22 °C Budapest
Elderly woman staying positive throughout her aging process and trying to engage and communicate with her pet friend as much as possible

Kétségbeesett lépésre szánja el magát rengeteg magyar nyugdíjas: egyszerűen képtelenek megélni

2023. szeptember 12. 08:31

Az alacsony nyugdíjak és a magas infláció miatt egyre több idős ember köt tartási- vagy életjáradéki szerződést. Az elmúlt pár évben már elkezdődött a növekedés, ami most decemberben új lendületet kapott - idézi a Népszava Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász szavait.

A tartási- vagy a köznyelvben eltartási szerződést jellemzően idősebb emberek általában rokonnal, ismerőssel kötik, és arról szól, hogy utóbbiak a gondoskodásért cserébe a lakásuk tulajdonosává válnak. Az életjáradéki szerződés esetén pedig havi pénzösszeg kifizetéséért cserébe lesz a szerződő fél tulajdonos. Mindkét esetben többnyire ingatlanról van szó.

Fülöp Edina szerint mindkét szerződés esetében az elmúlt években egyre nagyobb a kereslet, ami szorosan összefügg a rossz gazdasági környezettel.

Két különböző okra vezethető vissza, hogy egyre többször keresnek fel ebben a témában. A tartásinál gyakran arról van szó, hogy ezeknek az időseknek ugyan lenne örökösük, de a gyerekek, unokák külföldre költöztek, így nincs aki gondoskodjon róluk. A szociális háló pedig kevés, mert néha ugyan meglátogatja őket valaki az önkormányzat megbízásából, de a rendszer túlterhelt, és ez önmagában nem elegendő a méltó életkörülmények fenntartására. Az életjáradék esetén pedig egyszerűen arról van szó, hogy az idősek nem jönnek ki a nyugdíjból, és szükségük van pénzre. Különösen igaz ez múlt év decemberétől, és sokan panaszkodnak a magas árakra, illetve az alacsony nyugdíjakra

 – hívja fel a figyelmet az ügyvéd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem