19 °C Budapest
Hol vannak a nyugdíjszámlák? Varga elárulta

Hol vannak a nyugdíjszámlák? Varga elárulta

2015. október 27. 13:01

Az állami nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll, de 15-20 éves időtávon elkerülhetetlenül felértékelődik az öngondoskodás szerepe - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio mai Öngondoskodás 2015 konferenciáján. Varga szerint az egyéni nyugdíjszámlák ma is léteznek, de egyelőre csak azok számára érhető el, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadásában kitért arra, hogy jövedelmek területén beálló változások lehetővé tették egy átlagpolgár számára is az öngondoskodást.

KATTINTS IDE, és tudd meg, hogy nézheted meg te is a számládat!

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az elmúlt 5 év alatt 542 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma Magyarországon, ennek túlnyomó többsége a piaci szektorban jött létre, ami egybeesik a kormányzati szándékokkal. Jelenleg 4,251 millió embernek van munkája Magyarországon.

Varga szerint az állami nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll

A nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll: a 65 év felettiek 1,8 millió főt, az öregségi nyugdíjasok 2 millió főt, a foglalkoztatottak pedig 4,2 millió főt tesznek ki. Tavaly 9,1 százalékot tettek ki a nyugdíjcélú kiadások (ez 17 százaléka az államháztartási kiadásoknak),

de 15-20 éves távlatban elemi szükség lesz az öngondoskodásra

- emelte ki Varga.

Az öngondoskodáshoz hozzá tud járulni a háztartások megtakarítása is, ami jelentősen nőtt 2010 óta. Emellett örömteli folyamat, hogy a lakosság egyre inkább egy megtakarítói pozícióba lép át - emelte ki, hozzátéve, hogy nemcsak a kormányzat, hanem a szemlélet is meghatározza az öngondoskodást, ebben pedig egyértelműen volt egy kedvező irányú elmozdulás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltett kérdésekre reagálva Varga Mihály elmondta:

egyéni TB-s nyugdíjszámlák most is léteznek, és elérhetőek azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövőben szeretnék kiterjeszteni ennek elérhetőségét (jelenleg 30-40 ezer ember látja), emellett elérni azt, hogy a visszatekintő adatokat is látni lehessen, azonban ezek jelentős adatfeldolgozást igényelnek.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30