2018. február 18. vasárnap Bernadett

Kiderült: ennyire kevés nyugdíjat kap Pataky Attila, az Edda énekese

Még a rezsire sem elég a nyugdíjam - fakadt ki nemrég Pataky Attila. Habár sokan csak legyintenek a zenész, és pályatársainak hasonló szavaira - csak magát okolhatja, hangzik el a zenésznyugdíjak kapcsán a leggyakrabban -, ugyanakor egyre többen szembesülhetnek a problémával Magyarországon.

Valamivel ugyan több nyugdíjat kap Pataky Attila, az Edda énekese, mint nyugdíjas pályatársai, a juttatást mégis nevetségesnek tartja annak fényében, hogy mennyit vontak le tőle a rendszerváltás előtti időszakban. Azt ugyan a Blikknek sem akarta elárulni, pontosan mennyit visz neki a postás, csak annyit fűzött hozzá,

a házunk rezsijére sem elég.

Rád is ez vár, ha...

Még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára - derült ki az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég 2017 végén készített felméréséből. Sőt, a rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe.

A legújabb KSH adatok azt mutatják, hogy nőtt az öregségi nyugdíjra jogosultak száma az előző évekhez képest (2016 végére elérte a 2046000 főt), ami leginkább a népesség korösszetételének változására vezethető vissza. Az átlagéletkor folyamatos emelkedése nemcsak Magyarországon, de egész Európában fejtörést okoz.

Egyes előrejelzések szerint hazánkban a születéskor várható élettartam 2060-ig a férfiaknál több mint 10 évvel, a nők esetében pedig 8,2 évvel is növekedhet majd.

A jelenleg is ismert felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, ezért a rendszer működőképességét meghatározza a mindenkori aktív/inaktív népesség aránya. Az már most jól látszik, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó és egyre több a nyugdíjas Magyarországon, azaz egyre kevesebben fogják befizetni azt az összeget a nyugdíjrendszerbe, amit egyre több nyugdíjas között kell szétosztani. Ennek következtében a nyugdíjak jelenlegi szintje hosszú távon nem fenntartható, de nem mindegy, hogy ezen életszakaszunkat milyen életszínvonalon töltjük el.

Erről a ma még megoldatlan helyzetről nem lehet eleget beszélni, nem dughatjuk homokba a fejünket. A 2017 végén elkészített felmérésből kiderült, hogy a rendszeres megtakarítók negyede 10-20 ezer forint közötti összeget tud félretenni havi szinten, harmaduk pedig egyszerűen a bankszámláján parkoltatja a megtakarítását, amivel nem jogosultak sem állami támogatásra, sem személyi jövedelemadó-visszatérítésre. Ráadásul nem a befektetetési időtávnak megfelelő eszközökbe fektetik megtakarításaikat, és így várhatóan még hozamveszteséget is elszenvednek majd.

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.15-02.21
Országos

Spar

02.15-02.21
Országos

Lidl

02.15-02.21
Országos

Auchan

02.15-02.21
Országos

Aldi

02.15-02.21
Országos

Tesco

02.15-02.21
Országos

Auchan

Műszaki cikkek
02.08-02.21
Országos

Praktiker

02.08-02.21
Országos