20 °C Budapest

Nő az optimizmus az ingatlanpiacon: mi lesz ebből?

Pénzcentrum
2008. február 13. 08:41

Elsősorban a lakáspiac szereplőinek növekvő optimizmusa miatt mozdult el felfelé a fővárosi ingatlanpiaci index, melyet az AL Holding Zrt. és az Ingatlan és Befektetés szaklap támogatásával közöl negyedévente a GKI Gazdaságkutató Zrt. Mindezzel együtt a lakosság csak igen korlátozott mértékben tervez lakásvásárlást a következő időszakban. A különböző ingatlanpiaci szegmenseken belül a raktárpiacra vonatkozó várakozások csökkentek számottevően, a többi szektorban nem történt lényeges változás az előző negyedévhez képest.

Idén januárban a fővárosi ingatlanpiaci index -14,8 pontra kúszott fel a +/- 100-as skálán a tavaly októberben mért -16,7-hez képest. A kismértékű emelkedés elsősorban a lakáspiaci index hirtelen, közel 20 pontos emelkedésének köszönhető (-45-ről -25-re a +/- 100-as skálán).

Pozitív hangulat a lakáspiacon

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a lakáspiac szereplőinek hirtelen "pálfordulása" részben annak is lehet az eredménye, hogy idéntől sokkal részletesebb piacértékelést kérnek a válaszadóktól, mint korábban, ez pedig általánosságban is egy pozitívabb helyzetértékeléshez vezet. A mostani emelkedéstől függetlenül továbbra is a lakáspiacon van a legnagyobb túlkínálat. Budapesten a felmérés időpontjában csak a budai családi házaknál tapasztaltak némi túlkeresletet.

Az AL Holding Zrt. képviseletében Hunyady Attila, az igazgatóság elnöke saját felmérésükre hivatkozta elmondta, a fővárosi újlakás-piac iránti kereslet 2007. második félévében csappant meg érezhetően. Kutatásaik szerint tavaly összességében 11,8%-kal kevesebb új lakást adtak el a fejlesztők, mint 2006-ban, miközben az eladásra kínált (9.249 db) és a készleten lévő (1.500 db. körül) lakások száma nem változott számottevően. Budapesten az újlakás-kínálat közel 60%-a továbbra is hat kerületre koncentrálódik (III., VIII., IX., XI., XIII., XIV.). Tavaly a fejlesztők az infláció mértéke feletti áremelésre kényszerültek - tette hozzá Hunyady -, ugyanis a növekvő építőanyagárakat és élőmunka költségeket már nem lehetett a profit rovására beépíteni az árakban. Az AL Holding felmérése szerint az áremelés meghaladta a 9%, és idén újra infláció feletti áremelésre kell számítani. Mindezzel együtt az AL Holding új vezetője örvendetesnek tartja, hogy a kiadott építési engedélyek száma tavaly növekedésnek indult, ami jól jelzi, hogy a beruházók élénkülő keresletre számítanak páréven belül.

A lakáspiac keresleti oldalának rendkívüli pesszimizmusáról árulkodik a GKI Zrt. lakossági felmérése. Mindössze 27 ezer család akar biztosan lakást építeni vagy vásárolni, és csak 71 háztartás tervez biztosan lakásfelújítást vagy bővítést. Ez a GKI Zrt. ingatlanpiaci felméréseinek nyolcéves történetében negatív rekord.

Lehetőségek a bérlakáspiacban

Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal korábbi elnöke szerint a lakáseladás utáni személyi jövedelemadóra vonatkozó új szabályozás tovább fogja szűkíteni a piacot, például az eddig igen kedvelt újszerű lakások piaca teljesen eltűnik. A Lakásvásár Médiacsoport elnöke azt is kiemelte, hogy a bérlakásépítés még kormányzati terv formájában sem létezik jelenleg Magyarországon, pedig ez egy kitörési pont lehetne nem csak beruházási, de szociális szempontból is. Borsi László számos olyan megoldási lehetőséget említett, mely minimális állami ráfordítással biztosítaná a minőségi lakáshoz jutás feltételeit a rászorulók részére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Raktár, iroda, üzlethelyiség

Míg a lakáspiacon a beruházók egyre optimistábban látják jövőjüket egy igen alacsony bázisról indulva, addig az elmúlt évek egyik sikerpiacán, a raktárpiacon egyre erősödik a túlkínálat. A raktárpiaci index múlt év októberéhez képest több, mint 20 pontot esett vissza, ennek megfelelően a fejlesztések dinamikájának csökkenésére lehet számítani. Túlkínálatot elsősorban Budapesten és Nyugat-Magyarországon érzékelnek a piaci szereplők.

Az irodapiacon ugyan csökkentek valamelyest a kihasználtsági mutatók a tavalyi rekord átadások eredményeképp, ezzel együtt a piac szereplőinek várakozásai csak elhanyagolható mértékben csökkentek az előző negyedévhez képest.
Az üzlethelyiségek piacán folytatódott a területi és üzemeltetői koncentráció. Az üzlethálózatok számának szűkülése a nagy eladóterű üzletek további terjeszkedése mellet ment végbe.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm