21 °C Budapest
A high school student proof reading her exam answers before the time limit is up.

Súlyos dolog derült ki a hazai nyelvvizsgákról: ezzel kevés magyar diák számolt továbbtanulásnál

2023. november 27. 10:03

Tavaly ősszel robbant a hír, hogy az új felsőoktatási törvénymódosítás szerint már nem kell központi nyelvvizsgát szerezni a diploma átvételéhez. Az Oktatási Hivatal statisztikáiban már most egyértlmű csökkenés látható a nyelvvizsgát szerzettek arányában, de Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta, hogy a módosítás hosszabb távon még jó hatással is lehet a tanulók nyelvtudására, mivel az egyetemek többsége értékes pluszpontként számtja be a nyelvvizsgákat a felvételi eljárásban. Azonban az tény, hogy a nyelvvizsga központok nagy bajban vannak, valahol már a rolót is lehúzták. 

A 2022.évi 209. magyar közlönyben jelent meg, hogy a felsőoktatási törvény módosítása alapján a diplomák kiadásának nem lesz „központi” feltétele a legalább egy (és legalább B2-es) nyelvvizsga megszerzése. Ez persze csak egy része a módosításnak, emellett arról is döntöttek, hogy a középiskola utáni felvételi eljárás feltétéleinek meghatározása az egyetemek dolga.

Tehát minden felsőoktatási intézmény maga döntheti el, hogy milyen szempontokat vár el a diákoktól, akik oda szeretnének járni. Így valójában az az állítás, hogy nem kell nyelvvizsga csak egy részben igaz, ugyanis az intézmények dönthetnek úgy, hogy náluk a nyelvvizsga megléte sok plusz pontot ér, így motiválttá válnak a tanulók annak megszerzésére. Illetve a módosított felsőoktatási törvény alapján az intézményeknek gondoskodnia kell a szaknyelvi oktatásról, és a tantervben meghatározhat nyelvvizsgáról vagy nyelvi mérésről.

Azonban az tényszerű, hogy egy év alatt nagyságrendekkel csökkent a központi nyelvvizsgát szerzők aránya. Az Oktatási Hivatal által közölt statisztikák alapján ez egyértelműen leszűrhető, ahogy ezt a következő ábra is mutatja.

Az fenti diagramról látszik, hogy bár még a nem ért véget a 2023 második féléve, de gyanítható, hogy már nem fogja hozni az egy évvel ezelőtti számokat, sőt rendkívül jelentős csökkenésre lehet számítani. A nyelvek szerinti bontásban nem meglepő módon az angol az egyértelmű vezető, közel 12 ezer ember választotta ezt a nyelvet, németet pedig nagyjából 2200 ember. 

A törvény módosításának a diákok nyelvtusására és a nyelviskolákra gyakorolt hatásáról kérdeztük Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesültet elnökét. A médiában tavaly ősszel elsősorban az került kiemelésre, hogy hazánkban nem szükséges a nyelvvizsga megszerzése az alapfokú diplomához, amelyből sokan nagyon téves következtetéseket vontak le. Az elnök rögtön ennek a félreértésnek a tisztázásával indította a beszélgetést, és kifejtette, hogy ennek a módosításnak, a már említett mentességen felül a másik oldala az, hogy az amúgy hibás felvételi pontrendszert le fogja váltani egy, az egyetemek által meghatározott követelményrendszer és pontozási struktúra. De azt is hozzátette, hogy persze ez az intézkedés a nyelvvizsga központoknak nem túl kedvező, sőt az elmúlt évben több bezárásra is sor került.

Az egyik oldala, hogy a nyelviskolákra, a felnőttoktatásra és az iskolarendszeren kívül zajló oktatásra milyen hatása van ennek. Ez valóban egy problémás és erősen negatív hatás, hiszen nagy számban voltak azok a végzős egyetemisták, akik nem rendelkeztek nyelvvizsgával. Ők egy nem csekély része voltak a nyelvtanulói, a nyelviskolai tanulói populációnak. Ez nyilván alapvetően nagyobb részt eltűnik a piacról. [...] a nyelvvizsgaközpontok egy része túl fogja élni, néhányat bezárnak. Volt, amit már bezártak közülük, ugye megszűnt a Corvinusnak a nyelvvizsga központja is

- magyarázta az elnök. Majd azt is részletesen kifejtette, hogy alapvetően ő úgy gondolja, hogy ennek inkább pozitív hatásai lehetnek a diákok nyelvtudására. Ugyanis azt lehet látni, hogy az egyetemek fontos követelményként vagy legalábbis ajánlott tőkeként határozzák meg a nyelvvizsga meglétét, már a felvételi időszakban is, tehát a bementi szakaszban.

Elkezdték ezeket a teljesen bugyuta, értelmetlen részleteket kiegyengetni [az egyetemek], és nagyon határozottan elkezdték súlyozni a pontszámokban, a pontokban a nyelvtudást. Tehát azt látjuk, hogy az egyetemek elkezdték átszedni kimeneti követelmény helyett a bemeneti oldalra. Idézőjelben követelményként, tehát nem kötelező előírásként, de egy nagyon erős motivációt adva a felvételiző hallgató populációnak arra, hogy legalább valami nyelvtudással vágjon bele a felsőfokú tanulmányokba. Ezt az is nagyon jól mutatja, hogy korábban kizárólag a komplex, tehát a teljes B2-es középfokú nyelvvizsgáért lehetett pontot kapni, vagy fölsőfokúért. Ehhez képest az egyetemek elkezdték azt, hogy már egy fél vizsgáért [csak írásbeli vagy csak szóbeli van meg], tehát már egy részvizsgáért is adnak pontszámot. Sőt megjelent az, hogy az alapfokú nyelvvizsgáért vagy már egy fél alapfokú nyelvvizsgáért is adnak pontot. Ezért hosszútávon ennek pozitív hatása lehet a diákok, hallgatók nyelvtudására. 

Valamint hangsúlyozta, hogy a korábbi felvételi rendszer nyelvi követelményei elég sokszor ellentmondást tartalmaztak. Ennek bizonyítására említette, hogy

az emelt szintű nyelvi érettségire 50 pontot adtak, ha elért a tanuló egy bizonyos százalékot, míg egy felsőfokú C1-es, tehát jóval magasabb szintű, jóval magasabb tudást igénylő nyelvvizsgára 40 pontot adtak, és a B2-es nyelvvizsgáért meg 28 pontot. Na most ennek a világon semmi értelme nincsen, és még lehet sorolni az ellentmondásokat. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tehát az egyértelmű, hogy változtatásra volt szükség, és alapvetően az sem egy rossz koncepció, hogy az egyetemek hatáskörébe tartozzon ez a döntés, de az tény, hogy a nyelviskolák nem feltétlen jártak jól. Illetve ez a döntés nem tudja megoldani azt az alapvető problémát, hogy még mindig sokan nem beszélnek idegen nyelvet, és ez leginkább az alacsonyabb társadalmi rétegeket érinti. A Nyelvtudás Egyesület elnöke így nyilatkozott:

tehát a nyelvvizsga, a nyelvtudás és a nyelv és az csak egy jól látható pont, egy jól érzékelhető terület, amin szembeötlik ez a nagyon súlyos probléma, az, hogy az oktatási rendszerünk az nemhogy csökkentené a társadalmi egyenlőtlenséget, hanem masszívan növeli. [...] Az Oktatási Hivatal csinált egy kutatást 2018-ban, akkor nagyon világosan kirajzolódott az, hogy milyen élesen különülnek el azok az iskolák, ahol magas színvonalú az oktatás és magas színvonalú a tanulók teljesítménye, és azok, amelyek nem. Ezek jelentős részben társadalmi különbségeket mutattak, hogy milyen szociális háttérrel jönnek be a tanulók az oktatásba

- mondta Rozgonyi Zoltán. A törvénymódosítás háttere igen sokrétű, a szakértő elmondta, hogy az elmúlt évek, nyelvvizsgák nélküli bentragadt diplomák átadása nyilván gazdasági szempontból volt releváns. De arra is kitér, hogy ez a módosítás egy bizonyíték arra, hogy a kormány nem kíván foglalkozni azzal, hogy meglehetősen nagy probléma az, hogy sokan nem beszélnek a magyaron kívül más nyelvet, így fogalmazott:

tehát egy ilyen követelmény leszállítás valójában azt is mutatja, hogy az oktatási rendszerünk mire képes. Ennek is a beismerése. [...] Ha úgy tetszik, az állam vagy az oktatási kormányzat föltartotta a kezét, hogy ő elengedi ezt a problémát. Érdemes visszaemlékezni, hogy két évvel ezelőttig még azt gondoltuk, hogy kötelező lesz a felvételihez a nyelvvizsga. Még 2015-ben volt a felsőoktatási törvénynek az a módosítása, amiben kötelezően írták elő a 2020-as felvételtől kezdve, majd két hónappal az életbe lépés előtt mondták ezt vissza

- magyarázta Rozgonyi Zoltán és hozzátette, hogy akkor nyilván a COVID indokolta, hogy ezt megtegyék, de valójában azóta ez nem volt indokolt. Végül a beszélgetés zárókérdésénél kitértünk arra, hogy milyen munkaerőpiaci nehézséget jelenthet a fiataloknak az idegen nyelvtudás hiánya, illetve a nyelvvizsga meglétének hiánya. Erre elmondta, hogy

a szakmák igen jelentős részében ez problémát jelent, de ezzel eddig se tudott mit kezdeni, se a felsőoktatás, se a közoktatásnak, ebben a tekintetben nem lesz változás. Én nem gondolom azt, hogy alapvetően jelentősen fog csökkenni ettől a munkaerőpiaci esélyük, mert így sokan dolgoznak úgy, hogy csak részben beszélnek egy nyelvet, de idővel a munka során beletanulnak

- mondta a szakértő. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem