6 °C Budapest
isolation , coronavirus , stay at home , old people , quarantine , home isolation

Itt a javaslat: egyforma összegű 13. havi nyugdíjat vezetnének be Magyarországon?

2022. október 6. 15:30

Egységes 13. havi nyugdíjat tartana méltányosnak Simonovits András nyugdíjszakértő. Szerinte a kisnyugdíjasoknak még a 4,5 százalékos emelésen felül is kompenzációt kellene adni, és a legszegényebb nyugdíjasokra is figyelni kell.

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, ma éjfélkor a kormány 4,5 százalékos nyugdíjemelésről szóló rendeletet tett közzé a Magyar Közlönyben. Mint kiderült: beigazolódtak az előrejelzések, amely alapján a kormány eltért a törvény által előirányzott nyugdíjemelés számítástól, amely alapján mindössze 1,8 százalékos emelés járt volna novemberben a nyugdíjasoknak.

Mivel év elején 5 százalékkal, júliusban 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az összesen 8,9 százalékos emelésen túl mindössze 1,8 százalékos kompenzáció járt volna. A 4,5 százalékról meghozott döntést valószínűleg nem a nyolchavi, hanem az éves előrejelzések alapján hozták meg, így összességében 13,4 százalékos éves emelésről határozva. Az emelésről részletesen is írtunk ma délelőtt, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

Az emelt nyugdíjösszeget legegyszerűbben úgy lehet kiszámítani, hogyha tudjuk, mennyi volt a 2022. januári emelés előtt a havi ellátás mértéke. Ugyanis a friss rendelet szerint - és az eddig megszokott gyakorlat szerint is - az évközi emelések alapját is az előző évi juttatás képzi, nem a már az évben megemelt összeg. A rendelet így szól:

2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni azt az öregségi nyugdíjat, (...) amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. január havi emeléséről szóló 692/2021. (XII. 9.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt.

A döntéssel kapcsolatban Simonovits András nyugdíjszakértő a 24.hu-nak azt mondta: nagy gond lett volna akkor, ha a kormány csak a január–augusztusi inflációt nézi a nyugdíjemelésnél mert annak alapján az eddigi 8,9 százalékos emelés mellé legfeljebb 1–2 százalék járhatott volna pluszban a következő hónaptól. Hozzátette azonban, hogy a nyugdíjas érdekképviseletek által szorgalmazott további, 10 százalékos novemberi nyugdíjemelést erősen túlzónak érezte volna, akkora mértékű emelést egyszerűen semmi nem indokolt.

Simonovits András elmondta, hogy úgy tartaná igazságosnak, ha a kisnyugdíjban részesülők még ezen felül is kapnának valamekkora mértékű kompenzációt. Szerinte míg korábban az átlagos infláción belül nem voltak nagyon jelentősen eltérő értékek, a mostaninál már vannak. Elég csak arra gondolni, hogy augusztusban 15,6 százalékos volt az átlagos pénzromlás, az élelmiszer-infláció ennek majdnem a duplája, 30,9 százalékos volt az előző hónapban, vagyis folyamatosan nyílik a jövedelmi olló a dolgozó magyarok és a nyugdíjasok között. Erről lapunk szintén írt részletesen, ezt a cikket itt tudod elolvasni:

A nyugdíjszakértő elmondta azt is, hogy szerinte egységesíteni kellene a 13. havi nyugdíj összegét. Szerinte a legszegényebb nyugdíjasoknál mindenképpen indokoltnak tartaná a soron kívüli nyugdíjemelést. Persze hozzátette, hogy a nyugdíjasok java része maga is tehet róla, ha nagyon kevés nyugdíjat kap, például mert valaha beleegyezett abba, hogy a munkáltató ne fizesse utána a járulékot - de így is egységes rendszerre lenne szükség. Szerinte a lengyel példa lebeghet előttünk, ott ugyanis minden nyugdíjas azonos összegű plusz juttatást kap a 13. hónapra, ez pedig valamennyire korrigálná az egyenlőtlenséget.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?