6 °C Budapest
A high school student is having a hard time while focusing on a test during class.

Gyökeres változás ennél a hazai nyelvvizsgánál: erre készüljön, aki le akarja tenni

2022. szeptember 26. 09:32

Az Euroexam-vizsgákon több idő lesz az olvasott szöveg értését és az íráskészséget tesztelő feladatok megoldására, a vizsgán a korábbinál kevesebb műfaj kerülhet elő, és bevezetik a „checklist-alapú” értékelést.

Három ponton is változnak az Euroexam írásbeli nyelvvizsgái – írta oldalán a nyelvvizsgaközpont. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy ezentúl tíz perccel több időt adnak a vizsgázóknak a „Reading”, vagyis az olvasásértést tesztelő részben. Az Euroexam szerint a stressz ugyanis a felkészült nyelvtanulók teljesítményét is befolyásolja, így különösen számít az időfaktor.

Az íráskészséget tesztelő feladatoknál is van változás.

B2 szinttől az íráskészség többről kell szóljon, mint egy rövid baráti levél megírása. A sikeres vizsgához többféle műfajjal és hétköznapi témával is meg kell tudni birkózni. Az Euroexam vizsgák eddig is rugalmasan kínáltak erre lehetőséget. A rövid, gyakorlatias, hétköznapi ügyben írt levél mellett 3 műfaj közül lehet második feladatként választani. Vizsgáról vizsgára változott azonban, hogy a műfajok szélesebb választékából épp mely három szerepel a kínálatban

– írták, kiemelve, hogy szeptembertől a B2-es és a C1-es szinten is háromra szűkítették a műfajválasztékot. Ezentúl online komment, esszé és műkritika közül lehet majd szabadon választani. A szövegek megírására is több idő jut majd, ez a vizsgarész is tíz perccel hosszabb lesz.

Kitértek arra is, hogy a diákok és a felkészítő tanárok számára az egyik legnehezebb feladat megítélni, hogy a szöveg elég jó-e a sikeres vizsgához. Ezért többéves fejlesztőmunka után bevezetik az Euroexam-vizsgák „checklist-alapú” értékelését, ennek első lépéseként közzétették az íráskészséget mérő rész ellenőrzőlistáját, amellyel felkészülés közben is ki lehet deríteni, hány pontot ér az adott szöveg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?