2020. július 16. csütörtök Valter

Fontos változás a nyugdíjprémiumnál: sok tízezer magyar nyugdíjas fog örülni

  • mfor.hu
  • 2019. október 17. csütörtök 10:01

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet a nyugdíjprémiumokról, amely fontos változásokat hoz - szúrta ki az mfor.hu. A prémiumot tavaly azok kaphatták meg, akik az előző ávben legalább egy napot már nyugdíjasként töltöttek. Az új rendelet ezt törli el.

Az idei nyugdíjprémiumban való részesüléshez már nem lesz feltétel, hogy a tavalyi évben már nyugdíjba kellett vonulni. Az egyedüli megkötés annyi lesz, 2019. novemberében már fennálljon nyugdíjas jogviszony.

A prémium számításakor 1,1 százalékos szorzót vesznek majd figyelembe, hiszen ennyivel haladja meg várhatóan a gazdasági növekedés a bázisul szolgáló 3,5 százalékot. A kiegészítésnél 0,7 százalékkal számolnak, ennyivel volt ugyanis magasabb a nyugdíjas infláció az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez képest. A lap információ szerint a prémium és a kiegészítés egyaránt novemberben érkezik. A kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint, a prémium átlagosan 20 ezer forint lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar, Interspar

Grill
07.21-07.22
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos