itt a fűtési szezon: mutatjuk, mit kell még mindenképp elintézned

2016. október 2. 10:06

Mindenképpen a fűtési szezon kezdete előtt érdemes átnézetni szakemberrel a gázkazánt. Ez általában 8-15 ezer forint között van.

 A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat - hívta fel a figyelmet az InfoRádió megkeresésére a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője, Veresegyházi Béla.

A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják.

"Ennek köszönhetően jobban fog működni a kazán, jobb lesz a hatásfoka. Ha nem tartatjuk karban a készülékünket, akár 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet" - indokolta a szakember.

A karbantartás másik fontos aspektusa pedig az életvédelmi szempont: ha nyílt égésterű kazánunk van - a lakótérben, a fürdőszobában -, akkor egy karbantartatlan készülékből sokkal könnyebben visszaáramolhat a szén-monoxid, ami halálos balesetekhez vezethet

- figyelmeztetett Veresegyházi Béla.

Fontos kiemelni, hogy egy jól karbantartott kazánnál nem kell alkatrészt cserélni, főleg az első 5-6 évben. Az általános karbantartás pedig 8-10-15 ezer forintba kerül attól függően, hogy mennyi a kiszállási díj. "Ezt az összeget pedig biztos, hogy visszanyerjük azzal, hogy javul a kazán hatásfoka" - tette hozzá a szakember.

A modern kazánokban már annyira futurisztikus a technológia, annyi elektronika van benne, hogy egy laikus nem tud hozzányúlni. Szakember keresésekor pedig érdemes rákeresni a hivatalos márkaszervizekre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokan abba a hibába esnek, hogy akkor hívják ki a szakembert, amikor jön a hideg, elindítják a kazánt, és érzékelik, hogy valami hiba van. Mint ahogy a fűtés is idényjellegű, a fűtésszerelők munkája is idényjellegű. Ilyenkor ősszel hirtelen mindenkinek iszonyú sok munkája lesz, ezért csak egy-két-három hetes határidőkre tudják vállalni a hibaelhárítást is, nemhogy a karbantartás

 - fogalmazott Veresegyházi Béla.

Ezért érdemes a kazánunk karbantartását inkább a fűtési idény végén - tavasszal vagy nyáron - elvégeztetni, így már felkészülten tudunk nekivágni a fűtési idénynek és az ősznek.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?