27 °C Budapest
Female teacher is marking exam papers in classroom

Nem sikerült megegyezni a tanárok béréről: polgári engedetlenséggel indult a tanév

2022. szeptember 1. 10:15

Miután nem sikerült megegyezésre jutnia a kormánynak és a pedagógus szakszervezeteknek a tanárok béréről, szeptember elsején polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a budapesti Vörösmarty Gimnázium és a és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai – írta meg a Népszava.

Nem vették fel a munkát szeptember 1-én a Vörösmarty Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai, miután a pedagógus szakszervezeteknek és a kormánynak továbbra se sikerült megegyezni a béremelésről.

A Széchenyi tanárai már korábban bejelentették, hogy munkabeszüntetésre készülnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete információi szerint ennek az lett az eredménye, hogy a tankerülettől recessziókkal fenyegették meg őket.

Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget

– mondta el Czédly Mariann, az iskola egyik tanára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden egy szakszervezetnek írt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz, ami szerinte csak a diákokat ösztönzi arra, hogy a későbbiekben jogsértést kövessenek el.

A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től, hétfőtől tervez szervezett polgári engedetlenséget. Törley Katalin, a mozgalom képviselője szerint többek között a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a miskolci Herman Ottó Gimnázium több tanára is arra készül, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz. Ezen felül pedig a szakszervezetek a jogi korlátok ellenére is országos sztrájkot hírdetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem