7 °C Budapest
Lonely sad older man waiting for his family to visit him

Kiakadtak a magyar nyugdíjasok: sötét jövőt sejtet számukra az új törvénytervezet

2022. november 16. 11:04

A NYOK a leghatározottabban visszautasítja az új törvényjavaslatot, elítélik annak szellemiségét. Szerintük tarthatatlan a szociális biztonságért vállalt állami felelősség feladása, a gondoskodó állami intézmények csökkentése. Követelik a szociális és egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését, az európai jogalkotásnak megfelelő elismerését, hogy a szociális és egészségügyi ellátásban részesülő idős embereknek joguk legyen megfelelő szolgáltatásban részesülni, életük végéig!

Az elmúlt harminc év alatt lehetőség lett volna felépíteni egy tisztességesebb, minden magyar állampolgárnak szociális biztonságot nyújtó, jól működő demokratikus országot. Ehelyett egyre nagyobb feszültséget tapasztalunk a saját életünkben: a nyugdíjak elértéktelenedését, a szociális és egészségügyi ellátó rendszer ellehetetlenülését, az idő előtti halálozást, korai rokkantságot, az egészség korai elvesztését, tartós betegség esetén a gondos ápolás hiányát, egész településekre kiterjedő mélyszegénységet - áll a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) állásfoglalásában.

Ebben minden szereplőnek - így nekünk is - megvan a maga felelőssége, de más a felelőssége a társadalmat irányító, döntéshozó politikusoknak, mint annak, aki saját és családja életét is alig tudja fenntartani, vagy aki egész életét végigdolgozta, és most betegen, kiszolgáltatottan éli az életét, halmozottan hátrányos helyzetben, rettegve attól, hogy segítség nélkül elveszti minden emberi méltóságát - folytatják.

2011. december 31-ig volt hatályban, még alapjogként az Alkotmányban az idősekről való gondoskodás: „A Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik. A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.”

Ennek szellemében fogadta el a parlament az 1993-ban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényt. A szociális ellátás feltételeinek biztosítása a nemzetközi egyezményekben, így különösen az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Egyezségokmányában, továbbá az Alkotmányban is meghatározott szociális jogok alapján történt.

2012-ben az Alaptörvény azonban már másképp rendelkezett: „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.” Az Alaptörvény egyik módosítása során azonban a következő mondat került bele: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.”

Jelenleg a Parlament előtt lévő törvénytervezet azonban ennél is tovább megy: a szervezet szerint ellentmond az Alaptörvénynek, a Magyarország által is elfogadott az európai jogszabályoknak, az Európai Szociális Kartának, mivel a preambulumban minimalizálja az állam felelősségét.  Nevezetesen:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

mindenki köteles magáról gondoskodni, ha nem képes, akkor a családja, továbbá az önkormányzat, a karitatív szervezetek és csak 5. helyen az állam felelőssége a gondoskodás.

A NYOK a leghatározottabban visszautasítja a törvényjavaslatot, elítéljük „szellemiségét”, mivel szerintük tarthatatlan a szociális biztonságért vállalt állami felelősség feladása, a gondoskodó állami intézmények csökkentése.

Ezen felül követelik a szociális és egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését, az európai jogalkotásnak megfelelő elismerését, hogy a szociális és egészségügyi ellátásban részesülő idős embereknek joguk legyen megfelelő szolgáltatásban részesülni, életük végéig!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm