2020. november 25. szerda Katalin

Szomorú valóság: 10-ből 4 nyugdíjas magyar nő él ma így


Magyarországon a nők 44 százaléka él egyedül, amely a 6. legmagasabb arány Európában. A pandémiás helyzet miatt pedig csak még jobban elszigetelődtek a többségi társadalomtól.

Az Európai Unió országaiban a fiatal és a középkorú férfiak és nők (15-64 év között) nagyjából azonos arányban élnek egyedül: 19 százalékban. Párban a férfiak 48, míg a nők 51 százaléka él.

Szakadéknyi különbség van azonban az előbbi korcsoport és az idősek között: az európai országokban 10 nőből 4 egyedül él, míg a 64 évnél idősebb férfiak esetében ez az arány mindössze 19 százalék - derül ki az Eurostat adatsorából.

Ezekre az egyedül élő idős emberekre már csak azért is figyelni kell, hiszen ők most nehéz helyzetben vannak, a magány nagyon gyakran elszigetelődéssel jár együtt, pláne pandémiás helyzetben. 


Lettországban él a legtöbb magányos idős nő (49%), arányuk Észtországban (26%) és Belgiumban (28%), Spanyolországban és Cipruson (mindkettő 31%), Portugáliában (32%) és Dániában (33%) a legalacsonyabb.

Magyarországon a nők 44 százaléka él egyedül, amely a 6. legmagasabb arány Európában. A férfiak esetében ez a szám 21 százalék.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS